Menu
 

Kādas ir darbinieku prasības 2023.gadā? Dalās eksperte Apriņķis.lv

  • Autors:  Sanita Kļaviņa, "Evolution Latvia" Baltijas un Rumānijas personāla pārvaldes vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Darba tirgus atrodas lūzuma punktā. Mainās ierastās attiecības starp darba devējiem un ņēmējiem. Talantu piesaiste un noturēšana kļūst par vienu no galvenajiem izaicinājumiem uzņēmējdarbībā, ko papildina Z paaudzes ietekme. Lai izprastu viņu vēlmes un vajadzības, “Evolution Latvia” Baltijas un Rumānijas personāla pārvaldes vadītāja Sanita Kļaviņa atklāj piecus secinājumus, kas palīdzēs veidot konkurētspējīgu darba vidi 2023.gadā.

Ar dziļām kabatām vien nepietiks

Lai gan Z paaudzi mēdz uzskatīt par antikapitālistiem, tā nav patiesība. Pretēji globāli izplatītiem pieņēmumiem par nemateriālo vērtību nozīmi viņu dzīvē, Latvijā vairākumam (79%) jaunu darbinieku galvenais kritērijs darbavietā ir konkurētspējīgs atalgojums, secināts “Evolution Latvia” un kompānijas “Norstat” veiktajā pētījumā. Vienlaikus jaunie talanti meklē sabalansētību starp ienākumiem, izaugsmi un personīgajām interesēm. Z paaudze ir iedvesmota aizvien atklātāk runāt par darba lomu savā dzīvē un vēlmi tikt taisnīgi atalgotiem. Viņi ir pietiekami drosmīgi, lai pateiktu, kas nav pieņemami. Iespējams, tāpēc viņus bieži vien dēvē par paaudzi, kura iestājas pret kapitālismu.

Labsajūtu veicinoši pasākumi

Atšķirībā no darba tirgus priekšgājējiem Z paaudze arī pieprasa, lai uzņēmumi nodrošinātu labsajūtu atbalstošus pasākumus. Atsaucoties uz pētījuma datiem, vismaz trešdaļai (39%) aptaujāto ir svarīgas sociālās garantijas, tajā skaitā veselības apdrošināšana un apmaksātas fiziskās nodarbības. Mūsu pieredzē jogas, fitnesa, pilašu nodarbību, volejbola laukuma un fizioterapeita pieejamība audzē komandas apmierinātību. Tāpat viņi novērtē tādas priekšrocības kā atpūtas zonas ar masāžas krēsliem, spēļu konsoli “PlayStation”, bezmaksas dzērienus un augļus. Pieredzē esam saņēmuši pieprasījumus nodrošināt darba vietā klavieres un mūziku liftā patīkamākiem braucieniem. Ieklausoties darbiniekos, uzņēmumi ne vien izrāda rūpes par darbiniekiem, bet arī ievērojami samazina darbinieku mainību.

Kompetence un izaugsmes iespējas

Tāpat Z paaudze dod priekšroku darbam, kurā viņi var paplašināt talantus, zināšanas un pieredzi. Viņu prasības pēc daudzpusīgām apmācību iespējām pierāda arī mūsu veiktais pētījums. Tajā vairākums (94%) jaunu cilvēku izsaka vēlmi apgūt papildu prasmes darbavietā. Populārākās ir svešvalodas, kam seko pašizaugsme, digitālā kompetence, vadība un pārvaldība. Tā kā Z paaudze ir darba tirgus jaunpienācēji, viņi alkst apgūt potenciālos talantus un pilnveidot unikālas prasmes. Identisku pieeju viņi sagaida arī no uzņēmuma. Mēs novērojam darbinieku atsaucību apmeklēt vizāžistu kursus, “ēnu dienas” dažādos uzņēmuma departamentos, stresa pārvaldības, finanšu pratības un pašizaugsmes lekcijas, kas veicina viņu attīstību.

Ārpusdarba aktivitātes

Veidojot aptuveni 3000 jaunu cilvēku karjeru, varam pārliecinoši apgalvot – Z paaudze ir talantīgi. Daži paralēli darbam uzņēmumā jau guvuši panākumus, piemēram, kā sociālo mediju satura veidotāji. Viņi apvieno vairākas prasmes un jebkuru aizraušanos mēģina pārvērst biznesā. Tāpēc meklē organizācijas, kas sekmē viņu ārpusdarba aizraušanās. Aptuveni ceturtdaļa (23%) darbinieku sagaida vaļasprieku atbalstošu uzņēmumu. To papildina vēlme pēc darba un privātās dzīves līdzsvara, kas ir otrs svarīgākais kritērijs darbavietā. Z paaudze uzskata, ka tikai šādā vidē viņiem būs iespēja izmantot savām interesēm atbilstošas iespējas. Paredzam, ka tas visdrīzāk stimulēs radīt labvēlīgākus apstākļus visiem darbiniekiem.

Piederības sajūta

Z paaudze ir augusi kopsolī ar digitālajiem risinājumiem un apzinās, cik nozīmīgi ir veidot attiecības, izmantojot saziņu tiešsaistē. Viņi vēlas atrast līdzīgi domājošus cilvēkus, ar kuriem socializēties, risināt problēmas un sadarboties. Z paaudzei ir svarīgi justies piederīgiem kopienai un saistītiem ar cilvēkiem, arī komandu, ar kuru kopā viņi pavada lielāko dienas daļu. Socializēšanās ar kolēģiem palīdz mazināt darbā radīto stresu ceturtdaļai (24%) darbinieku vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Tas ir dabiski, jo šādā veidā Z paaudze saņem atbalstu, izpratni, un pretimnākoša kolēģu komanda ierindota kā otrs efektīvākais stresa mazināšanas līdzeklis darbā. Tam ir izšķiroša nozīme, jo palīdz jauniešiem attīstīties un veiksmīgi pārvarēt izaicinājumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.