Menu
 

Foto: Sagatavo mājokli un terasi, gatavojoties Līgo svētkiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Darius Rimkus, “IKEA” Interjera dizaina nodaļas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Līgo svētkus un Jāņus svinam tikai reizi gadā un garākās dienas baudīšana ārā ir kļuvusi par tradīciju, vienalga, vai svinam dabā un svētkus izbaudām uz terases mājās vai atpūšamies kempingā pie ezera. Interjera dizainers Darius Rimkus iesaka izmantot iespēju un vasaras garāko dienu svinēt, esot pie dabas. Viņš dalās ieteikumos, kā viegli sagatavoties svētkiem un padarīt Jāņu nakti neaizmirstamu.

Radi maģisku atmosfēru ar LED virtenēm un svecēm

Lai arī nakts ir gaiša, apgaismojums ir svarīgākais elements, kas padarīs to neaizmirstamu. Tāpēc ir vērts tam pievērst īpašu uzmanību, kombinējot ar baterijām darbināmas āra iekaramās lampas, stāvlampas un lampiņu virtenes. Šādu LED apgaismojumu var papildināt arī ar tējas svecītēm svečturos vai laternās. Sveces var likt pat vāzēs, glāzēs vai burkās, un arī lampiņu virtenes var ielikt burkā, radot unikālu apgaismojuma papildinājumu. Vienmēr ir vērts padomāt, kā izveidot vairākas gaismas “saliņas”, nevis vienmērīgi izgaismot visu ārtelpu. Ja svētkos būs mazi bērni, tad sveču vietā drošības apsvērumu dēļ vajadzētu izmantot LED lampas un sveces.

LED galda lampas un citi apgaismojuma elementi ar atkārtoti uzlādējamām baterijām ir arī dabai draudzīgs risinājums, turklāt to visu varēs izmantot visas vasaras garumā ne tikai šiem svētkiem. Ja dosies svinēt dabā vai uz kempingu, varēsi šāda tipa apgaismojuma elementus paņemt līdzi, jo tie ir viegli un ērti pārvadājami.

Sagaidi rītausmu siltā pledā

Mājīgas noskaņas radīšanai interjera dizainers iesaka tekstilu – tas patiešām dara brīnumus. Jo, ja diena ir karsta, saullēktu gaidot var kļūt vēss. Vispirms izvēlies krāsu gammu, pēc tam – materiālus. Omulīgu noskaņu palīdz radīt dažādas segas un pledi, kā arī spilveni, kurus varēsi izmantot arī sēdēšanai ārā, lai būtu vēl ērtāk.

Gatavojoties dārza svētkiem, jāizmanto lietas, kas tiešām ir paredzētas lietošanai ārā. Pārnēsājams skaļrunis mūzikai, āra apstākļiem piemēroti spilveni, segas siltumam – tas viss padara noskaņu mājīgāku un rada svētku sajūtu, īpaši kombinācijā ar īsto apgaismojumu. Var izmantot arī kukaiņu tīklus, papildinot tos ar LED virtenēm – tumsā tās izskatīsies kā jāņtārpiņi, radot īpaši maģisku atmosfēru. Ir vērts padomāt, kā izmantot jau esošās lietas. Piemēram, ja mājās jau ir saulessargs, to var papildināt ar lampiņu virteni. Ja svinības ir plānotas uz terases, varbūt vajadzīgs kāds plauktiņš, kur nolikt papildu LED lampas.

Dekorē galdu ar ziediem, ozola lapām un papardēm

Līgo svētki nav iedomājami bez tradicionālajām pļavu puķēm, kas izplaukst tieši uz svētkiem. Dodies dabā un saplūc puķes savam svētku galdam (atceries, ka aizsargājamos augus nevar plūkt). Vari izmantot ziedus, lai veidotu centrālos galda akcentus, kā arī mazākus dekorus. Izmanto galdautu un traukus neitrālos vai zemes toņos un rotā galdu ar ozola lapām vai izklāj papardes lapas galda centrā līdzīgi kā galda celiņu. Vai arī vari izmantot mazākas papardes lapas kā paliktnīti galda piederumiem. Ja vēlies izcelt krāsas, neitrālu toņu vietā izvēlies galdautu un traukus dzeltenā krāsā, dekorējot galdu ar zaļām lapām un zaļiem akcentiem. Abas krāsas izcelsies un lieliski papildinās viena otru.

Es iesaku radīt pēc iespējas vasarīgāku galda klājumu. To var rotāt ar Līgo svētkiem atbilstošām pļavu puķēm, varbūt pat pašu plūktām. Dodoties pļavā pēc ziediem vainagam, var saplūkt puķes arī galdam. Tos var likt caurspīdīgās stikla vāzēs, kas nenomāks ziedu dabisko skaistumu. Dzērienus var pasniegt karafēs vai pudelēs ar korķi, kas glīti izskatīsies kopā ar ziediem. Jāpatur prātā, ka galda klājumā lielu lomu spēlē galda piederumi. Tos var izraudzīties ne tikai klasiski sudrabainā, bet arī melnā vai zelta krāsā. Ja svētkos paredzēts rīkot pikniku, ēdienus var ērti salikt dažādos stikla un plastmasas traukos, kuros to varēs ne tikai transportēt, bet arī pasniegt.

Vēl viens padoms ir izvēlēties cilindra tipa vāzes divos dažādos izmēros – vienu mazāku, bet otru lielāku. Mazāko cilindra vāzi ievieto lielākajā. Mazajā vāzē liek sveci, bet vāzes ārmalā, starp mazo un lielo vāzi, dažādas puķes, ozola zarus ar lapām vai papardes lapas. Gaisma, kas nāks no svecēm izgaismos un izcels ziedus, kā arī būs lielisks centrālais akcents galda klājumam. Izvēloties vāzes un sveces, pārbaudi vāzes biezumu un izturību, kā arī sveces izmēru. Pārliecinies, ka sveces siltums neietekmēs vāzes izturību un to varēs izmantot bez raizēm.

Ja ir plānots grilēt, traukus un galda piederumus var saskaņot ar spilveniem svinīgākam kopējam iespaidam. Interesants akcents ir desertam pieskaņoti saldā ēdiena šķīvīši. Uz svētku galda nozīme ir katram sīkumam un pārdomāts klājums izskatīsies lieliski arī fotogrāfijās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.