Menu
 

VK: NBS pārtikas iepirkumā summu 220 miljonu eiro apmērā rosināja noteikt NBS amatpersona Freibergs

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Toreizējais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecības štāba Apgādes pārvaldes Iepirkumu un līgumu daļas priekšnieks Imants Freibergs bijusi tā persona, kura ierosinājusi NBS pārtikas iepirkumā summu noteikt 220 miljonu eiro apmērā, trešdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā atzina Valsts kontroles (VK) padomes locekle Kristīne Jaunzeme.

VK pagājušā nedēļā norādījusi, ka plānotā līguma summa līdz 220 miljoniem eiro ar tiesībām to palielināt par 50% līdz 110 miljoniem eiro, kopējo maksimālo līguma summu paredzot līdz 330 miljoniem eiro piecos līguma darbības gados, pirmo reizi norādīta, iepirkuma komisijai lemjot par līguma slēgšanu ar iepirkuma procedūras uzvarētāju SIA "Zītari LZ".

Līguma summa noteikta, balstoties iepirkuma komisijas amatpersonas pieņēmumos un nerēķinoties ar centralizētajā iepirkumu plānā paredzēto finansējumu pārtikas iegādēm 8,02 miljonu eiro apmērā. Saskaņā ar grāmatvedības uzskaites datiem no šā gada 1.janvāra līdz 30.aprīlim NBS no "Zītari LZ" ir saņēmuši pārtikas preces par 992 000 eiro. Par norādīto laika posmu NBS ir saņēmuši "Zītari LZ" rēķinu par sniegtā pakalpojuma administrēšanu 30 000 eiro apmērā.

Trešdien Saeimas komisijā Jaunzeme norādīja, ka nebija neviens rīkojums, kas deva pēdējā brīdī summu paaugstināt uz 220 miljoniem eiro. "Summa par 220 miljoniem ir viena iepirkumu komisijas locekļa iniciatīva, kurš veica aplēses par to, kāda tad varētu būt šī līguma summa. Par iepirkumu atbildīgā personai neviens nebija uzdevis to darīt un ar nevienu tas netika saskaņots," norādīja Jaunzeme.

Minētais noticis iepirkuma komisijas beidzamajā sēdē, kad faktiski tika pasludināts konkursa uzvarētājs, norādīja Jaunzeme.

Attiecībā uz summas saskaņošanu Jaunzeme norādīja, ka, ja tiktu ievērots esošais regulējums, tad iepirkuma komisijai jeb komisijas priekšsēdētājam vai VALIC vadītājam bija jāvēršas Aizsardzības ministrijā, kurā ir valsts sekretāra vadītā centralizēto iepirkumu plānošanas komisija, kas izskata visu centralizēto iepirkumu plānu grozījumus.

Iepirkumi var notikt tikai atbilstoši šim plānam. Ja tiek darīts kaut kas citādāk, tad ir nepieciešami grozījumi šajā plānā. "Ja tas tiktu darīts, tad, visdrīzāk, mēs nonāktu situācijā, ka šādas summas nemaz nav un, iespējams, tiktu pievērsta papildu uzmanība jautājumiem par šī iepirkuma priekšmetu," uzsvēra VK pārstāve.

Šodien komisijā deputāti interesējās par to, vai atbildība būtu jāuzņemas arī AM valsts sekretāram Jānim Garisonam. Jaunzeme atbildēja, ka saskaņā ar revīzijā konstatēto nevajadzētu aprobežoties tikai ar iepirkumu komisijas locekļu un atsevišķu NBS amatpersonu atbildības vērtēšanu, tāpēc VK aicina vērtēt arī ministrijas vadošo amatpersonu iespējamo atbildību.

Vienlaikus Jaunzemei ir grūti spriest par valsts sekretāra iespējamo atbildību, tāpat VK nevērtē politisko atbildību, turklāt toreizējais ministrs Artis Pabriks vairs nemaz nav amatā.

Garisons norādīja, ka līgums paredz maksu tikai par saņemtajiem pakalpojumiem un attiecīgi nevienā brīdī NBS nav spējīgi izlietot pārtiku par 220 miljoniem eiro, turklāt šī summa faktiski ir tikai virtuāla.

Problēma ir tajā, ka summa ielikta līgumā pašās beigās, kad bija jau nosaukts konkursa uzvarētājs. Normāli būtu bijis, ka šī summa bija jāsaskaņo ar NBS un komisijai bija jāziņo, ka summa neatbilst iepirkuma plānā paredzētajai. Savukārt ministrijas amatpersonai, kuea bija iekļauta iepirkuma komisijā, bija jāziņo ministrijas vadībai, norādīja Garisons.

"Tā bija atbildīgo amatpersonu nolaidība, kurai, paldies Dievam, nav nekādas sekas, jo līgums paredz tikai maksu par pasūtīto pārtiku," uzsvēra Garisons un piebilda, ka par minēto iepirkumu ministrijā joprojām turpinās dienesta pārbaude.

Kā ziņots, Rojā reģistrētais uzņēmums "Zītari LZ" 2022.gada decembrī ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām turpmākos piecus gadus.

Ar SIA "Zītari LZ" līgums tika noslēgts par loģistikas sistēmas izveidi, kas apvieno virkni pārtikas ražotājus un citus komersantus, lai nodrošinātu pārtikas piegādi visām NBS vienībām visā Latvijas teritorijā. Saskaņā ar līgumu uzņēmumam pēc NBS pieprasījumiem būtu jānodrošina arī nepieciešamie pārtikas krājumi. Tāpat vienošanās paredzēja pienākumu uzņēmumam nodrošināt NBS nepieciešamās pārtikas ražošanu un piegādi kara gadījumā.

Nesen Aizsardzības ministrija (AM) panākusi vienošanos ar uzņēmumu par armijas pārtikas apgādes līguma pirmstermiņa izbeigšanu. Līgums tiks izbeigts ar šī gada 31.decembri, tostarp panākta vienošanās, ka komersants neizvirzīs nekādas pretenzijas un valstij attiecīgi neradīsies zaudējumi.

Vienlaikus notiek darbs pie jauna iepirkuma organizēšanas.

Aizsardzības resora vadība informējusi, ka AM iekšienē veikto pārbaužu secinājumi par minēto iepirkumu "lielā mērā sasaucas" ar VK revīzijas secinājumiem. Liela daļa VK ieteikumu jau ir ieviesti, lai iepirkumu sistēmu padarītu caurskatāmāku.

VK veiktajā finanšu revīzijā rika secināts, ka iepirkums par loģistikas pakalpojumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām ir organizēts, pārkāpjot aizsardzības resorā noteikto kārtību iepirkumu plānošanai un organizēšanai.

Saistībā ar iepirkumu par loģistikas pakalpojumu pārtikas piegādē armijas vajadzībām no amata atbrīvotas divas VALIC un NBS amatpersonas, bet divām amatpersonām ir izteikts rājiens. Abas atbrīvotās amatpersonas iepriekš bija atstādinātas no dienesta pienākumu pildīšanas.

Aizsardzības resorā bija atstādināts iepirkuma komisijas vadītājs, nu jau bijušais Nacionālās apvienības (NA) biedrs Ēriks Ezeriņš un saskaņā ar TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoto arī NBS Nodrošinājuma pavēlniecības štāba Apgādes pārvaldes Iepirkumu un līgumu daļas priekšnieks Imants Freibergs.

Patlaban vēl sešas disciplinārlietas ir procesā.

Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz šī gada 10.janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, KNAB 3.martā sācis kriminālprocesu. Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem par nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Tikmēr Ģenerālprokuratūra pārbaudē secinājusi, ka armijas vadība, parakstot līgumu ar "Zītari LZ" par pārtikas piegādi, nav izvērtējusi būtiskus organizatoriska rakstura jautājumus un nav nodrošinājusi vienotu un skaidru pārtikas piegādes līgumu noslēgšanas kārtību pārejas periodam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.