Menu
 

Finanšu ministrija: Pēc divu gadu pieauguma eksporta izaugsme apstājusies

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijas preču eksporta pieauguma temps samazinās jau kopš pērnā gada septembra un šā gada pirmajā ceturksnī izaugsme bijusi tikai 2,9% apmērā. Vēl šā gada pirmajos divos mēnešos eksporta apjomi pieauga, bet martā – pirmo reizi kopš 2021.gada sākuma – tie jau ir bijuši mazāki kā gadu iepriekš, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Eksporta vērtība martā samazinājās par 2,1% jeb par 39 miljoniem eiro pret pērnā gada martu, veidojot 1,83 miljardus eiro. Kritumu ietekmēja gan augstie preču eksporta apjomi pērn, gan ekonomikas izaugsmes tempu bremzēšanās pasaulē un Eiropā, norāda Finanšu ministrijā.

Pirmajā ceturksnī kopā preču eksporta vērtība palielinājusies par 2,9%, lielāko devumu veidojot lauksaimniecības, pārtikas preču un mehānismu, ierīču un elektroierīču eksportam. Tikmēr lielākie samazinājumi bijuši koka un tā izstrādājumu eksportā, kā arī metālu un to izstrādājumu eksportā.

Aktuālākie Eiropas Komisijas apkopotie dati par Eiropas uzņēmēju un patērētāju konfidenci liecina par ekonomikas attīstības tempu bremzēšanos. Rūpnieku un būvnieku konfidences, kas ir svarīgas Latvijas eksportētājiem, šā gada aprīlī Eiropā ir zemākās kopš 2021.gada sākuma, bet patērētāju konfidences līmenis, lai gan kopš pērnā gada oktobra uzrāda pieaugumu, ir viszemākais no visiem rādītājiem.

Kopējais Eiropas konfidences indekss atrodas zem ilgtermiņa vidējā rādītāja un kopš šā gada janvāra uzrāda samazinājumus. Arī Latvijas rūpnieki aptaujās kā galveno ierobežojošo faktoru norāda nepietiekošo pieprasījumu, tajā skaitā eksporta tirgū.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.