Menu
 

LMT: Būtiski pieaudzis kiberuzbrukumu skaits Latvijas iedzīvotājiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

LMT klientiem pieejamais interneta drošības risinājums “LMT Interneta sargs” novembrī novērsis vairāk nekā 2 miljonus kiberuzbrukumu, no kuriem 1,8 miljoni saistīti ar mērķētas pikšķerēšanas  jeb phishing mēģinājumiem, ar e-pastu, čata ziņu vai īsziņu palīdzību cenšoties izkrāpt lietotāju datus.

Tāpēc svētku laikā, kad elektroniskās pastkastes pārpludina dažādi Ziemassvētku apsveikumi un ziņas par īpašiem piedāvājumiem, LMT aicina iedzīvotājus būt īpaši uzmanīgiem, izvērtējot saņemto e-pastu saturu un nepieciešamību atvērt dažādus pielikumus vai klikšķināt uz saitēm.

Salīdzinot ar oktobri, kiberuzbrucēju aktivitāte ir paaugstinājusies par 20%, un, kā rāda “LMT Interneta sarga” statistika, kopš šī gada marta, kad tika uzsākta pakalpojuma darbība, uzbrukumu skaits arvien pieaug. Novembrī apdraudējums nācis no 30 485 inficētām mājaslapām, bet vēl septembrī to bija tikai 526.

Starp biežāk sastopamajiem apdraudējumiem var minēt ļaunatūru, tostarp trojānu tipa vīrusu uzbrukumus, centienus izmantot iedzīvotāju datorus nelegālai kriptovalūtas ģenerēšanai, kā arī pikšķerēšanu, ar dažādu kārdinošu balvu, izpārdošanu un citu vilinošu piedāvājumu palīdzību cenšoties izkrāpt iedzīvotāju datus.

“Tuvojoties Ziemassvētkiem, ziņojumu skaits elektroniskajā pastkastītē būtiski pieaug, pat dubultojas. Par saviem izdevīgākajiem piedāvājumiem steidz paziņot vai visi tirgotāji, pakalpojumu nodrošinātāji sveic savus klientus svētkos, un starp gaišiem vēlējumiem pavisam mierīgi var iejukt kāds ļaunprātīgs sūtījums, kas ar dažādu vilinošu ieguvumu apsolīšanu pavisam ātri var izkrāpt svarīgus datus. Te talkā nāk “LMT Interneta sargs”, kas ne tikai aptur apdraudējumu, bet arī neļauj lietotājam doties uz vietām, kur pastāv apkrāpšanas draudi. Sadarbībā ar drošības organizācijām, tostarp “CERT.LV”, nepārtraukti papildinām “LMT Interneta sarga” datubāzi, piefiksējot visus aizdomīgos un bīstamos domēnus,” stāsta LMT Kiberdrošības daļas vadītājs Mārtiņš Kaļķis.

“LMT Interneta sargs” aizsargā ierīces no dažādiem vīrusiem, krāpnieciskām vietnēm un nevēlama satura lietotnēs, pārlūkos un saziņas rīkos. Tas darbojas tīkla līmenī, tāpēc lietotājam nav jāveic nekādas darbības – nav jālejupielādē kāda speciāla programma un nav jāmaina telefona (rūtera) uzstādījumi. LMT tīklā tiek veiktas pārbaudes visām viedierīcēm – telefoniem, planšetdatoriem un datoriem ar jebkādu pārlūkprogrammu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.