Menu
 

CSP: Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājās par 15,1 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika - CSP Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika - CSP

2023.gada aprīlī, salīdzinot ar 2022. gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 15,1 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Aprīlī, salīdzinot ar martu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3 %. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija apģērbam un apaviem (+0,4 procentpunkti), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,1 procentpunkts), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,1 procentpunkts), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,2 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (-0,1 procentpunkts).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,4 %. Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga kafijai (+3,1 %), konditorejas izstrādājumiem (+1,9 %), maizei (+0,9 %), pienam (+1,4 %), sālim un garšvielām (+6,4 %). Dārgāka bija arī cūkgaļa (+1,3 %), olīveļļa (+6,3 %), makaronu izstrādājumi (+3,6 %), gaļas izstrādājumi (+1,5 %). Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-1,2 %) un svaigi augļi (-0,7 %). Akciju ietekmē cenas samazinājās arī sieram un biezpienam (-1,2 %), olām (-2,3 %), augu eļļai (-3,4 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 1,0 %. Tabakas izstrādājumi sadārdzinājās vidēji par 1,9 %. Mēneša laikā dārgāki palika stiprie alkoholiskie dzērieni (+1,1 %), galvenokārt noslēdzoties akcijām viskijam un brendijam.

Pēc CSP informācijas, apģērbu un apavu vidējais cenu līmenis aprīlī pieauga par 7,0 %. Turpinoties pavasara – vasaras sezonas preču nonākšanai tirdzniecībā, apavu cenas pieauga par 20,9 %, bet apģērbi sadārdzinājās par 3,2 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,2 %. Būtiskākais cenu kritums grupā mēneša laikā bija elektroenerģijai. Lētāks bija cietais kurināmais un siltumenerģija. Savukārt dārgāka bija mājokļa īres maksa un mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki par 0,4 %, ko lielākoties ietekmēja degvielas cenu kritums par 1,1 %. Dīzeļdegvielas cenas samazinājās par 4,2 %, auto gāzes – par 0,1 %, savukārt benzīna cenas pieauga par 2,8 %. Dārgāki bija pasažieru aviopārvadājumi un pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas samazinājās par 1,4 %. Galvenokārt akciju ietekmē lētākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija barībai lolojumdzīvniekiem, televīzijas abonēšanas maksai, ēdināšanas pakalpojumiem, zobārstniecības pakalpojumiem un viesnīcu pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

CSP dati liecina, ka lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu šāgada aprīlī, salīdzinot ar 2022. gada aprīli, bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (5,8 procentpunkti), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (5,3 procentpunkti), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (0,8 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (0,7 procentpunkti).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.