Menu
 

Siguldā rīkos Vējupītes sakopšanas talku

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - facebook.com/PasaulesDabasFonds Foto - facebook.com/PasaulesDabasFonds

Piektdien, 8.septembrī, Pasaules Dabas fonds sadarbībā ar uzņēmumu “Lidl Latvija” un Dabas aizsardzības pārvaldi aicina ikvienu, kuram rūp tīras un sakoptas upes, iesaistīties starptautiskā iniciatīvā “River Cleanup Collective”, kuras ietvaros tiks sakopta Vējupītes grava Siguldā. Šīs talkas mērķis ir atbrīvot upi no gadu desmitos cilvēku atstātajiem atkritumiem, kas negatīvi ietekmē upes ekoloģisko stāvokli.

Akcijas iniciatori informēja, ka, apsekojot upi, Dabas aizsardzības pārvaldes un Pasaules Dabas Fonda speciālisti secināja, ka tajā sakrājies un ieskalots ievērojams daudzums cilvēku atstāto atkritumu, kas rada negatīvu ietekmi uz upes dzīvajiem organismiem, traucē tās tecējumam, tiek aizskaloti uz Gauju un nonāk Baltijas jūrā. Atkritumi ūdenī sadalās ļoti ilgi, pat vairākus simtus gadu, rezultātā veidojoties mikroplastmasai, kas nonāk dzīvo organismu (kāpuru, vēžveidīgo un zivju) barības apritē, tādējādi vēl tiešāk ietekmējot sugu daudzveidību ūdeņos un piekrastē. Talkas laikā plānots attīrīt upes lejteci no atkritumiem, tā palīdzot atjaunoties upes dabiskajai dzīvotnei un pasargājot salīdzinoši reti sastopamo straujteces biotopu no cilvēku radītās ietekmes.

Vējupītes grava atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā, un divus kilometrus garā posmā pirms ietekas Gaujā tajā ir sastopamas īpaši nozīmīgas dabas vērtības – upes straujteces, ko ieskauj ēnainie platlapju un gravu nogāžu meži, iežu atsegumi – Eiropas Savienības nozīmes aizsargājami biotopi. Šāda dzīvotņu dažādība nodrošina lielu bioloģisko daudzveidību. 

“Latvija ir bagāta ar ūdeņiem, bet tikai apmēram 30 % no tiem ir labā ekoloģiskā stāvoklī, kas ir sliktāk nekā citviet Eiropā. Ūdeņu kvalitāti Latvijā ietekmē dažādi faktori, ieskaitot ķīmisko piesārņojumu, kas nāk no lauksaimniecības, gan notekūdeņus, gan arī cilvēku dabā atstātos atkritumus – galvenokārt plastmasu. Plastmasas piesārņojums jūrās un okeānā ir globāla problēma, bet katra valsts ir daļa no šī globālā risinājuma. Ja mēs nerīkosimies, tad līdz 2050.gadam plastmasas jūrā būs vairāk nekā zivju. Mēs ceram, ka ar šo iniciatīvu cilvēki aizdomāsies par savas rīcības sekām, jo dabā nekas tā vienkārši nepazūd. Svarīgi, lai atkritumi tiktu atbilstoši šķiroti un nenonāktu dabā, ” norāda Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis.

Talkas laikā tiks vākti visa veida sadzīves atkritumi. Ne mazāk svarīgi par pašas upes attīrīšanu ir to ieskaujošās gravas atbrīvošana no atkritumiem. Upei atrodoties izteiktā reljefa padziļinājumā – gravā, tā ir pakļauta riskam, ka viss, kas atrodas tās krastos, tiks noskalots lejā un nonāks upē.

Plānotie darbi paredz, ka būs gan jābrien pa ūdeni, gan jālien zem un pāri sagāztiem kokiem, gan jāiet pa stāviem krastiem, tāpēc svarīgi ir piedomāt par atbilstošiem apaviem un apģērbu. Viss pārējais nepieciešamais darbam tiks nodrošināts. Pēc kārtīgi paveikta darba talkas dalībnieki tiks cienāti ar pusdienām.

Pasākums norisināsies 8. septembrī plkst. 11.00 Siguldā. Precīza tikšanās vieta dalībniekiem tiks nosūtīta pēc reģistrēšanās. Plānotais darba ilgums – 3 stundas. Pieteikšanās dalībai talkā līdz 5. septembrim, aizpildot anketu elektroniski.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.