Menu
 

Kā vecākiem pārvarēt savas bažas, uzticot mobilo telefonu sākumskolniekam?

  • Autors:  Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra “Drossinternets.lv” vadītāja; Una Ahuna-Ozola, “Bite” Korporatīvo un sabiedrisko attiecību vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Raugoties uz faktoriem, kas vecākus visvairāk šobrīd satrauc vai ir iepriekš satraukuši, nodrošinot savu sākumskolas bērnu ar mobilo telefonu, 27% aptaujāto norāda uz iespēju, ka telefons novērsīs uzmanību no mācībām, liecina IKT pakalpojumu sniedzēja “Bite” veiktās aptaujas dati. Tikmēr 14% atzīmējuši nespēju vienoties ar bērnu, nosakot robežas telefona izmantošanā. Savukārt teju tikpat jeb 13% vecāku izcēluši iespējamību, ka bērns telefonu pazaudēs. Iedodot sākumskolniekam mobilo ierīci, būtiski ne tikai pārrunāt drošas rīcības pamatus internetā, bet arī sagatavot pašu ierīci tā, lai tā būtu piemērota izmantošanai bērnam.

Kopumā aptauja atklājies, ka 81% vecāku Latvijā satraucas vai ir iepriekš satraukušies, nodrošinot savu sākumskolas bērnu ar mobilo telefonu. Tikai 16% respondentu atbildēja, ka, iedodot bērnam telefonu, viņus nekas nav satraucis.

Starp citiem faktoriem, kas vecākus satrauc vai ir satraukuši, 11% atzīmē bažas par telefonkrāpniecības gadījumiem un citiem kibernoziedzinieku radītiem riskiem, bērnam izmantojot internetu. 9% vecāku ir satraukti par iespējamu bērna saskaršanos ar emocionālo pazemošanu internetā jeb kibermobingu, savukārt 7% baidās, ka bērni var izmantot vecākiem nezināmus sociālos tīklus. Savukārt 2% atzīmēja citu variantu, piemēram, norādot, ka, viņuprāt, telefona lietošana maina veidu, kā bērns domā un notur uzmanību.

Visbiežāk vecāki nodrošina savus sākumskolas vecuma bērnus ar mobilo telefonu saziņas un drošības nolūkos, lai justos mierīgi un bērns būtu sasniedzams, tostarp izmantojot arī dažādas saziņas lietotnes, iespēju noteikt bērna atrašanās vietu u.tml. Tiesa, nedrīkst aizmirst, ka mobilā telefona nodošana bērna rīcībā ir liela atbildība, kam “jānāk komplektā” ar zināšanām un šīs ierīces lietošanas noteikumiem.

Kā liecina aptaujas dati, vecāki apzinās riskus, līdz ar to liela loma ir skaidrojošajam darbam ģimenē, pārrunājot drošības jautājumus ierīces izmantošanā. Piemēram, izskaidrojot, no kāda vecuma drīkst sākt lietot dažādus sociālos tīklus; pārrunājot ar bērnu video saturu, ko viņš skatās “Youtube”; vienojoties par laiku, ko ikdienas bērns var veltīt izklaidei telefonā, piemēram, spēlējot spēles.

Plānojot mobilā telefona iegādi atvasei, vecāki galvenokārt dod priekšroku viedtālrunim ar interneta pieslēgumu, līdz ar to būtiski pirms ierīces uzticēšanas ne vien ar bērnu kopīgi pārrunāt drošas uzvedības pamatus internetā, bet arī sagatavot pašu ierīci drošai tās izmantošanai. Tas ietver atsevišķa lietotāja konta izveidi, norādot bērna patieso vecumu, kas palīdzēs ierobežot piekļuvi vecumam nepiemērotai informācijai, tāpat arī uzstādot vecāku kontroles rīku, lai uzraudzītu, kādas lietotnes un spēles bērns lejupielādē savā viedierīcē, cik ilgi viņš katru dienu tās var spēlēt u.tml.

Ieteicams aktivizēt arī drošas meklēšanas režīmu, piemēram, “Google” iestāstījumos, kas palīdzēs filtrēt meklēšanas rezultātus, uzrādot bērna vecumam neatbilstošu informāciju, kā arī ieslēgt vecumam atbilstošu satura pieejamības režīmu bērnu vidū populārajā “Youtube”. Tomēr jāsaprot, ka tā ir tikai daļa no tā, ko var darīt vecāki, lai pasargātu savus bērnus. Šajā ziņā vecākiem būtiski pašiem iepazīties ar visiem drošības pasākumiem, lai tos maksimāli varētu pielietot praksē.

Viņa papildina, ka tieši tādēļ mājas lapā “Drossinternets.lv” apkopota dažāda veida informācija par riskiem, ar kuriem bērni var saskarties tīmeklī, kā arī padomi, ko vecāki var darīt, lai pasargātu bērnus no tiem, gudri izmantojot dažādas mobilās ierīces, kas jau labu laiku ir kļuvušas par mūsu ikdienu.

Katra vecāka pārziņā ir tas, kurā mirklī bērnam uzticēt mobilo telefonu, taču jāsaprot, ka tas ir būtisks pagrieziena punkts bērna dzīvē. Jāņem vērā, ka arī brīva pieeja internetam ir “jauna pasaule”, kuras apgūšanā bērnam ir nepieciešams vecāku padoms un palīdzība. Veiksmīgas pieredzes pamatā ir saprātīga ierīces izmantošana, bērnam gādājot gan par tās drošību, gan zinot, kā to veselīgi izmantot. Jāņem vērā, ka atkārtošana ir noturīgu zināšanu fundaments. Tāpēc ir vērts kopīgi ģimenē ik pa laikam izrunāt ar ierīču lietošanu saistītus drošības jautājumus, lai telefona lietošana nebūtu rūpju nasta, bet ieguvums bērna patstāvības attīstīšanā.

Vecāki nedrīkst arī aizmirst ikdienā interesēties par bērna interesēm internetā, piemēram, ikdienas apvaicājoties, kas šobrīd aktuāls internetā, kādus interesantus video bērns skatījies vai kuras spēles viņam patīk; kādas jaunas lietas internetā atklājuši klasesbiedri u.tml. Ikdienišķu sarunu iedibināšana par mobilo ierīču un interneta izmantošanu ir vienkāršs, taču bieži aizmirsts veids, kā vecāki var veidot saturīgu dialogu ar bērnu par viņa interesēm, laikus konstatējot, vai viņš saskāries ar kādu no kibervides riskiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.