Menu
 

Idejas izzinošiem eksperimentiem kopā ar bērnu

  • Autors:  Lība un Klāvs Smildziņi, “Rimi bērniem” eksperti
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai kopā pavadītais laiks būtu ne vien aizraujošs, bet arī izzinošs, “Rimi bērniem” eksperti Lība un Klāvs Smildziņi mazajai māsai Sārai ierāda trīs dažādus eksperimentus.

Eksperimenti dabā var kļūt par interesantu kopābūšanas laiku, vienlaikus saistošā veidā skaidrojot procesus un mācot pacietību, jo ne vienmēr eksperimenta rezultāts ir redzams uzreiz.

Eksperiments Nr.1: kā darbojas sauļošanās krēms?

Šis uzskatāmais eksperiments parādīs sauļošanās krēma iedarbību, jo bērni ne vienmēr izprot nepieciešamību pēc tā. Pēc dalības eksperimentā bērnu lietu eksperte Sāra atzīst: “Arī man mamma ar tēti visu laiku atgādina par sauļošanās krēmu, taču māsa man parādīja un pastāstīja, cik ļoti saule izžāvē ādu!”

Eksperimenta grūtības pakāpe: vienkārša.

Nepieciešams: melns kartons; sauļošanās krēms; piparkūku forma; ūdens; otas.

Darba gaita

Uz lapas uzzīmē divus cilvēciņus – vienu ar ūdeni, otru ar sauļošanās krēmu. Cilvēciņus atstāj saulē uz 2–4 stundām. Eksperimenta beigās aplūkojiet cilvēciņus un apspriediet rezultātu – kuram cilvēciņam “āda” vairāk izžuvusi, un kurš ir pasargāts no saules. Noteikti būs redzams, ka ar ūdeni zīmētais cilvēciņš no saules ir pasargāts krietni mazāk.

Eksperiments Nr.2: radi vulkāna briesmonīti!

Aizdedzināt smiltis? Radīt melnu vulkānisku iezi? To izdarīt ir vieglāk, nekā sākumā varētu likties,  turklāt ar laukos pieejamām lietām! Noslēdzoties eksperimentam, Sāra ir sajūsmā: “Ļoti interesants eksperiments! Tas melnums kustējās, es biju pārsteigta!”

Esi uzmanīgs! Eksperimentā notiek darbošanās ar uguni, tādēļ izvēlies drošu vietu un neatstāj bērnu bez uzraudzības!

Eksperimenta grūtības pakāpe: vienkārša.

Nepieciešams: smiltis; 4 tējkarotes pūdercukura; 1 tējkarote sodas; neliela bļoda; šķiltavu šķidrums (degviela); sērkociņi; metāla trauks vai paplāte.

Darba gaita

Bļodā samaisi pūdercukuru ar sodu. Uz paplātes uztaisi smilšu kalnu, tā virsotnē ar pirksta locītavu izveido iedobīti. Vulkāna virsotni pamatīgi samitrini ar šķiltavu šķidrumu un iedobi piepildi ar sodas un cukura maisījumu. Novieto vulkānu ugunsdrošā vietā un ar sērkociņu aizdedzini samitrinātās smiltis. Ļauj vulkānam degt, līdz sāk veidoties melns briesmonītis – jo vairāk cukura un sodas maisījuma sadegs, jo lielāks tas kļūs!

Pārrunā ar bērnu eksperimentu, skaidrojot, ka ķīmiskā reakcija veidojas siltuma ietekmē. Eksperiments ļauj uzzināt, ka lietas deg skābekļa klātbūtnē. Jā, deg arī cukurs!

Eksperiments Nr.3: vasaras nospiedumi uz auduma

Vasara ir laiks, kad radīt saules apdrukas uz auduma! Šādi var veidot augu nospiedumus, piemēram, uz sava auduma maisiņa vai spilvendrānas, vai auduma gabala, no kura šūt kleitas lellēm. Rimi Bērniem eksperte Sāra sākumā neticēja, ka eksperiments izdosies: “Es neticēju, ka tur kaut kas sanāks! Priecājos, ka brālis man palīdzēja; no šiem audumiem kopā ar mammu šūsim lellēm kleitas.”

Eskperimenta grūtības pakāpe: vidēja.

Nepieciešams: gaišs kokvilnas audums (piemēram, spilvendrāna, auduma maisiņš); auduma krāsa (ieteicama tumša); otas; trauks ar ūdeni; dažādi dabas materiāli (lapas, papardes, zāles stiebri u. c.).

Darba gaita

Salasi augus, kuru nospiedumus vēlies iegūt. Samitrinātu audumu novieto uz cietas, līdzenas virsmas un ar lielu otu krāsu klāj uz auduma krāsu. Lai eksperiments izdotos, krāsu atšķaidi ar ūdeni, lai tā ir šķidrāka, plānāka. Kad krāsa uzklāta, uz auduma rūpīgi piespied izvēlētos augus un atstāj saulē uz 1–2 stundām. Kad audums izžuvis, noņem augus un aplūko, kādi nospiedumi izveidojušies. Lai raksti saglabātos, audumu var ievietot žāvētājā uz 1 stundu augstā temperatūrā vai, pārklājot ar citu audumu, nogludināt ar karstu gludekli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.