Logo
Drukāt šo lapu

Svētki balsīm turpinās! Kā tās saglabāt skanīgas Apriņķis.lv

Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šī vasaras nedēļa ar Dziesmu un deju svētkiem, kas vieno tūkstošiem balsu, rit pilnā sparā! Vēl priekšā sadziedāšanās nakts arī tiem, kuri korī kā svētku dalībnieki nedzied. Kā balsi nepazaudēt un ko darīt, ja tā tomēr ir noticis?

Ir jēdziens –  vokālā higiēna, kas aicina ievērot vienkāršus norādījumus gadījumā, kad balss ir zaudējusi savas skanīgās spējas. Balss aizsmakuma gadījumā tembrs var mazliet mainīties, tas var kļūt zemāks, rupjāks un pieklusināts un var just arī nelielu skrāpējumu kaklā.

Saudzēt un papildus nenoslogot balss saites

Ja balss ir aizsmakusi, būtu jāizvairās no pārāk skaļas vai pārāk ilgas runāšanas. Dažreiz valda maldīgs priekšstats, ka čukstot mēs radām mazāku slogu balss saitēm, taču tā nav. Tāpēc stipra balss aizsmakuma gadījumā, iespēju robežās balss saitēm būtu jāpiešķir pat brīvdiena. Ja balss saites ilgstoši tiek pakļautas lielai slodzei, ar laiku var rasties balss pataloģijas, piemēram, balss saišu mezgliņi.

Uzņemt pietiekami daudz šķidruma

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā saglabāt savas balss veselību, ir dzert pietiekami daudz ūdens. Alkohols, kofeīnu saturošie un gāzētie dzērieni varētu kaitēt, jo tie mēdz dehidratēt organismu jeb samazināt ūdens daudzumu gļotu slānī, kas ieskauj mūsu balss saites un dažreiz var pat palielināt aizsmakumu.

No dažādiem elpceļu kairinātājiem izvairīties

Lai saglabātu balss saišu veselību, stipri jāsamazina vai pilnīgi jāatsakās no smēķēšanas un arī no pasīvās smēķēšanas. Apkārtējā vide arī var ietekmēt balss veselību. Piemēram, ieelpojot automašīnu izplūdes gāzes, putekļus, spēcīgas ķīmiskas smaržu un izgarojumus, tie var papildus kairināt jaut tā jutīgās balss saites.

Ne mazāk svarīgi ir  uzņemt sabalansētu uzturu, lai izvairītos no gastroezofageālā refluksa jeb atviļņa. Šī simptoma parādīšanās var tikai paildzināt balss saišu atjaunošanās procesu, jo izraisīs papildus kairinājumu.

Var palīdzēt speciāli līdzekļi

Atjaunot balss skanīgumu var palīdzēt speciāli līdzekļi. Var izvēlēties eļļu saturošus kakla aerosolus, kuru sastāvā ir augu eļļas. Tās atvieglo kakla gļotādas kairinājumu un uztur to mitru un elastīgu, mazinot aizsmakušās balss radīto diskomfortu. Lietderīgas būs sūkājamās konfektes vai pastilas, kas mitrina un palīdz mazināt balss aizsmakumu.

Īpaši iecienīti ir līdzekļi, kas satur hialuronskābi. Farmaceits var palīdzēt, iesakot balss saites saudzējošu un ārstējošu līdzekli, taču ir situācijas, kad noteikti  jākonsultējas ar ārstu.

Ja balss aizsmakums vēl pēc svētkiem turas ilgāk nekā trīs nedēļas, ja ir apgrūtināta rīšana, sajūta, ka kaklā ir “kamols”, parādās sāpes runājot un/vai ēdot, novērota apgrūtināta elpošana vai ir pilnīgs balss zudums (ilgāk par dažām dienām), noteikti jādodas pie ārsta.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024