Menu
 

Pavasara tīrīšana personīgajās finansēs Apriņķis.lv

  • Autors:  Elīna Kalniņa, “SEB bankas” Finanšu plānošanas eksperte
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pavasaris ir laiks, kad rodas vēlme sakopt māju, dārzu, atbrīvoties no nevajadzīgām lietām un sagaidīt vasaru tīrā mājoklī. Šis ir arī lielisks brīdis savu personīgo finanšu sakārtošanai, kad izvirzīt noteiktus finanšu mērķus un ieviest jaunu kārtību.

#1 Aktualizēt nospraustos finanšu mērķus

Nereti janvārī cilvēki apņemamas sasniegt jaunas virsotnes – vairāk sportot, doties sapņu ceļojumā, vairāk ietaupīt. Tuvojoties vasarai ir labs laiks ne tikai saskaitīt, cik reižu reāli ir būts uz sporta zāli, bet arī pārskatīt un izvērtēt, cik labi tiek īstenots finanšu plāns.

Ja viss notiek pēc plāna, droši var nosvinēt pirmos sasniegumus un palutināt sevi ar izklaidi vai kādu sen kārotu pirkumu.

Tomēr, ja sanācis novirzīties no plāna, ir svarīgi saprast, kas notika šo mēnešu laikā, kas neļāva ievērot noteikumus. Varbūt tās bija neparedzētas dzīves situācijas? Dzīvē gadās visādi, tāpēc arī finanšu mērķi nav akmenī cirsti – tos var mainīt un pielāgot pēc nepieciešamības.

Ja esat vienkārši atraisījis sava budžeta grožus, izvērtējiet, kādi tēriņi bija lieki un uztveriet to kā mācību, kas ļauj apgūt finanšu pārvaldību un no jauna iestatīt savus mērķus.

#2 Atjaunināt budžeta plānu

Reizi sezonā (pavasarī un rudenī) ir svarīgi pārskatīt savu budžeta plānu un tā aktualitāti. Ja apstākļi ir mainījušies, iespējams, nepieciešams koriģēt arī izmaksu kategorijas. Piemēram, pavasarī, beidzoties apkures sezonai, saruks arī komunālie maksājumi, tāpēc tam atvēlēto naudu iespējams izmantot citiem mērķiem.

Laikam kļūstot siltākam, arvien biežāk rodas vēlme pavadīt gaišos vakarus ar draugiem. Te būtu svarīgi jau laikus noteikt, cik daudz naudas varat veltīt izklaidei, lai atliktu arī definēto finanšu mērķu sasniegšanai. Šāda plānošana ļaus iztikt bez vainas apziņas un, piemēram, rudenī, pienākot lielākiem apkures rēķiniem, nebūs jādomā, no kā atteiksies, jo jau laikus būsit izveidojuši uzkrājumu.

Ja jums nekad nav bijis budžeta plāna un nezināt, ar ko sākt, labā ziņa ir tā, ka ir daudz vadlīniju savu personīgo finanšu pārvaldīšanai. Izvēlieties sev piemērotākās, izvērtējot savas finansiālās iespējas un būtiskākās izdevumu kategorijas.

#3 Atvadīties no nevajadzīgā

Pavasarī, uzkopjot māju, nevajadzīgās lietas tiek pārdotas vai atdotas. Līdzīgi arī, pārskatot savu budžetu, ir jāizvērtē, kam nauda tiek tērēta vienkārši aiz ieraduma un no kā iespējams atvadīties.

Piemēram, varbūt esat abonējis kādu mūzikas vai filmu platformu, bet kādu laiku neesat to izmantojis? Varbūt varat samazināt transporta izdevumus, biežāk izvēloties sabiedrisko transportu, braukšanu ar velosipēdu, skrejriteni vai iešanu kājām?

Saprotot, kam iespējams tērēt mazāk, uzreiz arī jāizlemj, ko iesākt ar brīvo naudu – novirzīt atvaļinājumam, lielākam pirkumam vai kredītsaistību atmaksai. Konkrēts mērķis ļaus daudz vieglāk samazināt nevajadzīgus izdevumus.

#4 Atcerēties par noguldījumiem

Pavasarī der vēlreiz atcerēties par finanšu drošības spilvenu. Nereti uzkrātā naudas summa tiek glabāta tās pašas maksājumu kartes kontā, kas tiek lietota ikdienā, vai labākajā gadījumā –pārskaitīta uz atsevišķu kontu.

Pēdējos gados termiņnoguldījumi tika uzskatīti par nepopulāru uzkrājumu veidošanās līdzekli, jo par tiem ilgāku laiku netika maksāti procenti. Šobrīd termiņnoguldījumu procentu likmes ir augušas, līdz ar to daudz efektīvāk par naudas glabāšanu norēķinu kontā būtu tās ieguldīšana, lai liktu naudai strādāt un rezultātā saņemtu arī papildu procentuālo pieaugumu. Turklāt šādā veidā būs arī mazāks kārdinājums iztērēt iekrātos naudas līdzekļus neplānoti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.