Logo
Drukāt šo lapu

Lauksaimnieki: Salnu un ilgstošā sausuma ietekmē samazinājies ražas potenciāls gan ziemājiem, gan vasarājiem

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Salnu un ilgstošā sausuma ietekmē ziemāju un vasarāju sējumi nav attīstījušies tik labi, kā bija gaidīts, un ražas potenciāls ir samazinājies, aģentūrai LETA atzina aptaujātie lauksaimniecības eksperti.

Graudkopības kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons atzina, ka lauksaimniekiem šā gada pavasaris ir bijis negaidīti nelabvēlīgs. Lai gan situāciju uz laukiem ir pasliktinājušas salnas, visvairāk laukus negatīvi ir ietekmējis ieilgušais sausuma periods, tādējādi nesasniedzot gaidīto ražas attīstības stadiju.

Tāpat viņš stāstīja, ka šogad nācies pārsēt vairāk platību, nekā bija plānots. Zemnieki ir pārsējuši visus kultūraugus, tostarp kviešus, miežus, pupas un rapsi.

Arī biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre stāstīja, ka patlaban sējumi daudzviet izskatās slikti. Ziemošanas periodā sējumi cieta no pārmērīga mitruma, bet patlaban ļoti pietrūkst lietus, un sējumi izkalst. Tāpat meža zvēri nodarījuši lielus postījumus ziemas rapsim, bet ziemas kviešu, pupu un zirņu laukus apdraud zosis.

Viņa piebilda, ka ir arī salnu radīti bojājumi, taču runāt par izteikti lieliem bojājumiem pagaidām nav pamata.

Dzelzkalēja-Burmistre atzīmēja, ka ziemas rapsis siltajā laikā bija labi saņēmies, bet aukstuma dēļ ziedēšana ir nedaudz iekavējusies. Savukārt ziemas rapša ražas potenciāls, ņemot vērā nelabvēlīgos ziemošanas apstākļus, pavasara mitrumu un salnas, samazinājies par aptuveni 30%.

"Ziemas kvieši ir sacerojuši un līdz salnām izskatījās ļoti labi, bet pēc salnām ir nedaudz cietuši - jāgaida vēl pāris dienas, lai saprastu reālo situāciju. Vasaras kviešiem ir parādījušies pirmie dīgsti," informēja Dzelzkalēja-Burmistre.

Vienlaikus "Zemnieku saeimas" pārstāve norādīja, ka aptuveni 70% ziemas miežu tika pārsēti uz vasaras miežiem, kuri sadīga pirms salnām. Patlaban šie sējumi vēl tiek vērtēti.

Savukārt lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča aģentūrai LETA norādīja, ka Dienvidkurzemē salnu ietekmē cietušas atsevišķas ziemas kviešu un rapšu šķirnes. Vienlaikus vasarāji cieta minimāli.

Arī Bēča atzina, ka vēsais pavasaris ir aizkavējis augu attīstību, un lauki patlaban neizskatās skaisti.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024