Menu
 

Turaidā atzīmēs Siena dienu Apriņķis.lv

  • Autors:  Turaidas muzejrezervāts
Foto - Turaidas muzejrezervāts Foto - Turaidas muzejrezervāts

16.jūlijā no plkst. 13.00 līdz 17.00 visi aicināti uz Turaidas muzejrezervāta brīvdabas pasākumu “Siena diena Turaidā”. Siena diena ar daudzveidīgajām aktivitātēm būs aizraujoša gan bērniem, gan  pieaugušajiem,  jaunajiem un arī pieredzes bagātajiem pļavu saimniekiem.

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētnieks un stāstnieks Dr. philol. Guntis Pakalns vadīs sarunas par siena pļavu nozīmi folklorā un mūsdienu cilvēku atmiņās. Uzzināsim, kādā veidā un kādās situācijās folklorā pieminēta pļava, kādi ir mūsu pašu stāsti par piedzīvojumiem pļavās un siena laikā.

Sarunā ar Siguldas novada pašvaldības lauku attīstības speciālisti Inetu Eriksoni varēs uzzināt  par  pļavas vērtību ne tikai dvēselei un veselībai, bet arī kādu labumu tā var dot “naudas maciņam” (pļavas ekosistēmas pakalpojumi).

Īstā laikā nopļauta pļava, kad zāle žūstot pārtop sienā, ir bagāta ar nepieciešamajām barības vielām mājdzīvniekiem. Cik daudz siena vajadzīgs dažādiem dzīvniekiem, uzzināsim tiekoties ar zemnieku Ati Vērmani nodarbībā “Siena matemātika”.

Apmeklētājiem būs iespēja mācīties darināt siena lelles un pēc tam piedalīties “Siena teātra” izrādē. Tie, kuri nebūs paspējuši izgatavot lelles, varēs iegūt citu lomu – attēlot dabas stihijas. Siena teātri vadīs RLB Folkloras komisijas vadītāja Margita Poriete, “Siena teātra” ideja ir tapusi Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas “Sprīdīša skolā”.  Izrādes muzikālo noformējumu veidos tautas muzikante Aiga Auziņa, ar kuru kopā varēs izdziedāt siena pļavas dziesmas, iet rotaļās un izdejot siena talkas dančus.

Siena talkas dalībniekiem būs iespēja nogaršot un iegādāties Māras Zemdegas – viesu nama “Mauriņi” īpašnieces un TV šova “Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, īpaši siena talkai gatavotus ēdienus un uzzināt dažus noslēpumus, kā piešķirt ēdienam īpašu garšu, pievienojot pļavas augus.

 TV šova “Īstās latvju saimnieces” dalībniece Sanita Matule iepazīstinās ar savu produkciju “Sanitas Dabas veltes” no Antiņciema – bioloģisko pļavu augu produktiem – kosmētiku, garšvielām, sīrupiem, tējām, rotām u.c.

Šogad atkal Turaidas muzejrezervāta ainavu rotās siena kaudzes, bet atsevišķa pļava būs paredzēta apmeklētājiem, lai izbaudītu siena talkas sajūtas kā senos laikos – iestiprināt koka grābeklī “zobiņus”, grābt sienu un mācīties veidot siena kaudzes uz koka zārdiem kopā ar Turaidas muzejrezervāta  darbiniekiem.

Paralēli  siena pļavas darbnīcām pasākuma laikā būs pieejama ekspozīcija Klaušinieku mājā “Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”, kurā  varēs iepazīt senos lauku darbus un zemnieku dzīvesveidu.

Lai prieka, zināšanu, dabas spēka un siena smaržas piepildīta diena Turaidas muižā!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.