Menu
 

"Bayraktar" iegādei Ukrainas armijai savāktos 900 000 eiro izmantos Latvijā ražotu dronu piegādei

  • Autors:  LETA
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs

Turcijas militārā drona "Bayraktar" iegādei Ukrainas armijai Latvijā savāktos 900 000 eiro novirzīs vietējā uzņēmumā "Atlas Aerospace" ražotu dronu iegādei, trešdien Ukrainas vēstniecībā Latvijā paziņoja akcijas rīkotāji un aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

"Bayraktar" drona iegādei bija vajadzīgi aptuveni 5 miljoni eiro. Kā skaidroja viens no "Bayraktar" iegādes akcijas iniciatoriem, mūziķis Ralfs Eilands, apzinoties situāciju, kādā atrodas Latvijas ziedotāji tuvojoties ziemai, un mainoties situācijai frontē saziedotā summa tiks novirzīta "Atlas Pro" dronu iegādei.

Arī Pabriks norādīja, ka karā situācija mainās pa dienām. Lai ziedojumus savāktu visus "Bayraktar" iegādei nepieciešamos miljonus, būtu vajadzīgs ilgāks laiks, bet vajadzības frontes līnijā ir jau patlaban, tāpēc uzņēmumā "Atlas Aerospace" ražotie droni jau sagatavoti nosūtīšanai.

Kopumā uz Ukrainu plānots nosūtīt 15 dronu komplektus kopā ar 15 automašīnām. Katrā no šiem komplektiem ir trīs droni, tātad kopumā 45 lidaparāti. Droni nav aprīkoti ar lādiņiem, bet gan kalpos izlūkošanas un komunikācijas nolūkos, turklāt šie droni jau esot pārbaudīti kaujas darbībās Ukrainā.

Ja ziedojumu vākšanas akcijā savāks jaunus līdzekļus, tos novirzīs jau citu Ukrainas armijai nepieciešamu lietu iegādei.

Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko vērtēja, ka Latvijas iedzīvotājiem naudu "Bayraktar" iegādei lēnām, tomēr izdotos savākt. Viņaprāt, Latvijas sabiedrība nav atslābusi atbalsta sniegšanā Ukrainai, jo paralēli norisinās daudzi citi atbalsta projekti. Katram eiro ir liela vērtība, un Latvijas sabiedrības palīdzība sastāv no maziem avotiem, kas var izveidot lielu "palīdzības jūru", izteicās diplomāts.

Arī organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta norādīja, ka palīdzība Ukrainai dronu iegādei nav vienīgā, kurā piedalās Latvijas sabiedrība. Kopumā portālā "ziedot.lv" paralēli tiek vākti līdzekļi 14 dažādām citām vajadzībām Ukrainā un katru dienu Latvijas iedzīvotāji saziedo vairākus tūkstošus eiro.

Tie ziedotāji, kas ziedoja naudu tieši "Bayraktar" iegādei un nepiekrīt ziedojuma mērķa maiņai, līdz 6.oktobrim var pieteikties "Ziedot.lv" un atgūt savu naudu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Atlas Aerospace" reģistrēta 2015.gadā un pieder Izraēlas pilsonim Ivanam Tolčinskim. 2021.gadā uzņēmums apgrozīja 1 359 637 eiro un strādāja ar 4 615 320 eiro zaudējumiem. Gadu iepriekš apgrozīti 1 561 018 eiro un strādāts ar 2 610 911 eiro zaudējumiem.

Šī gada martā Latvijas Televīzija vēstīja, ka "Atlas Aerospace" kādu laiku nav varējis piegādāt Ukrainas Aizsardzības ministrijas pasūtītos bezpilota lidaparātus, jo radušās problēmas ar darījuma pārbaudi bankā.

Jau ziņots, ka ziedojumu vākšana ar "ziedot.lv" starpniecību tika sākta 16.augusta rītā. Līdz šim savākti aptuveni 0,9 miljoni eiro no nepieciešamajiem 5 miljoniem eiro Turcijā ražotā kaujas lidaparāta iegādei.

Pabriks septembrī nāca klajā ar aicinājumu ukraiņiem paredzētā militārā drona "Bayraktar" iegādei līdz šim savākto naudu novirzīt citām Ukrainas armijas vajadzībām.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.