Menu
 

LĀB: 11% no jaunajiem ārstiem gatavojas aizbraukt no Latvijas

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Jauno ārstu aptauja liecinot, ka 11% no viņiem ir sagatavojušies aizbraukt, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece.

Viņa paskaidroja, ka pašlaik atkal vērojama ārstu, māsu un citu veselības aprūpes darbinieku "aizplūde no sektora". Aizsilniece akcentēja, ka 11% no jaunajiem ārstiem ir "absolūti sagatavojušies aizbraukt", bet 25% sāk pārdomāt palikšanu Latvijā.

"Atbilstoši pieņemtajām veselības aprūpes pamatnostādnēm līdz 2027. gadam šajā gadā bija jābūt 306 miljoniem klāt, ko mēs arī lūdzām. No 306 miljoniem tika piešķirti 88 miljoni," teica LĀB prezidente.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka no 1.aprīļa ārstniecības personu vidējā darba samaksa palielināsies par 120 eiro pirms nodokļu nomaksas (bruto). Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrībā (LVSADA) panākusi vienošanos ar Veselības ministriju (VM) par vidējās darba samaksas paaugstināšanu veselības nozares darbiniekiem, un tā ir nostiprināta Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sadarbības formātā.

Pēc LVSADA paustā, sākotnējais VM piedāvājums bija pieaugums ārstiem par 3,7%, māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem - par 6,2% un jaunākajam personālam (māsu palīgiem, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāžu autovadītājiem) - par 9,8%. LVSADA to noraidīja kā reālajai situācijai nederīgu.

Turpinot diskusiju, tika panākta kompromisa vienošanās, kas paredz, ka ārstniecības personu vidējā darba samaksa no 2023.gada 1.aprīļa tiek palielināta par 120 eiro (bruto). Līdz ar to vidējā darba samaksa ārstiem pieaugs par 6,1%, māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem - par 10,1% un jaunākajam personālam - par 16,1%. Savukārt nozares darbiniekiem, kuri nav ārstniecības personas - atbalsta personālam -, vidējā darba samaksa tiks paaugstināta par 22,76 eiro. Turklāt vienošanās paredz, ka papildu līdzekļu piešķīruma nozarei gadījumā šī gada laikā tiks atjaunotas sarunas par vidējās darba samaksas palielināšanu ārstiem un atbalsta personālam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.