Menu
 

Pieaugošā hibrīdapdraudējuma dēļ uz Latvijas-Baltkrievijas robežas mobilizē papildu robežsargus un pieprasa armijas atbalstu

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts robežsardze Foto - Valsts robežsardze

Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, no šodienas Valsts robežsardze mobilizē papildus dienestā esošos robežsargus ārējās valsts robežas apsardzības stiprināšanai, aģentūru LETA informēja robežsardze.

Šāds lēmums pieņemts strauji pieaugušā hibrīdapdraudējuma dēļ uz Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas aizvadītajā diennaktī, kad konstatēti 96 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot valsts robežu, kā arī ar pastiprinātu Baltkrievijas varas iestāžu iesaistīšanos nelegālo imigrantu plūsmas organizēšanā. Tostarp tas saistīts arī ar riska informāciju, kas liecina par iespējamu hibrīdapdraudējuma pieaugumu.

Valsts robežsardzes amatpersonām tiek pārtraukts piešķirt ikgadējos atvaļinājumus, un amatpersonas, kuras šobrīd atrodas ikgadējā atvaļinājumā tiek atsauktas no tā. Tāpat Valsts robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policijas.

Aizsardzības ministrija aģentūru LETA informēja, ka aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) ir uzdevusi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem nosūtīt papildu spēkus atbalsta sniegšanai Valsts robežsardzei uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. "Esmu uzdevusi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem sniegt papildu atbalstu Valsts robežsardzei, lai stiprinātu Latvijas austrumu robežas drošību. Vienlaikus Nacionālie bruņotie spēki kopā ar sabiedrotajiem turpina organizēt militārās mācības Latgalē. Tas ir veids ne tikai, kā tiek pilnveidotas spējas aizsargāt Latvijas teritoriju, bet arī tiek palielināts reģionā izvietoto karavīru skaits," uzsver Ināra Mūrniece.

No 5.septembra līdz 2.oktobrim visā Latvijā norisināsies visaptverošas valsts aizsardzības mācībām "Namejs 2023", kurās plānots iesaistīt vairāk nekā 8500 Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīrus un zemessargus. Gatavojoties "Namejs 2023", no 19.augusta līdz 20.augustam Rēzeknes un Ludzas novada teritorijās norisināsies Zemessardzes 3.Latgales brigādes 32.kājnieku bataljona lauka taktiskais vingrinājums ar mērķi trenēt un pārbaudīt vienības vispārējās kaujas spējas.

Jau ziņots, ka šogad kopumā no nelikumīgas Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošanas atturēts 5799 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā uzņemti 292 cilvēki. Pērn kopumā novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu no 11.augusta līdz 2024.gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā būs spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms. Pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.