Menu
 

Ceturtdaļa iedzīvotāju nav uzstādījuši vai tikai plāno uzstādīt dūmu detektorus

  • Autors:  Kitija Lase, “Gjensidige Latvija” Īpašuma un personu apdrošināšanas produktu vadītāja
Foto - istockphoto.com Foto - istockphoto.com

Vasarā arvien vairāk cilvēki dodas atpūsties ārpus mājas, tajā skaitā garajās Līgo svētku brīvdienās. Nelaimes var notikt negaidot, tieši tādēļ, dodoties ciemos vai svinot svētkus savā īpašumā, svarīgi neaizmirst parūpēties par sava mājokļa drošību, kā arī  ugunsdrošību. Jaunākie "Gjensidige" valsts iedzīvotāju aptaujas dati liecina, ka 73% respondentu mājās ir uzstādījuši dūmu detektorus, 16% nav tos uzstādījuši, taču 8% vēl tikai plāno to izdarīt.

Dūmu detektori ir obligāta prasība visos mājokļos kopš 2020. gada 1. janvāra, tomēr joprojām netrūkst mājokļu, kuros tie diemžēl nav uzstādīti. Dūmu detektora galvenais uzdevums ir glābt cilvēka dzīvību, un tas ir viens no efektīvākajiem un lētākajiem veidiem, kā savlaicīgi pamanīt ugunsnelaimi. Spalgā skaņa, ar kādu sensors reaģē uz dūmiem un siltumu, palīdz paglābties gan cilvēkiem, gan pasargāt mājokli, tajā esošās sadzīves lietas un citus vērtīgus priekšmetus.

Efektīvs veids, kā laikus pamanīt ugunsnelaimi

Izceļoties ugunsgrēkam, visu var izšķirt sekundes, jo uguns un dūmi ļoti ātri izplatās, tādēļ dūmu detektors ir lielisks palīgs, kas laikus ziņos par nelaimi. Ikviens no mums savās mājās vēlas justies droši un pasargāti, tādēļ svarīgi atcerēties, ka dūmu detektori nav jāuzstāda tikai tādēļ, ka ir tādi noteikumi.

Iemesli ugunsnelaimēm var būt ļoti dažādi, sākot ar sadzīves tehnikas un pagarinātāju bojājumiem, aizmirstām svecēm, ieslēgtiem gludekļiem, plītīm, līdz pat apkures iekārtu bojājumiem un elektroinstalāciju bojājumiem. Ugunsgrēks var izcelties arī tad, kad mājinieki nemaz nav klāt, tādēļ detektors sadūmojuma gadījumā ar spalgas skaņas palīdzību pievērsīs arī kaimiņu uzmanību un palīdzēs laicīgi pamanīt un novērst nelaimi.

Lai dūmu detektori strādātu lieliski

Minimālā prasība ir viens dūmu detektors uz dzīvokli vai privātmājas vienu stāvu, un to skaits ir atkarīgs no mājokļa lieluma un plānojuma. Vislabāk būtu, ja detektorus ierīkotu visās tajās mājas vietās, kur mājinieki uzturas visbiežāk, un kur, iespējams, var izcelties ugunsgrēks.

Detektorus iespējams nopirkt elektropreču, saimniecības preču veikalos, lielveikalos un specializētajos ugunsdrošības aprīkojuma veikalos. To uzstādīšana ir ārkārtīgi vienkāršs, ātrs un salīdzinoši lēts process – to var paveikt jebkurš, vadoties pēc komplektā pievienotās instrukcijas. Detektoru var viegli piestiprināt pie griestiem ar komplektā pievienotajām skrūvēm vai abpusējo līmlenti. Savukārt, uz skapja vai plaukta novietots dūmu detektors savas funkcijas pildīs ierobežotā apjomā. Šajā gadījumā detektors dūmus sajutīs kādu brīdi vēlāk, nekā ja tas būtu novietots pie griestiem.

Dūmu detektoru apkope

Lai dūmu detektors vienmēr būtu lieliskā darba kārtībā un tas lieliski varētu veikt savu uzdevumu, ik pa laikam jāveic nelieli apkopes darbi. Ne retāk kā reizi mēnesī vajadzētu pārbaudīt, vai detektors darbojas, nospiežot testēšanas pogu. Ja ir pienācis laiks baterijas nomaiņai, dariet to nekavējoties, jo pretējā gadījumā dūmu detektors nevarēs pildīt savu uzdevumu. Par to, ka baterijas ir izlādējušās, var liecināt detektora pīkstēšana ar īsiem, ne pārāk skaļiem signāliem. Ik pa laikam arī būtu nepieciešams notīrīt un no putekļiem un netīrumiem attīrīt dūmu detektora korpusu un atveres.

Apskatot aptaujas rezultātus, šogad nedaudz, tomēr ir vērojams neliels kritums iedzīvotāju rūpēs par detektoru pārbaudi. 2023.gadā 61% respondentu, kuriem mājās ir uzstādīti dūmu detektori, rūpējas par tiem, veicot regulāras pārbaudes, mainot baterijas un notīrot putekļus. Iepriekšējā gadā tie bija 68%. Lai gan izmaiņas ir nelielas un kopš detektoru kā obligātas prasības ieviešanas ir pagājuši trīs gadi, tas var liecināt par nevēlamu tendenci.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.