Logo
Drukāt šo lapu

Ukrainai nosūta Latvijā ražotus militāros kvadriciklus un skrejriteņus

Foto - LETA Foto - LETA

Par iedzīvotāju savāktajiem ziedojumiem Ukrainai nosūtīti Latvijā ražoti militārie kvadricikli un skrejriteņi.

Pērn sāktās "Ziedot.lv" kampaņas "Labas ziņas" trešdien svinīgā pasākumā, klātesot aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei (NA), Ukrainas vēstniekam Latvijā Oleksandram Miščenko un Ukrainas Bruņoto spēku pāstāvjiem, uz Ukrainu nosūtīta pirmā Latvijā ražotas militārās tehnikas krava - deviņi kvadricikli un deviņas īpaši pielāgotas kaujas platformas, kā arī četri militārie skrejriteņi ar kopējo vērtību 323 148,30 eiro.

Mūrniece paudu lepnumu ar Latvijā ražotajām militārajām precēm - kaujas atbalsta platformām, militārajiem kvadricikliem, bezpilota lidaparātiem, uzkabes vestēm, ģeneratoriem, militārajiem skrejriteņiem, apvidus auto un nesprāgušās munīcijas iznīcināšanas ierīcēm. Viņa pauda cerību, ka tas palīdzēs Ukrainai spert soli tuvāk uzvarai.

Par līdz šim kampaņā "Labas ziņas" saziedotajiem līdzekļiem Ukrainā tiks nogādāti militārie skrejriteņi "Mosphera", kam raksturīga augsta bezceļu caurbraucamība. To maksimālais ātrums ir 100 kilometri stundā, un ar vienu uzlādi var nobraukt līdz 300 kilometrus. Militārais skūteris būs īpaši noderīgs Ukrainas izlūkiem un specvienībām. Šie skrejriteņi tiek ražoti Liepājā, uzņēmumā "Global Wolf Motors".

Savukārt Ogresgalā, uzņēmumā "LV-Teh" ražotās konstruktora tipa kaujas platformas uz riteņu bāzes, ko var viegli uzmontēt uz kvadricikliem, pēc vajadzības ir  piemērojamas ievainoto evakuācijai, pretgaisa aizsardzībai, bezpilota lidaparātu palaišanai, mīnmetēju un to munīcijas pārvadāšanai un citiem mērķiem.

Līdz šim kampaņā iesaistījušies 11 pašmāju aizsardzības nozares uzņēmumi, kas ir gatavi nodrošināt nepieciešamo militāro ekipējumu: "Vāģi", "Edge Autonomy", "Biedrība Bruņotava", "Kronis", "LV-Teh", "Brasa Defence Systems", "Global Wolf Motors", "Teters", "Rīgas dīzelis D", "Atlas Aereospace" un "Baltic Bullet". Piedalīties kampaņā aicināti arī citi nozares uzņēmumi, un saraksts ar precēm, kuru iegādei kampaņas laikā tiks vākti līdzekļi, ir atvērts papildināšanai.

"Ukrainas tauta jau gandrīz gadu cīnās par savu brīvību. Ukrainas aizstāvji ir pierādījuši, ka nevienam neatdos savu zemi un mājas. Cīņa ir smaga, tāpēc Ukrainas armijai ir nepieciešama dažāda veida palīdzība. Ļoti svarīga ir stratēģiskā plānošana, izlūkošana, karavīru nodrošinājums, apgāde un citas lietas. Tāpēc mēs patiesi novērtējam Latvijas atbalstu un tās cilvēku lielo atsaucību un ceram, ka šī krava jau pavisam drīz ievērojami atbalstīs Ukrainas aizstāvjus kaujas laukā," saka Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Misčenko.

Lai varētu ātrāk lasīt ziņas par Ukrainas uzvaru, ir jāpalīdz Ukrainas armijai un jāziedo, atgādina kampaņas rīkotāji "Ziedot.lv". Divu mēnešu laikā kopš kampaņas "Labas ziņas" sākuma ir saziedoti 439 768 eiro, kas tiks izlietoti Latvijā ražota militārā ekipējuma un tehnikas iegādei, lai nosūtītu to Ukrainas armijai.

"Tāpat kā Ukraina neatlaidīgi cīnās par savu zemi un soli pa solim uzvar, arī mēs nedrīkstam palikt vienaldzīgi, ir jāturpina atbalstīt gan Ukrainas civiliedzīvotājus, gan brīvības cīnītājus. Tāpēc kopā ar atbalstītājiem un Latvijas militārās industrijas ražotājiem novembrī uzsākām kampaņu "Lai labas ziņas piepildītos, ir jāziedo". Un šodien esam ļoti gandarīti par iedzīvotāju aktīvo iesaisti. Tikai tā - visi kopā - varam palīdzēt Ukrainai uzvarēt. Kampaņa turpinās, un mēs ceram jau drīz sūtīt uz Ukrainu nākamās kravas," stāsta Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta.

Kopumā par Latvijā saziedotajiem līdzekļiem "Ziedot.lv" sniedzis atbalstu Ukrainai 16,5 miljonu eiro apmērā. 8,3 miljonu eiro novirzīti Ukrainas bruņoto spēku atbalstam, iegādājoties kvadrikopterus, džipus, motorzāģus, rācijas, nakts redzamības iekārtas, bruņuvestes, bruņuķiveres, taktisko apģērbu, speciālo ēdienu, degvielu, Latvijā ražotus ģeneratorus un pielāgotus kvadriciklus.

Par 4,2 miljoniem eiro nosūtītas 100 humānās palīdzības kravas ar pārtikas, higiēnas un saimniecības precēm, par 2 miljoniem eiro iegādātas medicīnas preces un medikamenti Ukrainas slimnīcām un teritoriālās aizsardzības vienībām, bet 2 miljoni eiro novirzīti atbalstam Ukrainas bēgļiem Latvijā, sniedzot praktisku un akūtu palīdzību, apmaksājot ārstniecību, zobārstniecību, medikamentus, izsniedzot pārtikas un aptieku dāvanu kartes, nodrošinot siltas maltītes, iegādājoties datortehniku skolēniem, eļļas radiatorus un citas praktiskas un nepieciešamas lietas.

Valsts līdz šim Ukrainai sniegusi militāro palīdzību aptuveni 370 miljonu eiro apmērā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024