Menu
 

Tiesībsargs: Izglītības iestāde nedrīkst pieprasīt konkrētas vecāku iemaksas tā saucamajā "skolas fondā"

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Izglītības iestāde ir tiesīga saņemt papildu finanšu līdzekļu ziedojumu un dāvinājumu veidā, taču nedrīkst pieprasīt konkrētas vecāku iemaksas tā saucamajā "skolas fondā", atgādināja tiesībsargs Juris Jansons. 

Tiesībsargs aģentūrai LETA norādīja, ka tā ir vecāku pašu izvēle, ja ir nepieciešami nelieli maksājumi. Tomēr tos nedrīkstot vākt saimnieciskiem izdevumiem, piemēram, telpas remontam vai dzeramā ūdens iegādei, jo to ir pienākums finansēt izglītības iestādes dibinātājam. 

Var būt gadījumi, kad vecāki paši vienojas maksāt fonda naudu un par tā līdzekļiem iegādāties attiecīgās klases vai grupiņas bērnu vajadzībām nepieciešamo, piemēram, mazu dāvanu iegādei bērnu apsveikšanai dzimšanas dienā, kopīgai ekskursijai, koncerta apmeklējumam ārpus mācību obligātā satura apguves. 

Vienlaikus tādos gadījumos šī lieta vai pakalpojums ir jānopērk visiem attiecīgās klases vai grupiņas bērniem neatkarīgi no tā, vai bērna vecāks ir vai nav veicis iemaksas fondā, uzsvēra Jansons. Ja vecāki atsakās veikt naudas iemaksas, izglītības iestādē nav pieļaujama atšķirīga attieksme pret skolēnu vai viņa vecākiem. 

Vecāku maksājuma vai cita materiāla ieguldījuma pieprasīšana ir kvalificējama kā pārkāpums, un par to izglītības iestādes atbildīgā amatpersona var tikt saukta pie administratīvās atbildības. Vecāki šādos gadījumos var vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā ar lūgumu izvērtēt konkrētās izglītības rīcības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.