Menu
 

Kā novērst dažādas ādas un labsajūtas problēmas vasarā? Apriņķis.lv

  • Autors:  Zane Melberga, “Euroaptieka” farmaceite
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pinnes un folikulīts, ādas jutīgums saules un sāļa ūdens ietekmē, kā arī aizkritušas ausis pēc peldēšanās un lidojuma laikā ir starp tām problēmām, kas ik vasaru skar lielu daļu cilvēku, tomēr no šīm kaitēm lielākoties iespējams izvairīties, ja vien savlaicīgi zina, kā rīkoties.

Pinnes vasarā nav tikai pusaudžu problēma

Vasarā dažādu iemeslu dēļ cilvēks var pastiprināti svīst – to var ietekmēt gan siltais laiks, gan aktīvi pavadīts laiks sportiskās aktivitātēs. Viens no nepatīkamajiem svīšanas blakusefektiem ir poru aizsprostošanās, kas rada labvēlīgu vidi pinnēm. Arvien vairāk cilvēku apzinās, ka sejas āda ir tendēta uz taukošanos, un tie nebūt nav tikai pusaudži – arī pieaugušiem cilvēkiem var būt ādas specifika, kas paredz ātrāku ādas iekaisuma un līdz ar to arī piņņu rašanos.

Vairāki apstākļi vēl bez ādas specifikas var veicināt piņņu rašanos, piemēram, ļoti trekns sejas krēms vai ādas tipam nepiemērots saules aizsargkrēms var aizsprostot poras. Pirmkārt, ir ļoti svarīgi ādu pareizi un kārtīgi attīrīt. Turklāt, tas jādara ne tikai vakarā, pirms gulētiešanas, bet arī no rīta, lai noskalotu, piemēram, nakts sejas krēmu un sagatavotu ādu jaunai dienai.

Pareiza sejas ādas attīrīšana

Cilvēkiem, kuriem āda ir tendēta uz piņņu rašanos, noteikti vajadzētu izvairīties no attīrošajiem sejas līdzekļiem, kas veidoti uz eļļas bāzes – šādi līdzekļi problēmu tikai pastiprinās. Tā vietā droši var lietot micelāro ūdeni, kas maigi attīrīs seju gan no dekoratīvās kosmētikas, gan vides radītajiem putekļiem un saules aizsargkrēma. Tiem, kam piņņu problēma ir aktuāla, ļoti ieteicams pēc sejas attīrīšanas lietot arī toniku – micelārais ūdens poras atvērs un attīrīs, savukārt toniks tās aizvērs un ādu nomierinās.

Sejas attīrīšanai var izmantot arī attīrošas putas vai želeju, kas vienlīdz labi pildīs nepieciešamo funkciju, bet galvenais ir jāpatur prātā, ka tāpat kā sejas krēmiem, arī attīrošajiem līdzekļiem ir jābūt piemeklētiem konkrēti jūsu sejas ādas tipam, jo kas der taukainai ādai, nederēs jutīgai un otrādi.

Līdzekļi taukainai sejas ādai

Cilvēkiem, kuriem sejas āda ātri taukojas, ikdienas sejas kopšanā vajadzētu izvēlēties pēc iespējas vieglākas tekstūras sejas kopšanas līdzekļus. Saules aizsarglīdzekli, kas paredzēts tieši sejai, farmaceite iesaka izvēlēties fluīda formātā, jo tas ir vieglāks un ātrāk iesūcas ādā, tāpat arī citiem sejas krēmiem jābūt paredzētiem tieši ādai, kas tendēta uz piņņu veidošanos, jo to sastāvā ir aktīvās vielas, kas paredzētas tieši šīs problēmas kopšanai un novēršanai.

Sausa, jutīga āda

Jo īpaši vasarā sejas āda tiek pakļauta dažādu ārējo faktoru ietekmei – saule, kondicionieris, arī regulāras peldes baseinā vai jūrā var ietekmēt sejas ādas stāvokli. Lai izvairītos no sausas ādas problēmām, nepieciešams pievērst uzmanību ādas mitrināšanai. Ļoti būtiski ir pievērst uzmanību sejas kopšanas līdzekļa īpašībām. Cilvēki ar sausu ādu, labu gribot, bieži vien vēlas iegādāties barojošus, treknus līdzekļus, tomēr lielākoties patiesībā problēmas novēršanai ir nepieciešams tieši mitrinošs līdzeklis. Ja vasarā saasinājusies sausas ādas problēma, var rekomendēt izvēlēties želejveida mitrinošus līdzekļus, jo tie ātrāk iesūcas ādā un līdz ar to spēj ātrāk iedarboties.

Lai arī vasara nu jau ir otrajā pusē, nedrīkst aizmirst par regulāru saules aizsarglīdzekļu lietošanu. Cilvēki, kuriem nepatīk lietot vairākus krēmus, var lietot arī dienas krēmus, kuros jau ir iestrādāts SPF 30 vai vēlams pat SPF 50.

Folikulīts

Viens no folikulīta jeb matu folikulu iekaisuma rašanās iemesliem ir pastiprināta svīšana, tāpēc, lai izvairītos no iespējamas infekcijas attīstības, ir būtiski pievērst uzmanību visai ķermeņa higiēnai. Arī epilācija un depilācija tiešā veidā var ietekmēt folikulīta rašanos, tāpēc kopšanas līdzekļiem jābūt steriliem un paredzētiem tieši konkrētas ādas zonas apstrādei. Aicinu katru izvērtēt, vai šo procedūru tomēr labāk neatstāt profesionāļiem, jo viņiem pieejami speciāli līdzekļi gan procedūras veikšanai, gan zonu pēcapstrādei.

Tiem, kas tomēr izvēlas ādu depilēt vai epilēt mājas apstākļos, ieteicams ādu vismaz reizi nedēļā apstrādāt ar vidēji abrazīvu skrubi, jo tādējādi āda kļūst mīkstāka un mazāk blīva, kas ir svarīgs priekšnosacījums, lai veiksmīgi atbrīvotos no liekajiem matiņiem. Pirms pīlinga veikšanas uz maza ādas pleķīša gan ieteicams pārbaudīt, vai skrubis nav pārāk abrazīvs, lai pārliecinātos, ka āda nevar tikt traumēta.

Gadījumā, ja matiņi tomēr jau ir iekaisuši un parādās pat strutas, iekaisušo zonu jāapstrādā ar dezinfekcijas līdzekli, kā arī papildus var uzklāt aptiekās iegādājamas ziedes brūču ārstēšanai. Pēc katras depilācijas vai epilācijas reizes āda bagātīgi jāsasmērē ar mitrinošu krēmu, lai tā pēc iespējas ātrāk nomierinātos un atkoptos.

Aizliktas ausis peldēšanās vai lidojuma rezultātā

Tie cilvēki, kuriem regulāras ūdens peldes sagādā lielu prieku, visticamāk, kaut reizi ir saskārušies ar nepatīkamo aizkritušo ausu problēmu un, iespējams, ir lēkājuši arī uz vienas kājas, lai no problēmas pēc iespējas ātrāk tiktu vaļā.

Nekādā gadījumā nedrīkst ūdeni censties “izbakstīt” ar ausu kociņu, tāpat arī nevajadzētu pārāk dziļi bakstīt ausi ar pirkstu, jo tā var ļoti viegli traumēt ausi. Ausi drīkst tīrīt ārēji, bet visu, kas attiecas uz sēra korķu attīrīšanu, labāk atstāt profesionāļiem un nepieciešamības gadījumā vērsties pie otolaringologa, lai sēra korķi ar tam speciālu ierīci ātri un vienkārši izskalotu no auss.

Gadījumā, ja ausu aizkrišana tieši sēru korķu dēļ ir bieži sastopama problēma vai arī lidojumos bieži aizkrīt ausis, aptiekā iespējams iegādāties eļļu, kas paredzēta sacietējuša auss sēra skalošanai, kā arī ārējās auss ejas iekaisuma profilaksei. Pirms līdzekļa lietošanas gan noteikti jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai farmaceitu, lai pārliecinātos par pareizu tā lietošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.