Menu
 

Banka: Par 32% audzis restorānu apmeklējums, dubultojies pieprasījums pēc auto nomas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Iedzīvotāji šī gada pirmajos sešos mēnešos par trešdaļu biežāk veikuši klātienes pirkumus Latvijas restorānos un lielajos tirdzniecības centros, savukārt internetā būtisks pieaugums vērojams auto nomas segmentā, liecina bankas "Citadele" karšu maksājumu dati 2023.gada pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar 2022.gada pirmo pusgadu.

Kā informē bankas pārstāvji, analizējot klātienē veikto pirkumu tendences, redzams, ka iedzīvotāji atsākuši biežāk apmeklēt tirdzniecības centrus, kur pirkumu skaits audzis par 37%. Līdzīgs pirkumu skaita pieaugums fiksēts arī izklaides sektorā (38%), kā arī restorānu apmeklējumos (32%). Tikmēr klātienes apģērbu veikalos iedzīvotāji pirkumus veikuši par aptuveni 20% biežāk nekā šajā pašā laika posmā pagājušajā gadā.

Apkopojot interneta pirkumu tendences, lielāko izrāvienu piedzīvojuši auto nomas pakalpojumi un ar ceļošanu saistīta izdevumu apmaksa - abās kategorijās attālināto pirkumu skaits pirmajā pusgadā ir dubultojies. Pēc pirkumu datiem redzams, ka iedzīvotāji savus vasaras ceļojumus visbiežāk plāno maijā un jūnijā, kad veikts lielākais rezervāciju un pirkumu apjoms.

Neskatoties uz tirdzniecības ierobežojumu atcelšanu, par 61% ir auguši interneta pasūtījumi no dažādiem lielveikalu tīkliem, savukārt apģērbu iedzīvotāji pasūtījuši par 34% aktīvāk nekā pērn. Tāpat iedzīvotāji biežāk izvēlas attālināti maksāt degvielas uzpildes stacijās, kur aizvien populārāki kļūst maksājumi caur lietotnēm (42% pieaugums), norāda bankas pārstāvji.

"Klientu darījumu datos uzskatāmi redzams, ka pandēmijas laikā attīstītie tiešsaistes pakalpojumi, piemēram, pārtikas vai apģērbu pasūtīšana internetā, ir pietiekami spēcīgi iesakņojušies ikdienas paradumos. Par to liecina augošais pirkumu skaits internetā, pat neskatoties uz pandēmijas ierobežojumu atcelšanu. Savukārt pretēja tendence vērojama ar izklaidi saistītiem pirkumiem un restorānu apmeklējumiem - emocijas par kvalitatīva pakalpojuma saņemšanu klātienē mēdz būt svarīgākas nekā piegāde uz mājām vai pie datora ekrāna," uzsver "Citadeles" Karšu un norēķinu daļas vadītājs Andris Lazdiņš.

Kritumu interneta pirkumu apjomā piedzīvojuši tādi sektori kā izglītība (-3%), izklaide (-11%), veselības aprūpe (-11%), telekomunikācijas (-9%), kā arī dažādi ar auto nozari saistīti pasūtījumi (-18%), vēsta bankā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.