Menu
 

Holokaustā izdzīvojusī asi nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā

  • Autors:  LETA/DPA

78.gadadienā kopš bijušās Aušvicas-Birkenavas nāves nometnes atbrīvošanas holokaustā izdzīvojusī poliete Ždzislava Vlodarčika paudusi šausmas par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Krievijas karaspēks, kas mūs šeit atbrīvoja, tagad karo Ukrainā. Kāpēc? Kāpēc ir tāda politika?" gadadienas pasākumā jautāja 89 gadus vecā Vlodarčika.

Aušvicas-Birkenavas memoriāla direktors Pjotrs Civinskis arī vilka paralēles ar karu Ukrainā.

"Kārtējo reizi Eiropā masveidā tiek nogalināti nevainīgi cilvēki. Nespēdama iekarot Ukrainu, Krievija ir nolēmusi to iznīcināt," sacīja Civinskis.

Līdzīgi kā nacistu laikā cēloņi ir slima megalomānija un varas kāre, sacīja Civinskis, uzsverot, ka vienaldzība pret to nav nekas cits kā atļaujas došana slepkavām.

Šoreiz pasākums bija veltīts tēmai - genocīda sistēmas plānošana, ieviešana un paplašināšana koncentrācijas un iznīcināšanas nometnē.

"Nometne tika pārdomāta, izplānota, izstrādāta, ieskicēta, uzzīmēta un paplašināta. Pie tās strādāja arhitekti, plānotāji, dizaineri un mērnieki," norādīja Civinskis.

Lai gan jau 1942.gadā bija skaidrs, ka Aušvica ir iznīcināšanas nometne, tās darbība plaši tika izvērsta 1943.gadā.

No sešiem miljoniem ebreju, kas tika nogalināti holokaustā, viens miljons ebreju līdz ar vairākiem desmitiem tūkstošu poļu un čigānu, kā arī padomju kara gūstekņiem tika iznīcināti Aušvicas-Birkenavas nometnē, to vairums - bēdīgi slavenajās gāzes kamerās.

1945.gada 27.janvārī nometni atbrīvoja padomju karaspēks, un šī diena tagad tiek pieminēta kā Starptautiskā holokausta piemiņas diena.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.