Menu
 

"Cata" aicina tiesu atcelt ATD un "Nordeka" līgumu par pasažieru pārvadājumiem Cēsu, Limbažu un Siguldas maršrutos

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Administratīvās tiesas Valmieras tiesu namā ierosināta lieta pēc pasažieru pārvadātāja AS "Cata" pieteikuma, kas lūdz atcelt Autotransporta direkcijas (ATD) un AS "Nordeka" līgumus par pasažieru pārvadājumiem Cēsu, Limbažu un Siguldas reģionu maršrutos, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Lietas izskatīšanas datums vēl nav noteikts. 

"Cata" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka "Cata" lūgusi Administratīvo tiesu atcelt uzņēmuma "Nordeka" līgumus ar valsti par pasažieru pārvadāšanu Cēsu, Limbažu un Siguldas reģionu maršrutos, jo "Nordeka" nespēja pildīt ar līgumiem uzņemtās saistības un no šā gada 1.jūlija nesāka pasažieru pārvadājumus šajos maršrutos autobusu trūkuma dēļ.

Kompānijā atzīmē, ka 29.jūnijā ATD bez saskaņojuma ar Sabiedriskā transporta padomi noslēdza vienošanos ar "Nordeku" par līguma grozījumiem, kas atļaus uzņēmumam sākt un pabeigt sabiedriskā transporta pakalpojumu vienu gadu vēlāk, nekā paredzēts iepirkuma dokumentācijā un noslēgtajā līgumā.

"Cata" arī norāda, ka iepriekš sniegtajos paskaidrojumos Iepirkumu uzraudzības birojam, ATD apliecinājusi, ka tā, situācijā, kad pretendents nevarēs uzrādīt autobusus līgumā noteiktajos termiņos, pieņems lēmumu par noslēgtā līguma laušanu, jo līguma turpināšana pie šādiem apstākļiem radītu nevienlīdzīgu attieksmi pret pārējiem konkursa pretendentiem un citiem tirgus dalībniekiem.

Jau vēstīts, ka Cēsu, Siguldas un Limbažu maršrutos pārvadājumus no 1.jūlija turpina nodrošināt iepriekšējais pārvadātājs - "Cata". 

Intervijā aģentūrai LETA jūlija sākumā ATD valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš norādīja, ka ar visiem pārvadātājiem, pirms tie sāk līgumu izpildi, tiek runāts, notiek tikšanās, notiek pārbaudes. Fiziski uz vietas tiek pārbaudīts katrs autobuss un tā aprīkojums. Visi šie nosacījumi pārvadātājam ir jānodrošina ne vēlāk kā mēnesi pirms reālo reisu sākšanas. Tāpat tiek apzināti uzņēmuma cilvēkresursi, vai ir noslēgti līgumi, kādā apmērā un tā tālāk.

Ar "Nordeka", tāpat kā citiem pārvadātājiem, notika pārrunas iepriekšējos mēnešos, bet aprīļa beigās uzņēmums atzina, ka nespēs nodrošināt visus autobusus atrādīšanai, kas nepieciešama reisu izpildei. Tādēļ maija sākumā tika uzrunāta "Cata". 

Pēc Godiņa skaidrotā, sākotnējais piedāvājums bija, ka "Nordeka" varētu nodrošināt visu autobusu sagatavošanu pārbaudei novembrī, kas nozīmē, ka no janvāra varētu sākt līguma izpildi. Savukārt kompānijai "Cata" piedāvātais pusgads pakalpojuma nodrošināšanai  nebija pieņemams un tā prasīja divus gadus, bet gala rezultātā tika nonākts pie kompromisa par gadu.

"Šo vienošanos mēs panācām jūnija beigās. Līdz ar to gadu "Cata" sniegs pakalpojumus abās šajās lotēs ar tiem autobusiem, kas ir viņu rīcībā, bet "Nordeka" šajā laikā nodrošinās nepieciešamos autobusus, lai varētu sākt līguma izpildi," stāstīja ATD vadītājs.

Godiņš arī uzsvēra, ka "Nordeka" informēja un iesniedza apliecinošu informāciju par pasākumiem, kuri tika veikti, kādi bija iemesli autobusu saražošanas un aprīkošanas kavējumam. Tie bija apstākļi, kurus veicināja Covid-19 un Krievijas izraisītais karš Ukrainā, kas paildzināja autobusu ražošanu, sarežģīja finansējuma piesaisti un citi apstākļi, ko uzņēmums nevar ietekmēt. "Nordeka" bija veikusi pasūtījumu un maksājumus. 

ATD valdes priekšsēdētājs arī norādīja, ka gadījumā, ja "Nordeka" neizpildīs visas prasības, pastāv iespēja organizēt jaunu iepirkumu konkursu. 

Tāpat ziņots, ka "Cata" apgrozījums pērn bija 15,074 miljoni eiro, kas ir par 9,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga 2,3 reizes - līdz 892 640 eiro. 

Uzņēmums reģistrēts 1991.gadā, un tā pamatkapitāls ir 1,497 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Cata" patiesie labuma guvēji ir Māris Ozoliņš, Mārcis Leimanis un Antra Gulbe.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.