Menu
 

Jūrmalas pašvaldības policija atgādina par drošību, atpūšoties pie ūdeņiem

  • Autors:  Jūrmalas valstspilsētas administrācija
Foto - Jūrmalas valstspilsētas administrācija Foto - Jūrmalas valstspilsētas administrācija

Lai atpūta pie ūdens neradītu nepatīkamus starpgadījumus, Jūrmalas pašvaldības policija atgādina svarīgākos nosacījumus, kas jāņem vērā, atpūšoties pie ūdeņiem un noteikumus, kas jāievēro, atrodoties pludmalē.

Jūrmalā ir 13 oficiālās peldvietas, vienpadsmit no tām ir jūras, divas – iekšzemes peldvietas Lielupes krastā.

Drošākai atpūtai ieteicams izvēlēties oficiālās peldvietas, kur regulāri tiek pārbaudīta ūdens kvalitāte un peldvietas atbilstība higiēnas un atpūtas standartiem. Informācija par jūras ūdens temperatūru pieejama vietnē visitjurmala.lv. Bulduru, Majoru un Kauguru glābšanas stacijās atpūtnieku drošību peldvietās uzrauga glābēji.

Lai atpūta pie ūdens neradītu nepatīkamus starpgadījumus, policija atgādina:

  • Pievērsiet uzmanību signālkarogiem pludmalē! Peldvietās krasta līnijā izvietotie piloni ar karogu sarkans ar dzeltenu norāda uz marķēto peldvietu un to, ka peldvietu uzrauga glābēji, savukārt pie tipveida glābšanas stacijām mastā izvietotie karogi nozīmē: zaļš karogs – peldēties ir droši, dzeltens karogs – peldēties ir bīstami, sarkans karogs – peldēties aizliegts!
  • Pastāvīgi paturiet redzeslokā bērnus! Bērniem vecumā līdz 12 gadiem doties ūdenī bez vecāku uzraudzības ir aizliegts. Ja pludmalē ir pazudis bērns, nekavējoties vērsieties pie pludmales glābējiem vai ziņojiet pa tālruni 29444810 Jūrmalas pašvaldības policijai, citur Latvijā – 112. Jo ātrāk tiks uzsākta meklēšana, jo mazāk satraukuma būs vecākiem un pašam bērnam! Dodoties atpūsties Jūrmalas pludmalē, vecāki aicināti glābšanas stacijās Majoros, Bulduros un Kauguros pie glābējiem saņemt aproci, uz kuras uzrakstīt bērna vecāku kontaktinformāciju.
  • Lai saulē neapdegtu, negūtu saules dūrienu un sliktu pašsajūtu, lietojiet saules aizsargkrēmu un noteikti – galvassegu. Intensīvā ultravioletā starojuma dēļ tiešā saulē vasarā nav ieteicams uzturēties laikā no plkst. 11.00 līdz 15.00. Uzturoties saulē, jādzer daudz šķidruma.
  • Saulē sakarsušam nav ieteicams strauji doties ūdenī, jo, sakarsušam ķermenim saskaroties ar zemāku ūdens temperatūru, var iestāties šoks, sākties muskuļu krampji vai sirdsdarbības un asinsrites traucējumi. Nepeldieties uzreiz pēc sātīgas maltītes, nogaidiet vismaz 45 minūtes.
  • Dodoties izbraucienā ar peldlīdzekli – katamarānu, laivu u.c. –, pārliecinieties, ka tas ir apgādāts ar glābšanas vestēm, tām jābūt peldlīdzeklī esošo cilvēku skaitā. Bērniem, kuri jaunāki par 12 gadiem, atrodoties peldlīdzeklī, jābūt ģērbtiem atbilstoša izmēra glābšanas vestē.
  • Peldēšanās un niršana nepazīstamos ūdeņos, nepiemērotos laikapstākļos, lielos viļņos vai spēcīgā straumē ir apdraudējums veselībai un dzīvībai.
  • Neleciet ūdenī no laipām, konstrukcijām vai tiltiem, jo, strauji metoties ūdenī, var gūt traumas pret ūdenstilpes gultni vai kādu priekšmetu, kas atrodas gultnē.

Aizliegts:

  • peldēties, esot apreibinošo vai psihotropo vielu ietekmē;
  • peldēt aiz peldvietu norobežojošām bojām.

Ja esat klāt negadījuma vietā, kur nav profesionālu glābēju, pirms doties palīgā kādam, kurš nonācis nelaimē, ir jāizvērtē situācija un savi spēki – vai spēsiet izglābt; slīkstoša cilvēka glābšana var apdraudēt pašu glābēju. Sniedzot palīdzību slīkstošam cilvēkam, drošāk izmantot priekšmetus, ko pasviest, padot slīkstošajam. Par notikušo nekavējoties jāinformē glābēji:

  • Jūrmalā – zvanot pa tālruni 29444810;
  • citur Latvijā – 112.

Jūrmalas pašvaldības policija atgādina, ka Jūrmalas pludmalē un peldvietās aizliegts ievest dzīvniekus, smēķēt, lietot alkoholiskos dzērienus vai citas apreibinošas vielas vai atrasties publiskā vietā reibuma stāvoklī, kurināt ugunskurus un lietot grilu, izvietot teltis (izņemot kempinga teritorijas vai privātīpašumus), izmantot dronus un citus radiovadāmus lidmodeļus, iebraukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem (izņemot vietas, kur atļauts nobraukt pludmalē, lai pievestu peldlīdzekļus, pirms tam informējot pašvaldības policijas dežūrdaļu pa tālruni 67740448, 29444810).

Jūrmalas pašvaldības policija aicina ievērot sabiedriskās kārtības noteikumus un atcerēties, ka droša atpūta galvenokārt ir atkarīga no paša atpūtnieka!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.