Menu
 

Eiropas dienvidus pārņēmis karstuma vilnis

  • Autors:  LETA/DPA/AFP

Piektdien lielākajā daļā Grieķijas dienvidu un vidienes reģionos, kā arī tūristu iecienītajā Kiprā, temperatūra piektdien pārsniegusi 40 grādus pēc Celsija.

Neciešamās svelmes dēļ Atēnu Akropole no plkst.12 līdz plkst.17 tika slēgta, jo rīta pusē kāda tūriste guva karstuma dūrienu. Tomēr pēc nogādāšanas slimnīcā tika konstatēts, ka viņas veselībai nekas nedraud.

Taču akropole arī sestdien ir slēgta tūristiem, lai pasargātu apmeklētājus un darbiniekus.

Tēbās temperatūra piektdien sasniedza 44,2 grādus, bet sestdien tā varētu pakāpties līdz 44 grādiem arī citviet Grieķijā.

Meteorologi brīdina, ka tuvākajā laikā Atēnās nav cerību uz temperatūras krišanos līdz 35 grādiem, kas parasti ir raksturīgi šim gada laikam.

Tikmēr Kipras galvaspilsētā Nikosijā termometra stabiņš piektdien sasniedza 43 grādu atzīmi.

No liela karstuma cieš arī Itālija, un tiek prognozēts, ka nākamnedēļ svelme turpinās pieņemties spēkā.

Sagaidāms, ka visā Dienvideiropā un Dienvidaustrumeiropā karstuma vilnis "Cerbers" nerimsies.

Itālijā "sarkanais" trauksmes līmenis izsludināts 16 pilsētās, tajā skaitā Romā, Boloņā un Florencē.

Tiek prognozēts, ka pirmdien temperatūra Romā varētu sasniegt 40 grādus pēc Celsija, bet otrdien pat 43 grādus, pārsniedzot 2007.gada augustā reģistrēto rekordu 40,5 grādus.

Eiropas Kosmosa aģentūra brīdina, ka Sicīlijā un Sardīnijā temperatūra var sasniegt 48 grādu atzīmi, uzstādot absolūto Eiropas rekordu.

Grieķu meteorologi prognozē, ka tas varētu turpināties līdz pat nākamās nedēļas beigām.

Visās valstīs, kuras skāris "Cerbers", mediķi iesaka dzert lielos daudzumos ūdeni, bet izvairīties no alkohola un cukurotu dzērienu lietošanas.

Cilvēkiem ieteikts pēc iespējas mazāk uzturētie ārpus telpām un atturēties no tādām enerģiskām fiziskām aktivitātēm kā skriešana un riteņbraukšana.

Grieķijā piegādes uzņēmumiem aizliegts savus darbiniekus sūtīt pie klientiem dienvidū, kad karstums sasniedz savu apogeju.

Tikmēr valsts sektorā strādājošie aicināti pēc iespējas strādāt no mājām.

Turklāt municipalitātes visā Grieķijā atvērušas savas ēkas, kas apgādātas ar gaisa kondicionētājiem, brīvai pilsoņu piekļuvei, lai tie varētu meklēt patvērumu no neciešamās svelmes.

Arī Vācijā sestdien gaidāms temperatūras kāpums, valsts austrumos sasniedzot 30 grādu atzīmi, bet dienvidos - 37 grādus pēc Celsija.

No karstuma cieš arī Francija, Spānija un pat Polija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.