Menu
 

Sešas reizes palielinājies iedzīvotāju ziņojumu skaits par bīstamajām invazīvajām sugām Latvijas dabā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pēdējā mēneša laikā būtiski pieaugusi cilvēku interese par Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) tīmekļvietni www.invazivs.lv, kurā gan apkopota informācija par Latvijā sastopamajām bīstamajām invazīvajām augu un dzīvnieku sugām un to ierobežošanu, gan ir iespēja par dabā novērotājām invazīvajām sugām ziņot ekspertiem.

"Mūsdienīga dabas aizsardzība balstās zinātnē un sadarbībā - ikviena praktiskā iesaistē. Paldies cilvēkiem par aktivitāti - gan interesējoties par invazīvajām sugām, gan dodot savu artavu to ierobežošanā un ziņojot par atrašanās vietām," saka pārvaldes ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Andris Širovs.

Pēdējā mēneša laikā, kamēr norisinājās pārvaldes projekta "LatViaNature" kampaņa "Ķeram svešos Latvijas dabā!", sešas reizes palielinājies no iedzīvotājiem saņemto ziņojumu skaits par dabā novērotajām invazīvajām sugām. Pērn mēnesī Invazīvo sugu pārvaldnieka vietnē www.invazivs.lv vidēji tika saņemti 79 ziņojumi, savukārt aizvadītā mēneša laikā - 463 ziņojumi. No invazīvajiem augiem visvairāk cilvēki ziņojuši par Kanādas zeltslotiņas, ošlapu kļavas un Sosnovska latvāņa izplatīšanās vietām, no invazīvajiem dzīvniekiem - par Spānijas kailgliemezi, Amerikas ūdeli un jenotsuni.

Arī kopumā šogad iedzīvotāju aktivitāte, ziņojot par invazīvajām sugām, ir palielinājusies. 2023.gadā saņemti jau 2130 ziņojumi, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz pērn visa gada laikā kopumā saņemto ziņojumu skaitu, atzīmē DAP. Savukārt par to, ka pieaugusi iedzīvotāju interese uzzināt vairāk par Latvijas dabai bīstamajām sugām, liecina vietnes www.invazivs.lv apmeklējumu skaita pieaugums, kas pārsniedz 4,5 tūkstošus. Tas ir 45 reizes vairāk nekā vidēji vienā mēnesī aizvadītajā gadā, norāda pārvaldes pārstāvji.

DAP projekts "LatViaNature" kampaņu "Ķeram svešos Latvijas dabā!" īstenoja laika periodā no 19.maija līdz 19.jūnijam. Kampaņas mērķis bija veicināt cilvēku izpratni par bīstamajām invazīvajām sugām, to radītajiem draudiem Latvijas dabai un informēt par nepieciešamību ziņot par šo sugu novērojumiem dabā vietnē www.invazivs.lv.

Kampaņas laikā uzmanība tika pievērsta ne tikai latvānim, Spānijas kailgliemezim vai lupīnai, par kurām lielākoties sabiedrība ir labi informēta un atpazīst tās kā invazīvas sugas, bet vienlaikus parādīt, ka virkne augu, par kuru apdraudējumu mūsu dabai neaizdomājamies, arī ir invazīvas sugas: Kanādas zeltslotiņa, puķu sprigane, krokainā roze, vārpainā korinte un ošlapu kļava. Tām visām ir zinātniski pierādīta negatīva ietekme uz dabas daudzveidību.

Pārvaldes projekta "LatViaNature" pārstāvji aicina cilvēkus arī turpmāk iepazīties ar informāciju par invazīvajām sugām un to ierobežošanu, kā arī ziņot par šo sugu novērojumiem dabā - tas ļauj agrīni atklāt un apzināt invazīvo sugu izplatību un plānot ierobežošanas pasākumus. Iesniegt ziņojumus var DAP vietnē www.invazivs.lv, aizpildot īsu anketu, pievienojot invazīvās sugas fotogrāfiju un atzīmējot kartē atradnes vietu. Katru iesniegto ziņojumu pārbauda zinātnieki un dabas eksperti, kuri ikdienā strādā DAP, Daugavpils Universitātē un Latvijas Hidroekoloģijas institūtā. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.