Menu
 

Aptauja: 17% vecāku uzskata, ka viņu bērniem trūkst finanšu pratības

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā sestā daļa (17%) vecāku uzskata, ka viņu bērniem vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem trūkst finanšu pratības un tieši tādēļ viņiem netiek atvērts bankas konts un noformēta maksājumu karte, liecina "SEB bankas" veiktās aptaujas* dati. Lai veicinātu jauniešu zināšanas un prasmes plānot, vadīt un vairot personīgās finanses, "SEB banka" jau otro gadu īsteno Skolu vēstnešu programmu, kurā vēl līdz 23.oktobrim aicināti pieteikties 10. un 11.klašu skolēni no visas Baltijas, informē bankas pārstāvji.

Aptauja liecina, ka lielākā daļa bērnu un jauniešu ikdienā rīkojas ar naudu - 86% bērnu un jauniešu vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem Latvijā saņem kabatas naudu no vecākiem, savukārt 4% jauniešu šajā vecumā jau strādā un patstāvīgi pelna. Līdz ar pirmajiem bērnu rīcībā nodotajiem naudas līdzekļiem būtu jāsākas arī izglītošanai par to, kā ar savām finansēm labāk rīkoties.

"Izglītība par finanšu jautājumiem sākas ģimenē, bērniem mācoties no saviem vecākiem un viņu rīcības, taču ne vienmēr vecākiem ir iespējas ar bērniem visus jautājumus izrunāt. Pētījuma rezultāti rāda, ka 41% vecāku tikai dažreiz ieskatās savu bērnu tēriņu paradumos, bet 6% tiem neseko vispār. Turklāt apmēram puse vecāku atzīst, ka diezgan reti runā ar bērniem par finanšu jautājumiem, naudas izmantošanu un budžeta plānošanu. Vien 9% norāda, ka ikdienā pārrunā ar bērniem šo tēmu. Bet finanšu pratības trūkums var būtiski ietekmēt jauniešu finanšu plānošanas un naudas plūsmas organizēšanas paradumus nākotnē, tāpēc ir ļoti svarīgi veicināt skolēnu izpratni un zināšanas par atbildīgu un drošu rīcību ar naudas līdzekļiem. Ar Skolu vēstnešu programmu mēs motivējam jauniešus pašus apgūt jaunas zināšanas un dalīties ar tām ar saviem vienaudžiem," skaidro "SEB bankas" Skolu vēstnešu programmas vadītāja Ance Āboliņa, papildinot, ka kaimiņvalstīs situācija ir līdzīga. "Lietuvā 84% bērnu un jauniešu saņem kabatas naudu, bet 4% jauniešu strādā un saņem algu. Arī Igaunijā 84% bērnu saņem kabatas naudu, bet 3% jauniešu to nopelna paši. Attiecīgi Lietuvā 15%, bet Igaunijā 19% vecāku norāda uz nepietiekamām bērnu zināšanām par to, kā rīkoties ar saviem finanšu līdzekļiem un maksājumu karti. Tāpēc jauniešus izglītojoša programma ir aktuāla ne tikai pie mums, Latvijā, bet visās trīs Baltijas valstīs."

Skolu vēstnešu programma tiek īstenota visās trīs Baltijas valstīs, nodrošinot programmas dalībniekiem plašu apmācības programmu un mentoru atbalstu, skaidro bankas pārstāvji. Skolu vēstnešu programmā astoņu mēnešu laikā, no novembra līdz jūnijam, izvēlētie skolēni apgūst ne tikai finanšu pratību, proti, zināšanas par uzkrājumiem, ieguldījumiem, budžeta plānošanu, bet arī citas pamatprasmes, piemēram, publisko uzstāšanos, personīgā zīmola veidošanu un komunikāciju sociālajos tīklos. Turklāt šogad programma papildināta ar lekciju par uzņēmējdarbību un dizaina domāšanas darbnīcu, kas palīdzēs padziļināti izprast, kā radīt idejas un tās ātri iztestēt. Pēc mācību kursa noslēgšanas skolēni tiek aicināti vadīt lekcijas par finanšu pratību dažādās klasēs savās skolās. Lai pieteiktos programmai, 10. un 11.klašu skolēni no visas Latvijas aicināti līdz 23.oktobrim aizpildīt anketu, kas ir pieejama "SEB bankas" vietnē seb.lv/skolu-vestnesi.

*Iedzīvotāju aptauju Baltijā pēc "SEB bankas" pasūtījuma šā gada augustā veica uzņēmums "Norstat". Tajā piedalījās 3020 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kuriem ir bērni vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.