Menu
 

Jauno mājokļu tirgū mainās tendences

  • Autors:  Kaspars Ekša, mājokļu attīstītāja "Bonava Latvija" pārdošanas un mārketinga vadītājs
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saskaņā ar nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas "Colliers" otrā ceturkšņa datiem iegādes darījumu skaits ar pilnībā pabeigtiem dzīvokļiem pirmreizējā tirgū pirmo reizi pārsniedzis būvniecības stadijā esošu dzīvokļu rezervāciju skaitu. Šāda situācija pirmreizējā tirgū objektīvu iemeslu dēļ nebija novērota ilgu laiku un kārtējo reizi apliecina, ka iedzīvotāju vajadzība pēc jauniem un energoefektīviem mājokļiem ir patiešām liela.

"Colliers" apkopotā informācija liecina, ka pašlaik pirmreizējā tirgū iegādei pieejami aptuveni 4000 dzīvokļu. No tiem aptuveni 1950 dzīvokļu ir nodoti ekspluatācijā un pieejami iegādei uzreiz, savukārt aptuveni 2000 dzīvokļu atrodas būvniecības stadijā un ir pieejami rezervēšanai. Saglabājoties esošajam jauno mājokļu pārdošanas tempam, lai iztirgotu šādu dzīvokļu daudzumu, būtu nepieciešami aptuveni divi gadi.

Šī gada otrajā ceturksnī Rīgā un Pierīgā pirmreizējā tirgū kopumā reģistrēti 540 dzīvokļu iegādes darījumi, kas ir par 4% vairāk nekā šajā pašā periodā pirms gada (519 darījumi), savukārt dzīvokļu rezervāciju skaits šī gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn (263 rezervācijas), samazinājies par 11%, sasniedzot 234 rezervācijas. Situācija, kad pirmreizējā tirgū mājokļu iegādes darījumu skaits pārsniedz dzīvokļu rezervāciju skaitu, nebija novērota ilgu laiku.

Vēl pusotru, divus gadus atpakaļ pirmreizējā tirgū darījumi ar pilnībā pabeigtiem ekonomiskās un vidējās klases mājokļiem praktiski nenotika, jo gluži vienkārši viss tika rezervēts un izpirkts vēl projektu būvniecības laikā. Savukārt pašlaik situācija ir mainījusies. Palielinoties patērētāju piesardzības līmenim, palielinājies arī laiks, kādā tiek pieņemts lēmums par jauna mājokļa iegādi.

Šāda pircēju uzvedība veicinājusi to, ka tirgū beidzot parādījies zināms daudzums dzīvokļu, kas pieejami iegādei uzreiz. Un kā liecina gan tirgus dati, gan arī mūsu novērojumi, pircēji šo pirmreizējā tirgū ilgi nepieredzēto situāciju arī aktīvi izmanto, dodot priešroku tādiem mājokļiem, kuros iespējams ievākties nekavējoties.

Vienlaikus priekšrokas došana gatavajiem mājokļiem netieši apliecina, ka pat par spīti inflācijai un augstajām procentu likmēm, pircēji par iespēju iegūt mājokli savā īpašumā uzreiz ir gatavi šķirties no lielākas naudas summas, nekā iegādāties būvniecības stadijā esošu dzīvokli un ietaupīt.

Jo gatavāks un pabeigtāks dzīvoklis, jo arī tā cena būs augstāka. Tāpēc visizdevīgāk ir iegādāties mājokli ēkā, kas ir vēl tikai plānošanas etapā. Tāpat projekta sākotnējā attīstības stadijā pieejams arī visplašākais dzīvokļu piedāvājums, kad iespējams izvēlēties savām vajadzībām visatbilstošāko mājokli. Turklāt, veicot vēl nepabeigta dzīvokļa rezervāciju, nav jāuztraucās arī par bankas aizdevuma atmaksu. Kredītmaksājumi sāksies vien brīdī, kad dzīvoklis tiks nodots ekspluatācijā un pārrakstīts uz pircēja vārdu.

Piemēram, iegādājoties būvniecības stadijā esošo dzīvokli šodien, kredīta atmaksa būs jāuzsāk varbūt tikai pēc gada, kad Euribor procentu likmes, iespējams, jau būs samazinājušās. Tāpēc kopumā tendence dot priekšroku dārgākiem pabeigtiem mājokļiem ir visai interesanta un nozīmē vien to, ka vajadzība pēc energoefektīviem un funkcionāliem dzīvokļiem ir tik izteikta, ka liela daļa pircēju vienkārši nav gatavi gaidīt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.