Menu
 

Politoloģe: Grevcova apdraudēja partijas "Stabilitātei" reputāciju

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeimas deputāte Glorija Grevcova ar dažādiem izteikumiem radīja draudus partijas "Stabilitātei" reputācijai, iekļaujot to drošības dienestu redzes lokā, aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore un politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.

Viņa atzīmēja, ka politiķei bija būtiska loma priekšvēlēšanu kampaņā, ņemot vērā viņas popularitāti sociālajos medijos. Tomēr viņas personība un publiskā retorika, piemēram, par to, ka Latvijas Okupācijas muzejā "nesakrīt fakti" un ka gids stāstot "paralēlo, izdomāto vēsturi", izrādījās "Stabilitātei" daudz grūtāk kontrolējamāka, nekā, iespējams, tā iepriekš paredzēja.

Metlas-Rozentāles ieskatā, par to liecina arī frakcijas "Stabilitātei" priekšsēdētāja Alekseja Rosļikova sacītais. Pirms tiesa piesprieda Grevcovai sabiedrisko darbu 160 stundu apmērā par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), Rosļikovs norādīja, ka situācija nav tik viennozīmīga, taču pēc sprieduma viņš uzsvēra, ka tiesnesis lēmumu ir pieņēmis un politiķei pašai ir jāizdara tālākie secinājumi.

"Tādējādi Rosļikovs zināmā mērā no viņas distancējās. Tas liek domāt, ka partija Grevcovu uztvēra kā apdraudējumu, domājot par partijas tālāko attīstību, nevis tikai par vienreizēju ievēlēšanu parlamentā. Iespējams, ka Grevcovas dzīves pieredze un izglītība padarīja sadarbību ar pieredzējušākiem politiķiem kā, piemēram, Rosļikovu, diezgan sarežģītu," sacīja politoloģe.

Viņa pieļāva, ka partija "Stabilitātei" neuzskata Grevcovas aiziešanu par būtisku zaudējumu, lai gan balsojumos Saeimā tas nozīmēs par vienu cilvēku mazāk. Turklāt Grevcovas izteikumi publiskajā telpā reizēm padarīja partiju pat smieklīgu, un līdz ar to "Stabilitātei" nevarēja uztvert kā kaut cik konstruktīvu sadarbības partneri, tāpēc partija izvēlējās atteikties no politiķes, kas bija noderīga priekšvēlēšanu kampaņā, skaidroja politikas eksperte.

Taujāta, kā turpmāk varētu mainīties vēlētāju atbalsts partijai, RSU lektore uzsvēra, ka līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām vēl ir tālu. Pērn "Stabilitātei" kā jaunam politiskajam spēkam vajadzēja izveidot savu atpazīstamību, kur noderēja skandalozi paziņojumi un arīdzan cilvēki, kas, neskatoties uz savu reputāciju, veidoja partijas pamanāmību.

"Tad, kad partija jau kādu laiku ir pastāvējusi, tai ir svarīgākas citas lietas, piemēram, parādīt savus paveiktos darbus un uzrunāt savus vēlētājus jau pragmatiskāk. Ja Rosļikovs plāno zināmā mērā parlamentā ieņemt partijas "Saskaņa" vietu, partija ir jāvirza citā virzienā, parorientējoties no absolūti populistiska un "TikTok" politiskā spēka uz klasiskākām politiskajām vērtībām," sacīja Metla-Rozentāle.

Politoloģe arī atzīmēja - ja pārējās tiesas instances neatcels Grevcovu notiesājošo spriedumu, viņa būs spiesta nolikt Saeimas deputāta pilnvaras, jo cilvēks ar notiesājošu spriedumu nevar būt Saeimas deputāts. Metla-Rozentāle atzīmēja, ka arī no šāda aspekta raugoties, partijas situāciju tas nemaina.

"Nevar izslēgt, ka Grevcovas sacītais, ka viņa partijai ir iesniegusi pareizu informāciju, bet kāds cits to ir viltojis, nākamajās instancēs tiesas lēmumu var arī mainīt. Tomēr ar šādiem apvainojumiem, ka "Stabilitāte" ir vainojama pie dokumentu viltošanas, ir skaidrs, ka atpakaļceļa uz partiju viņai vairs īsti nav. Manuprāt, partija arī īsti nesaredz Grevcovu kā ilgtermiņa sadarbības partneri," sacīja politoloģe.

LETA jau rakstīja, ka Grevcova, kuru pirmās instances tiesa šonedēļ atzina par vainīgu melošanā Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), pametusi partiju "Stabilitātei" un tās Saeimas frakciju.

Rosļikovs iepriekš norādīja, ka šāds Grevcovas lēmums esot pieņemts pēc minētā tiesas sprieduma, ar kuru deputātei piespriests 160 stundu sabiedriskais darbs.

Savukārt Grevcova aģentūrai LETA sacīja, ka izstāšanās nav saistīta ar tiesas spriedumu. Tas esot bijis "patstāvīgs un apsvērts lēmums". Viņa arī sacīja, ka neatgriezīsies ne partijā, ne frakcijā arī tad, ja tiesas galīgais lēmums būs attaisnojošs.

Deputāte turpmāk Saeimā balsošot tāpat kā līdz šim, proti, pēc saviem personiskajiem uzskatiem un, vērtējot situāciju pēc tā, kā tas ietekmēs iedzīvotāju labklājību.

Vienlaikus Grevcova sociālajā tīklā "TikTok" izplatījusi video, kurā vaino kādu citu viņas dzīvesgājuma apraksta jeb CV datu izmainīšanā pēc tam, kad bija nodevusi CVK iesniedzamo informāciju Rosļikovam. "Esmu strādājusi par parastu malkas krāvēju, un man ir vidējā izglītība, ko savā anketā CVK biju norādījusi, aizsūtot to sava saraksta līderim [Rosļikovam]. Bet dīvainā kārtā dati tika izmainīti. Es nevēlos un atsakos uzņemties vainu par cita cilvēka izdarībām," "TikTok" video saka deputāte.

Atstājot frakciju, Grevcova ir kļuvusi par pirmo neatkarīgo deputāti šīs Saeimas sasaukumā. Frakcijā ''Stabilitātei'' tagad būs desmit deputāti.

Jau ziņots, ka pērnā gada 7.oktobrī Valsts policija sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 272.panta saistībā ar deputātes iespējami apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu CVK. Vēlāk prokuratūra Grevcovai uzrādīja apsūdzību. Lieta saistīta ar nepatiesas informācijas sniegšanu CVK par Grevcovas agrāko darbavietu un iegūto izglītību.

Apsūdzētā pati tiesas procesa gaitā savu vainu neatzina un pēc sprieduma pasludināšanas pauda apņemšanos to pārsūdzēt.

Neskatoties uz apsūdzību un pirmās instances notiesājošo spriedumu, Grevcova var turpināt pildīt Saeimas deputāta pienākumus. Saeimas Kārtības rullī teikts, ka deputāts, kas notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, uzskatāms par izslēgtu no Saeimas sastāva ar dienu, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums. Grevcovai vēl ir tiesības cīnīties par savu nevainīgumu divās augstākās tiesu instancēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.