Menu
 

Neveiksmi cieš plāni izveidot Antarktīdas ūdeņos pasaulē lielāko jūras dabas rezervātu

  • Autors:  LETA/AFP

Plāni Antarktīdas ūdeņos izveidot pasaulēs lielāko jūras dabas rezervātu cietuši neveiksmi, dabas saglabāšanas samita dalībniekiem nespējot nākt pie vienprātības.

Antarktikas jūras dzīvo resursu saglabāšanas konvencijas (CCAMLR) dalībnieces - 24 valstis un Eiropas Savienība - savā ikgadējā sanāksmē nespēja vienoties par 1,8 miljonus kvadrātkilometru lielās jūras lieguma zonas izveidi.

Ierosinātajā liegumā, kas izmēru ziņā piecas reizes pārsniedz Vāciju, tiktu aizliegta nozveja plašā teritorijā Vedela jūrā, aizsargājot roņus, pingvīnus un vaļus.

Lieguma izveidei ir nepieciešama visu dalībnieču vienbalsīga piekrišana. Kā pavēstīja vides aizstāvju organizācijas, plānu izgāzušas Krievija un Ķīna, kā arī Norvēģija.

"22 delegācijas ieradās risināt sarunas labā ticībā, taču tā vietā nopietni zinātniskiem ierosinājumi steidzamai jūras aizsardzībai tika izgāzti ar iejaukšanos, kam ir attāls sakars ar zinātni un kas ir ņirgāšanās par reālām diskusijām," paziņoja "Greenpeace" pārstāve Frīda Bengstona.

2016.gadā CCAMLR dalībnieces spēja vienoties par 1,6 miljonus kvadrātkilometru liela dabas rezervāta izveidi Rosa jūrā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.