Menu
 

Rīgas reģions "Financial Times" apskatā novērtēts par vienu no perspektīvākajiem mazajiem reģioniem pēc cilvēkkapitāla un dzīvesveida

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - RPR Ilustrācija - RPR

Laikraksta “Financial Times” izdevuma “fDi Intelligence” ziņojumā “Nākotnes Eiropas pilsētas un reģioni 2023”, kurā apskatītas perspektīvākās investīciju vietas Eiropā, Rīgas reģions ieguvusi augsto ceturto vietu kategorijā “Mazie nākotnes reģioni 2023 – cilvēkkapitāls un dzīvesveids”, vēsta Rīgas plānošanas reģions.

Galvaspilsēta Rīga reitingā ieņem desmito vietu kopvērtējumā starp vidēja lieluma Eiropas pilsētām. Bet Eiropas vidēja lieluma pilsētu grupā “Cilvēkkapitāla un dzīvesveids” kategorijā – ceturto vietu.

“Rīgas reģions attīstās par spēcīgu metropoles reģionu, kas mērķtiecīgi strādā pie sava potenciāla attīstīšanas. Tas, ka ieņemam tik augstu novērtējumu “fDi” reitingā, ir labs signāls ārvalstu investoriem un sekmēs to interesi par mūsu metropoles reģionu. Lai arī Rīgas reģions ir lielākā Baltijas valstu metropole, tās izaugsmes potenciāls ir daudz augstāks, ko var sekmēt ar tiešo ārvalstu investīciju palīdzību,” komentējis Rīga plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs un Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko.

Lai izveidotu “fDi” nākotnes 2023. gada Eiropas pilsētu un reģionu reitingu, “Financial Times fDi Intelligence” apkopoja datus par 549  pilsētām un reģioniem piecās kategorijās: ekonomiskais potenciāls, cilvēkkapitāls un dzīvesveids, izmaksu efektivitāte, savienojamība un uzņēmējdarbībai draudzīgums.

Šajā pētījumā Rīgas reģions atbilst mazo reģionu grupai, kurā tiek iekļautas teritorijas ar iedzīvotāju skaitu līdz 1,5 miljoniem iedzīvotājiem. Kategorijā “Cilvēkkapitāls un dzīvesveids” reģioni tiek vērtēti pēc tādiem kritērijiem kā darbaspēka īpatsvars (% no kopējā iedzīvotāju vecuma, kas vecāki par 15 gadiem), izglītība, studentu un augstskolu skaits un prestižs, absolventu prasmju kopums, iedzīvotāju dzīves ilgums, sociālā progresa un tautas attīstības indekss, ārstu īpatsvars, darbaspēka pieejamība u.c.

Ziņojumā tika apskatītas Eiropas valstu pilsētas un reģioni, izvērtējot dažādus kritērijus, saistībā ar ārvalstu tiešo investīciju piesaistes spējām un vidi. “fDi Intelligence” ir ārvalstu tiešo investīciju apskata izdevums, kas sniedz aktuālu pārskatu par globālo investīciju aktivitāti.

Rīgas plānošanas reģionu veido Rīga un Jūrmala , kā arī septiņi novadi – Ādaži, Mārupe, Ķekava, Olaine, Ropaži, Salaspils un Sigulda.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.