Menu
 

Māmiņdienas piknikam recepti iesaka šefpavārs Māris Jansons Apriņķis.lv

  • Autors:  Māris Jansons, šefpavārs; Darius Rimkus, “IKEA” Interjera dizaina nodaļas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Jau ierasts, ka katra maija otrajā svētdienā Latvijā tiek svinēta Māmiņdiena. Šīs nedēļas saulainais laiks ir lieliski piemērots, lai pārsteigtu savu mammu un uzaicinātu viņu par godu svētkiem piknikā. Sagatavoties piknikam par godu Māmiņdienai vai citiem svētkiem, nav pārlieku sarežģīti. Nepieciešamas tikai pāris būtiskas lietas un mazliet iedvesmas. Tāpēc, lai palīdzētu sagatavoties gaidāmajiem svētkiem, šefpavārs Māris Jansons dalās ar viegli pagatavojamu saldēdiena recepti, ar kuru gan pārsteigsi mammu, gan atsauksmi atmiņā arī viņas bērnības atmiņas, tostarp varēsi to viegli un ērti paņemt līdzi.

Man viennozīmīgi bērnība asociējas ar mammu un mammas gatavotiem ēdieniem. Kā divas no spilgtākajām receptēm varu minēt biezpiena torti un biezpiena namiņus, kas tajos laikos likās tik radošas un inovatīvas receptes. Lai gan tie bija citi laiki, siltums un atmiņas, kas ar tiem saistās, paliek. Domāju, ka daudzām mammām šī biezpiena namiņu recepte asociēsies arī ar viņu pašu bērnību. Ceru, ka bērni iedvesmosies un iepriecinās savas mammas, paši pagatavojot kādu klasisku vai mūsdienīgu recepti svētkiem. Neatkarīgi no tā, ko gatavosiet, pats galvenais – izdariet un ieprieciniet mammu.

Kā iepakot maltīti piknikam?

Aicinu baudīt saulainos laikapstākļus un Māmiņdienā sarīkot pikniku. Ar pareizajiem piederumiem, atbilstoši iepakotu maltīti un našķiem, pikniku svaigā gaisā būs ērti un vienkārši baudīt.

Mans padoms būtu izvēlēties izturīgus pārtikas traukus ar vāku, lai tie būtu ne tikai ērti pārtikas drošai transportēšanai uz piknika vietu, bet arī lieliski piemēroti uzkodu vai desertu vizuāli pievilcīgai pasniegšanai. Caurspīdīgi stikla trauki vai burciņas piešķirs eleganci, kā arī būs vieglāk redzēt kāds ēdiens tajos ir iekšā. Dažas uzkodas var ievietot arī atkārtoti aiztaisāmos maisiņos.

Atsevišķus produktus vari iepakot īpašās pārtikas aukstuma somās, kas ir ne tikai ērti pārnēsājamas, bet arī ilgāk saglabās pārtiku svaigāku un uzturēs pareizo temperatūru. Ja plāno gatavot silto ēdienu, apsver un izvēlies tādas receptes, kuras pagatavojot ēdienu varētu sapakot pārtikas termosos.

Neaizmirsti arī par piknika svētku dekorācijām

Lai pikniki brīvā dabā būtu komfortablāki, neaizstājami elementi dzērienu pasniegšanai būs paplāte vai saliekams servēšanas galds, kas izmaksās vien dažus eiro.  Spilveni sniegs papildu komfortu sēžot, kā arī piešķirs mājīgāku sajūtu. Saliekamie krēsli vai mazāki ķeblīši būs piemēroti tiem, kas atpūtas mirkli dabā vēlas izbaudīt pēc iespējas ērtāk. 

Gatavojoties piknikam aicinu padomāt arī par elementiem un dekoriem, kas palīdzētu radīt īstu svētku noskaņu. Piemēram, par pārnēsājamu skaļruni mūzikai, dažādām āra gaismas virtenēm, ar baterijām darbināmām spuldzēm, LED svecēm, kas būs drošas lietošanai dabā, spilveniem, kas īpaši paredzēti lietošanai ārā, arī plediem. Visi šie elementi palīdzēs radīt īpašu svētku noskaņu.

Biezpiena namiņi ar gaiļbiksīšu ziediem

Sastāvdaļas: biezpiena namiņiem – 400 g biezpiens (5 %), 100 g piens (nepieciešams, lai samērcētu cepumus), 200 g saldais krējums, 50 g gaiļbiksīšu ziedu sīrups, 50 g marmelāde, 60 g šokolāde (70 %; dekoram), 5 g želatīna (plāksnītes) , 30 g lazdu rieksti, 12 gab.”Selgas” cepumi (1 paciņa), 6 gab. apaļi smilšu mīklas cepumi pēc izvēles, 100 g avenes vai citas ogas svaigumam, pēc izvēles – gaiļbiksīšu ziedi dekoram; gaiļbiksīšu ziedu sīrupam – 50 g gaiļbiksīšu ziedi , 100 g cukurs, 100 ml ūdens.

Ziedu sīrupa pagatavošana ir samērā vienkārša – savāktos ziedus liec ūdenī un vāri līdz tie smuki iekrāsojas (aptuveni 5 min). Pēc tam nokās ziedus un pievieno cukuru. Pagatavoto sīrupu izmanto receptei tik, cik nepieciešams, bet pārējo baudi, liekot klāt tējai vai gāzētam ūdenim. Kā alternatīvu gaiļbiksīšu sīrupam vari izmantot pūdercukuru – sīrupa vietā biezpiena masai pievieno 50 g pūdercukuru un visu kopā saputo.

Pagatavošana

Biezpienu saputo ar gaiļbiksīšu sīrupu

Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu

Smalki sagriež marmelādi, bet lazdu riekstus – apgrauzdē un sasmalcina

Gan marmelādi, gan lazdu riekstus pievieno biezpiena un sīrupa masai

Uzsilda 50 gramus saldo krējumu, tajā liek iepriekš uzbriedinātu želatīnu un izkausē to

Pārējo saldo krējumu saputo stingrās putās un iecilā biezpiena masā, pievieno izkausēto želatīnu. Kārtīgi samaisa.

Atsevišķi atliek 100 g sagatavoto pildījuma masu – tā tiks izmantota apaļo cepumu veidošanai.

Namiņu veidošana

Katrs namiņš sastāv no trīs cepumiem. Pirms namiņa veidošanas, katru cepumu iemērc pienā. Pēc tam ar karoti uz katra cepuma uzsmērē biezpiena masu. Visas daļas savieno kopā, lai veidotos namiņš trijstūra formā. Tukšās vietas aizpilda ar biezpiena masu.

Cepumu veidošana

Pārklāj paplāti vai trauku ar pārtikas plēvi. Virsū liek pildījuma masu un izlīdzina to, lai būtu aptuveni 1 cm bieza. Liek ledusskapī nostāvēties, lai sarec. Pēc aptuveni trīs stundām, kad masa ir sastingusi, no masas ar apaļu formu izspiež apļus, kas atbilst smilšu mīklas cepumu izmēram. Ņem divus smilšu mīklas cepumus un saliek tos kopā, pa vidu starp tiem liekot apaļo pildījuma masu, kas izspiesta to formā.

Dekorēšana ar šokolādi

Šokolādi sadrupina, ieliek bļodā un kausē karstā ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Izkausēto šokolādi ar karoti pārslaka namiņiem un apaļajiem cepumiem.

Lai sagatavoto cienastu būtu ērti paņemt līdzi piknikā un pārvadāt, to liek piknika traukos vai pārtikas kārbās ar vāku. Neaizmirsti arī izdekorēt ar ogām vai gaiļbiksīšu ziediem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.