Menu
 

Samita priekšvakarā sešu valstu spīkeri pieņem paziņojumu Ukrainas atbalstam dalībai NATO

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto, video - Saeimas administrācija Foto, video - Saeimas administrācija

“Ukraiņi karo par brīvu, spēcīgu, neatkarīgu valsti un savu bērnu nākotni. Par Ukrainu Eiropas Savienībā un NATO. Šis mērķis ir augstākā motivācija ikvienam Ukrainas karavīram, kas šobrīd cīnās par mūsu kopīgajām vērtībām un sargā mūsu valstu robežas,” pēc Baltijas valstu, Polijas un Ukrainas parlamentu spīkeru tikšanās pirmdien pauda Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra – Ukraina ir nopelnījusi savu vietu NATO un Eiropas Savienības saimē.

Kā informēja Saeimas preses dienests, gatavojoties šonedēļ Viļņā gaidāmajam NATO samitam, Saeimas priekšsēdētājs E.Smiltēns, Rīgikogu priekšsēdētājs Lauri Husars, Lietuvas Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena, Polijas Sejma maršale Elžbeta Viteka, Ukrainas Verhovna Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks un Vācijas Bundestāga prezidente Berbele Bāsa pieņēma kopīgu paziņojumu par atbalstu Ukrainas drošībai un dalībai NATO.

Tikšanās laikā spīkeri sprieda par reģionālo drošību un atbalstu Ukrainai tās ceļā uz dalību NATO un Eiropas Savienībā. Parlamentu priekšsēdētāji bija vienisprātis, ka NATO samitam Viļņā jātuvina Ukrainu dalībai aliansē.

Paziņojumā parlamentu priekšsēdētāji aicina sabiedrotos apņemties nodrošināt to, ka Ukraina kļūst par NATO dalībvalsti un alianse veic darbības, kas nepieciešamas, lai sagatavotu Ukrainas ceļu uz NATO.

Spīkeri aicina atbalstīt Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska miera formulu, kuras mērķis ir panākt visaptverošu, taisnīgu un ilgtspējīgu mieru Ukrainā, uzlabojot globālo drošību. Paziņojumā spīkeri uzsver arī nepieciešamību turpināt koordinētus pasākumus, lai apmierinātu Ukrainas neatliekamās vajadzības pēc militārā un aizsardzības aprīkojuma.

Tāpat parlamentārieši aicina palīdzēt Ukrainai stiprināt tās aizsardzības spējas un potenciālu līdz Ukraina pilnībā atjaunos savu teritoriālo integritāti un suverenitāti starptautiski atzītajās 1991.gada robežās, un atbalstīt NATO praktiskās palīdzības sniegšanā Ukrainai, lai panāktu Ukrainas pilnīgu sadarbspēju ar aliansi un visaptverošu pāreju uz NATO standartiem.

Pēc Saeimas preses dienesta informācijas, paziņojumā uzsvērta transatlantiskās vienotības nozīme, aicinot sabiedrotos pacelt NATO un ES stratēģisko partnerību nākamajā līmenī, tostarp koncentrējot sadarbību uz Ukrainas un citu partnervalstu spēju pilnveidošanu drošības jomā. Parlamentu priekšsēdētāji aicina arī izveidot krīzes konsultāciju mehānismu.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.