Menu
 

Ziemassvētku dāvanām Baltijā visvairāk tērēs Igaunijas, vismazāk – Latvijas iedzīvotāji

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

Svētku dāvanām šogad visvairāk plāno tērēt Igaunijas iedzīvotāji, savukārt vismazāk – Latvijas, liecina “SEB bankas” veiktā aptauja. Kopumā Baltijas valstu iedzīvotāji šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu svētku svinēšanas paradumus būtiski nemainīs un vairāk nekā puse katras valsts iedzīvotāju Ziemassvētku dāvanām tērēs vairāk vai tikpat līdzekļu, cik pērn. Turklāt teju piektā daļa Latvijas iedzīvotāju dāvanām bērniem plāno veltīt vairāk nekā pusi no kopējā dāvanu budžeta.

Summu līdz 100 eiro svētku dāvanām atvēlēs 52% Latvijas iedzīvotāju, 36% iedzīvotāju Igaunijā un trešā daļa jeb 33% – Lietuvā. No 100 līdz 250 eiro dāvanu iegādei veltīs lielākā daļa (43%) igauņu, 32% lietuviešu un nedaudz vairāk nekā ceturtā daļa (27%) Latvijas iedzīvotāju. Savukārt, virs 250 eiro uz dāvanām tērēs 12% Latvijas, 12% Igaunijas un 10% Lietuvas iedzīvotāju, informēja bankā.

Aptuveni desmitā daļa (11%) Latvijas iedzīvotāju ir gatavi šogad tērēt vairāk nekā pērn, savukārt puse sabiedrības dāvanām plāno veltīt aptuveni tikpat daudz līdzekļu, cik pērn. Toties ap 30% aptaujāto šogad plāno samazināt tēriņus svētku dāvanām, savukārt ap 10% iedzīvotāju vispār neplāno tērēt naudu dāvanām.

Līdzīga situācija ir arī Lietuvā, kur 11% iedzīvotāju ir gatavi Ziemassvētku dāvanām tērēt vairāk nekā pērn, bet 46% –  tikpat, cik pagājušajā gadā. Samazinās tēriņus ap 34% Lietuvas iedzīvotāju.

Igaunijā lielākā daļa jeb 57% nemainīs tēriņu apmērus, bet teju desmitā daļa (9%) aptaujāto Ziemassvētku dāvanām veltīs vairāk līdzekļu nekā pagājušajā gadā. Mazāk nekā pērn dāvanām tērēs ap 34% respondentu.

Vairāk par pusi no kopējā svētku budžeta dāvanām bērniem plāno veltīt 24% Latvijas iedzīvotāju. Līdz 30% no budžeta atvēlēs vidēji katrs trešais Latvijas iedzīvotājs, savukārt aptuveni piektā daļa (18%) respondentu dāvanām bērniem atvelēs no 30 līdz 50% no dāvanu budžeta.

 “Protams, pašreizējā situācija lielai daļai sabiedrības lika pārskatīt ieradumus. Lai mazinātu izmaksas, var vienoties ar ģimeni par mazāku dāvanu budžetu, pārskatīt veidu, kā dāvanas tiek pasniegtas – tās ir pašu rokām gatavotas, vai tā ir viena dāvana kādam pieaugušajam ģimenes loceklim, vai tā ir loterija, vai pašu neizmantota lieta, kas citam ļoti var noderēt. Veidi kā iepriecināt svētkos pastāv un tie ir gana daudz. Tomēr, pēc mūsu aptaujas arī redzam, ka, neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem, vecāki arvien cenšas iepriecināt mazākos svētku svinētājus. Un lielākā daļa vecāku joprojām plāno atvelēt bērnu dāvanām ievērojamu daļu svētku budžeta, ”aptaujas rezultātus komentēja “SEB bankas” Privātpersonu segmenta vadītāja Elīna Kalniņa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.