Logo
Drukāt šo lapu

"Smartecon": Saules parku attīstību kavē kapacitātes trūkums

Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Baltijas valstis ir lieliska vieta saules parku attīstībai un saules enerģijas izmantošanai, taču šis potenciāls joprojām netiek pilnībā izmantots. Uzņēmuma ar desmit gadu pieredzi atjaunojamās enerģijas jomā vadītājs Magno Kure, kā vienu no galvenajiem iemesliem šī potenciāla neizmantošanā min ražošanas kapacitātes trūkumu tirgū.

Izmaiņas ģeopolitiskajā situācijā un Eiropas Zaļā kursa plāns līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti, liek valstīm meklēt veidus, kā aizstāt fosillo kurināmo un kā stiprināt savu neatkarību enerģētikas jomā. Kā viens no iespējamajiem risinājumiem ir elektroenerģijas ražošana, izbūvējot un attīstot saules elektrostacijas.

Lai gan elektroenerģijas patērētāji Latvijā, Lietuvā un Igaunijā arvien iegulda saules elektrostacijās, uzstādot tos savās teritorijās (gan uz zemes, gan ēku jumtiem) vai pērkot elektroenerģiju no attālām elektrostacijām, apjomīgu saules enerģijas parku attīstību Baltijas valstīs bremzē dažādi izaicinājumi.

Saules elektrostaciju parki ir specifiska tehnoloģija, kas joprojām tiek pilnveidota un attīstīta. Baltijas tirgū trūkst speciālistu, kuri spēj pielāgoties dažādu valstu prasībām un kuriem ir nepieciešamās zināšanas, pieredze un profesionāla komanda, kas spēj vadīt ne tikai lielus, starptautiskus projektus, bet arī nodrošināt nevainojamu darba izpildi un uzstādītā parka uzturēšanu.

Jau vairāk nekā 10 gadus mēs esam mērķtiecīgi strādājuši šajā virzienā - mēs rūpējamies par saules elektrostaciju parku uzstādīšanu un uzturēšanu. Ar mūsu iepriekšējiem darbiem esam pierādījuši savas spējas, mums ir augsti kvalificēti profesionāļi, inženieri un projektu vadītāji.

Uzkrātā pieredze iegūta pastāvīgi palielinot realizēto projektu apjomu. Pirms desmit gadiem “Smartecon” bija tikai mazs Igaunijas uzņēmums, taču šobrīd uzņēmums īsteno projektus Baltijas valstīs un arī Skandināvijā: uzņēmums būvē 130 MW saules elektrostaciju parkus, kā arī attīsta 224 MW lielus saules parkus.

Attīstību kavē kapacitātes trūkums

Lai gan pieaug nepieciešamība pēc atjaunojamās enerģijas, saules parku attīstība nav pietiekami strauja. Šī situācija skaidrojama ar izaicinājumiem, kuriem saskaras attīstītāji.

Jo īpaši starptautiskajā tirgū tūkst uzņēmumi projektu vadībā un nozares speciālistu, kas spētu nodrošināt raitu projektu sagatavošanu, to vadību un realizāciju. Nozarē strādā pietiekami daudz uzņēmumu, kas spēj nodrošināt atsevišķus projekta posmus, taču trūkst pieredzes un profesionālu inženieru vai projektētāju.

Vēl viens izaicinājums ir saistīts ar pieslēgšanos pārvades tīkliem. Saules enerģijas parku uzstādīšana ir tikai  viena no darba sastāvdaļām. Papildus izaicinājums ir droši pieslēgt elektrostaciju pārvades tīkliem. Dažādām valstīm ir atšķirīgas prasības un regulējumi, kurus uzņēmumiem jāspēj ievērot.

Ir arī trešais izaicinājums – trūkst uzņēmumu, kas spēj nodrošināt aktīvu pārvaldīšanas pakalpojumus, jo ar saules parku uzstādīšanu vien nepietiek. Lai tas būtu ilgtspējīgs, ir jānodrošina pastāvīga apkope, taču ievērojams skaits uzņēmumu nespēj sniegt šādu pakalpojumu.

Ieguvumi investoriem un attīstītājiem

Darbojoties nozarē jau desmit gadus, Smartecon ir īstenojis vairāk kā 1000 projektus dažādās valstīs, kuru kopējā vērtība pārsniedz 50 miljonus eiro un ierīkoti saules eneģijas parki ar 80 MW jaudu.

Uzņēmums savu darbību šajā nozarē Igaunijā uzsāka kā viens no pirmajiem, aktīvi piedaloties saules elektroenerģijas parku attīstībā, palīdzot izstrādāt standartus, kā arī veicinot asociācijas izveidi. Latvijā “Smartecon” attīsta un buvē industriāla mēroga saules parkus, papildinot portfeli ar elektroenerģijas uzkrājošo bateriju sistēmām. No 120 valstīm pēc enerģijas pārvaldes indeksa, Latvija ir 26 vietā, Igaunija desmitā, bet Lietuva 36 vietā.

Uzņēmuma augsti kvalificētu profesionāļu komanda ir uzkrājusi pieredzi vērienīgu projektu vadībā un zināšanas saules parku projektēšanā, koncentrējoties uz efektīvu risinājumu meklēšanu un īstenošanu. Mūsu komanda pārzina ne tikai prasības, lai spētu Baltijas valstis pieslēgt tīklam, bet mums ir arī pieredze un sadarbības partneri citās Eiropas valstīs, tāpēc spējam piedāvāt efektīvus risinājumus apjomīgu projektu realizācijā ar tādu pašu kvalitāti kā īstenojot vietēja mēroga projektus.

Nākotne slēpjas saules elektroparku attīstībā

Baltijas valstis iesaistās atjaunojamās enerģijas attīstībā, novirzot resursus saules enerģijas ieguvei, tādējādi  stiprinot enerģētisko neatkarību un integrējoties ES enerģijas tīklos.

Baltijas valstīm ir jānes atbildība par elektroenerģijas tīklu attīstību – tām ir jārūpējas par elektrolīniju sagatavošanu un pielāgošanu, lai tās spētu uzturēt saules enerģijas parkus ar augstu zaļās enerģijas ražošanas jaudu. Eiropas Savienības valstis ir apņēmušās samazināt emisijas, tāpēc nepieciešamība pēc saules enerģijas tikai pieaugs. Saules parki var kalpot vismaz gadus 30, tāpēc jau tagad rūpējoties par šādu parku attīstību un nodrošinot to pareizu uzturēšanu, sistēma turpinās efektīvi ražot enerģiju arī pēc daudziem gadiem.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024