Menu
 

Kā būt ceļotājam, nevis tūristam: pieci padomi

  • Autors:  DFDS
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ceļojot mēs bieži vien izvēlamies apmeklēt iecienītas tūristu metropoles un savām acīm apskatīt “Instagram” spozmes cienīgas vietas. Taču bieži vien ceļojums ir daudz jēgpilnāks un interesantāks, ja izvēlamies būt ne tikai tūristi kādā jaunā galamērķī, bet rīkoties kā īsteni ceļotāji – meklējot vidusmēra tūrista acīm apslēptas kultūras, dabas un arhitektūras pērles. Lūk, daži padomi, kā savam ceļojumam pievienot pavisam citu garšu, no tūrista kļūstot par ceļotāju.

1.Izrādiet cieņu vietējai kultūrai un iedzīvotājiem

Pirms došanās ceļojumā svarīgi apzināties, ka valsts, kuru apmeklēsiet, ir kāda cilvēka mājas, tāpēc vienmēr ir vērtīgi iepazīt šīs valsts kultūru un paražas un gūt vismaz aptuvenu priekšstatu par tās vēstures līkločiem.

Tāpat ir noderīgi iemācīties dažas galvenās frāzes – prasme vietējā valodā pateikt "Sveiki", "Vai jūs runājat angliski?" un "Paldies" pirms pāriešanas uz angļu valodu palīdzēs veidot ciešāku un draudzīgāku saikni ar vietējiem iedzīvotājiem un uzlabos ceļojuma pieredzi kopumā. Savukārt vietējo iedzīvotāju labvēlība ceļojumam var piešķirt pavisam jaunu redzējumu, sniedzot iespēju izbaudīt tādas vietējās kultūras bagātības, kas atturīgam viesim citādi būtu apslēptas.

2.Izvēlēties atbilstošu apģērbu

Apģērbs ir viena no pirmajām pazīmēm, ko par jums pamanīs vietējie iedzīvotāji, tāpēc pārliecinieties, ka ar savu ģērbšanās stilu respektējat attiecīgās valsts kultūru vai tajā izplatītos reliģiskos uzskatus.

Ja apmeklējat valsti, kurā cilvēki ģērbjas pieticīgi vai formāli, izvairieties no tērpšanās īsos krekliņos vai svārkos, savukārt, ja atrodaties valstī ar spēcīgu reliģisko pārliecību, izvairieties nēsāt simbolus, kas var aizvainot tās iedzīvotājus. Pareiza apģērba izvēle palīdzēs attālināties no ierastā tūrista tēla un vieglāk iekļauties vietējo iedzīvotāju ikdienā.

3.Atbalstiet vietējos uzņēmumus

Dodoties ārvalstu ceļojumā, izvairieties no ierasto suvenīru iegādes tūristu veikalos, jo tos, visticamāk, nemaz nav izgatavojuši vietējie iedzīvotāji un tie nav autentiski attiecīgajam reģionam. Tā vietā meklējiet vietējo ražotāju darinājumus – iespējams, tie būs nedaudz dārgāki, bet, ja patiešām vēlaties suvenīru, kas iemieso vietējās kultūras garu, jūs aizvedīsiet mājās kaut ko daudz vērtīgāku par industriāli ražotu nieciņu.

Kaut gan vietējā ražotāja produkcijas iegāde var šķist maznozīmīgs žests, tas patiesībā ir ļoti praktisks un vērtīgs veids, kā savienot patīkamo ar lietderīgo un palīdzēt mazajam biznesam. 

Tāpat, ja suvenīru izvēlēsieties dāvināt kādam tuvam cilvēkam, draugam vai darba kolēģim – vietējais suvenīrs ar stāstu noteikti iepriecinās vairāk par kārtējo ledusskapja magnētiņu vai atslēgu piekariņu.

4.Nebaidieties no jauniem maršrutiem

Jebkurā vietā, kuru apmeklēsiet, noteikti būs kāds apskates objekts vai aktivitāte, kas jāpiedzīvo ikvienam viesim un nenoliedzami ir būtiska daļa no kopējā pilsētas vai valsts stāsta. Taču dažkārt ir patīkami vienkārši klīst pa vēl neiepazītas pilsētas ielām un atrast tūristu acīm apslēptus apskates dārgumus, izvairoties no ierastajiem maršrutiem. Lai galamērķi ieraudzītu no vēl nebijuša skatpunkta, iesakām to izstaigāt kājām vai izmantot sabiedrisko transportu, kas ir ne tikai lēts ceļošanas veids, bet arī iespēja apkārtni iepazīt kā vietējam iedzīvotājam.

Tāpat ir vērts doties ceļā ar vietējiem iedzīvotājiem tipisku transporta līdzekli. Teiksim, Skandināvijas valstīs iecienīts transports noteikti būs prāmis, – piemēram, DFDS piedāvātais maršruts Klaipēda-Karlshamna ļaus izbaudīt komfortablu ceļojumu, vienlaikus baudot gan jūras ainavu, gan arhitektūras un dabas pērles, kā arī izjust Baltijas jūras šarmu, kas var būt tik mainīga tās dažādajos krastos. Prāmis sāk savu ceļu katru dienu no kaimiņvalsts kūrortpilsētas Klaipēdas ostas, lai jau rīta pusē sasniegtu Zviedrijas krastus, no kurienes tālāk ceļš ved gan pa daudzajiem Zviedru dabas parkiem, pastaigu maršrutiem, vai nelieliem zvejnieku ciematiņiem, kas tā vien gaida, lai tiktu atklāti.

5.Izmēģiniet bezmaksas aktivitātes

Labs ceļojums nebūt nenozīmē lielus tēriņus – tā vietā, lai pavadītu dienas smalkās kafejnīcās vai lielveikalos, izmēģiniet dažādas aktivitātes, kas bieži vien tiek atstātas novārtā, taču neprasa finansiālu ieguldīšanos, piemēram, braukšanu ar velosipēdiem vai došanos pārgājienos.

Brauciens pa pilsētu ar velosipēdu ir lieliska iespēja apskatīt tās arhitektūru un sajust pilsētas dzīvību un rosību, savukārt pārgājieni pa mežiem un parkiem var būt skaists un relaksējošs veids, kā satuvināties ar vietējo kultūru. Dažās pilsētās ir pieejamas arī velosipēdu koplietošanas programmas, kas ļauj paņemt velosipēdu vienā pilsētas daļā un atstāt to pavisam citur.

Tāpat lieliska iespēja iepazīt vietējo kultūru un apslēptās pērles ir bezmaksas pastaigu ekskursijas, kas ļauj vietējā gida pavadībā iepazīt pilsētas vai apvidus apslēptākos nostūrus un paviesoties apslēptās vietās, par kuru esamību zina tikai paši vietējie.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.