Menu
 

Pianists Reinis Zariņš: Klausos to, ko spēlēju, un spēlēju to, ko klausos Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - Andris Sproģis Foto - Andris Sproģis

14.septembrī Lielajā ģildē (Amatu ielā 6, Rīgā) notiks unikāls koncerts, kas veltīts slavenā mūziķa un leģendārā kontrabasista Grigorija Kovaļevska jubilejai. Grigorijs Kovaļevskis ir dzīva mūzikas pasaules leģenda. Viņa partneri uz skatuves bijuši Svjatoslavs Rihters, Mstislavs Rostropovičs, Vladimirs Spivakovs, Žeņa Kisins, Nikolajs Petrovs, Mihails Pletņevs, Tabeja Cimermane, Borodina kvartets un citi izcili mūziķi.

Apsveikt maestro 80. jubilejā atbrauks viņa draugi – dažādu valstu mūziķi, kuri uzstāsies jubilejas koncertā. Programmā, kurai būs divas daļas, piedalīsies pianists Reinis Zariņš (Latvija), soprāns Zarīna Altinbajeva (Kazahstāna), bajānists Aidars Gainuļins (Vācija), vijolnieks Mihails Kopeļmans (ASV), altists Sergejs Malovs (Vācija), čellists Mihails Miļmans (Spānija), kā arī ansamblis “Gentlmen's Strings” (Latvija). Slaveno mūziķu izpildījumā skanēs populāri pasaules klasiķu skaņdarbi – no Šūberta līdz Pjacollam.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Kas nu kuram ekstrēms, vai ne? Savas dzīves nodošana Kristum droši vien ir uzskatāma par ekstrēmu visos laikos. Bet šodien kādiem mana piedalīšanās savu bērnu mājdzemdībās šķistu ekstrēma. Vēl citiem ekstrēmi varētu šķist tas, ka nekad neesmu ēdis un joprojām neēdu gaļu.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē…
Kristības. Laulības. Bērna piedzimšana. Aizgājēja dzīves svinēšana. Tie ir aizkustinošākie brīži, jo tie ir svarīgākie brīži.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Tas, ka manam darbam ir vērtība šajā pasaulē un ka tas var kalpot arī par ceļarādītāju uz nākamo.

Kas ir jūsu veselīgie ieradumi?
Dzert ūdeni un lieki nelietot alkoholu.

Kas ir jūsu kaitīgie ieradumi?
Dzert kafiju vakarā un tad nespēt aizmigt. Skrullēt “Feisbuku” un dažreiz “Instagramu”. Izvairīties no svarīgāko lietu darīšanas ar pussvarīgo darīšanu. Nespēt uzturēt fiziskās un garīgās disciplīnas ilgāk par noteiktu laika posmu. Un šīs ir tikai dažas pirmās lietas, kas nāk prātā.

Kāda ir vērtīgākā dzīves laikā gūtā atziņa?
Ka es esmu pīšļi, kam pieskāries Dievs.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu redzēt/izlasīt citiem.
Protams, Bībele. Un labāk agrāk, nekā vēlāk.

Kādu mūziku klausāties?
Klausos to, ko spēlēju, un spēlēju to, ko klausos. Bet atpūšos es, vai nu klausoties dabas mūzikā, vai vienkārši esot klusumā.

Kāds ir bijis jūsu neprātīgākais, spontānākais pirkums?
Ah, bet šis uz mani īsti neattiecas! Jo es rūpīgi apsveru katru lietu, ko grasos pirkt, – vai tā man vajadzīga, vai cena atbilstoša, ko konkurenti piedāvā utt. Tāpēc tikai pa retam kaut ko pērku, jo zinu, ka tas paņems daudz laika. Spontāni man gadās nopirkt čipšus un Kokmuižas bezalkoholisko alu.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot.
Es pieņemu ar pateicību to “te un tagad”, kas man piešķirts, jā gan. Taču reizē arī ilgojos pēc Bībelē apsolītās realitātes, kas atklāsies vēstures noslēgumā, un cenšos tās nākšanu pasteidzināt, cik spēju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.