Menu
 

Foto: Pasaules kausa sacensībās kamanu suņu sportā mājiniekiem vislielāko konkurenci izrāda igauņi

  • Autors:  LETA
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Aizvadītajā nedēļas nogalē sporta un atpūtas bāzē "Smeceres sils", Madonā, notikušajā Pasaules kausa posmā kamanu suņu sportā mājiniekiem vislielāko konkurenci izrādīja Igaunijas pārstāvji, informēja sacensību rīkotāji.

Sestdien un svētdien bāzē "Smeceres sils" ceturto reizi norisinājās "Dog Sport Carnikava" un Latvijas Kamanu suņu sporta federācijas (LKSSF) rīkotais Pasaules kausa posms kamanu suņu sportā, kas vienlaicīgi bija arī Latvijas ziemas čempionāts.

Pasaules kausa posmā Madonā sacensību dalībnieki spēkiem mērojās trīs kategorijās: četru suņu kamanās, divu suņu kamanās un skijoringā (suns velk slēpotāju), atsevišķi katrā kategorijā izdalot vēl arī klases - ziemeļu šķirnes suņi un atvērtā klase. Šajās trīs dažādās kategorijās un klasēs sacentās ap 50 dalībniekiem no visām trim Baltijas valstīm. 

Sākotnēji bija pieteikti divas reizes vairāk dalībnieku un arī krietni vairāk valstu, bet, tā kā no janvāra beigām nenotikušo pasaules čempionātu Starptautiskā Kamanu suņu sporta federācija (IFSS) pārcēla uz šo nedēļu Zviedrijā, tad daudzi ārvalstu sportisti nevarēja ierasties.

Sestdien 5,1 kilometra garajā aplī notika pirmie braucieni, bet svētdien tika veikti otrie braucieni, abu dienu uzrādītos laikus skaitot kopā. Ātrākie laiki ap 12 minūtēm, tika fiksēti četru suņu kamanās ziemeļu šķirnes suņu klasē, kā arī vīriešu un sieviešu līderiem skijoringā, savukārt dažās klasēs dalībniekiem šo apli nācās mērot pusstundas laikā. 

Skijoringā atvērtajā klasē līdzvērtīgā cīņā par uzvaru pagājušā gada pirmo divu vietu ieguvēji no "Dog Sport Carnikava" samainījās vietām, proti, šoreiz uzvaru svinēja Artūrs Jakobsons, bet Fricis Zaržeckis ieguva otro vietu. Trijnieku noslēdza Jānis Zvaigzne. 

Sievietēm skijoringā atvērtajā klasē debijā šajā sporta veidā dominēja ziemas orientieriste Zane Robalde, bet ātrā kanikrosiste un tagad baikdžoringa braucēja Evija Černiševa (ZKK) ieņēma otro vietu, trijnieku noslēdzot rudenī kanikrosā uzvarējušajai lietuvietei Reda Adomaitītei. 

Sievietēm ziemeļu šķirnes suņu klasē bija vismazākā atstarpe starp pirmo un otro vietu, Anitai Reinei beigās tikai par deviņām sekundēm apsteidzot Sintiju Preisu, kaut arī pēc pirmās dienas starpība bija divas minūtes.

Skijoringā ziemeļu suņu šķirņu klasē dubultuzvara Igaunijai, jo pirmo vietu ieguva divkārtējais pasaules vicečempions Silvers Vīra, bet otrais bija pagājušā gada pasaules čempions skūtera kategorijā bezsniega apstākļos Hardi Rīss. Trijniekā ar trešo vietu iekļuva arī Latvijas pārstāvis Mārtiņš Kristons (KSSK), kuram vēl viena godalga - uzvara - četru suņu kamanās ziemeļu šķirņu klasē un abu dienu absolūti ātrākie laiki. 

Šajā kategorijā aiz Kristona pārējās divas godalgas ieguva igauņi Erle Hermana un Vīra, kuram līdz ar to tāpat kā Kristonam šajā posmā uzvara un trešā vieta.

Vīriešiem skijoringā veterāniem pārliecinoši uzvarēja Kaspars Krievs ("Dog Sport Carnikava"), kuram bija ceturtā vieta četru suņu kamanās ziemeļu šķirņu klasē. Aiz viņa sekoja igaunis Aksels Veilers, bet trijniekā iekļuvušais otrs Latvijas pārstāvis bija Sergejs Pranckuns ("Dodkepu.lv").

Divu suņu kamanās ziemeļu šķirņu klasē pārliecinoši pirmais bija Andrejs Osipovs (KSSK), bet Raimondai Ratkēvičai ("Sniega suņi") otrā vieta. Divu suņu atvērtajā klasē dominēja Sarmīte Linde ("Dog Sport Carnikava"), bet, otrajā dienā nestartējot vicelīderei Agņei Budžiutei no Lietuvas, nākamās godalgotas vietas ieņēma "Dodkepu.lv" pārstāvji Artūrs Beļikovs un Mairita Lilientāle.

Četru suņu kamanu atvērtajā klasē bieži mainījās līderi. Pirmās dienas līderis Kristaps Imaks nedaudz nokavēja startu otrajā dienā un, iespējams, dēļ tā arī līdzīgajā cīņā šķīrās no pirmās vietas, kuru beigās ieguva Nikolajs Kravcovs. Otro godalgu šajā kategorijā un kopumā trešo Preisu-Imaku ģimenei nodrošināja Iveta, kura ieguva trešo vietu.

Svētdien noslēgumā notika vēl arī stafetes, kur komandā bija divi dalībnieki - viens skijorings, bet otrs - divu suņu kamanās, turklāt katram dalībniekam posma beigās bija pieci šāvieni guļus biatlona šautuvē, par katru netrāpītu mērķi saņemot 15 sekunžu sodu. 

Atvērtajā klasē pārliecinoši uzvarēja "Dog Sport Carnikava" ar Zaržecki un Jakobsonu sastāvā, bet ziemeļu šķirņu klasē pārāki bija igauņi Vīra un Hermane. Precīzi sašāva divi dalībnieki - Artūrs Greizis un Mārtiņš Klindžāns.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.