Menu
 

Jūrmala aicina uz Dzejas dienu norisēm pilsētā

  • Autors:  Inese Krieviņa, Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Sabiedrisko attiecību nodaļa
Foto - Artis Veigurs Foto - Artis Veigurs

Septembris atnāk ar Dzejas dienām – latviešu literatūrai nozīmīgiem svētkiem, kas katru rudeni dzejas mīļotājiem padara īpašu. Jūrmalā Dzejas dienu programma “Dzeja dzimst Jūrmalā” pieaugušajiem, jauniešiem un bērniem šogad tiks izdzīvota visa mēneša garumā – dzejā, mūzikā, radošās norisēs un tiekoties ar dzejniekiem. Raiņa, Aspazijas un Imanta Ziedoņa dzejas lasījumi būs klausāmi arī pilsētvidē.

Performance “Un dzeja dzimst…” pie Raiņa priedēm

Izcilā latviešu dzejnieka Raiņa dzimšanas dienā pie Raiņa priedēm Pumpuros dzeja skanēs jau 59. gadu. 11. septembrī plkst. 14.00 uz centrālo Dzejas dienu notikumu Jūrmalā, kas tiks izdzīvots performancē “Un dzeja dzimst…”, aicina Aspazijas māja. “Dzeja ir kā vajadzība nevis pienākums. Dzejoli neraksta, jo to vajag uzrakstīt”, uzskata jaunais režisors Samuels Ozoliņš, kurš kopā ar jauno mākslinieku apvienības “Kāpnes” biedriem performancē izspēlēs haosu, kurā dzimst vārdi, izspēlēs to, kā vārdi veidojas domās un kārtojas dzejā, atklādami primitīvās, pirmatnējās un mistiskās alkas. Performances dalībnieki – aktieris Niklāvs Šūpols, dejotāji – Santa Gribuste, Marijonas Verbel un mūzikas mākslinieks Artūrs Stīpnieks.

Tikšanās ar radošām personībām kultūrvietās

Jūrmalas bibliotēkās un kultūrvietās Dzejas dienu mēnesī viesosies dzejnieki un mūziķi, norisināsies kino lektorijs un Jūrmalas teātra rīkots pasākums liedagā.

10.septembrī plkst. 13.00 piejūras lapenē Bulduros (6. līnija) norisināsies pasākums “Vārds. Skaņa. Krāsa”, kurā dzeja skanēs lasījumos un dziedājumos, būs dzejas krāsojumi un dzejas radījumi, dzejas interesentu brīvais mikrofons un karsta tēja dzejas krūzītē. Savukārt plkst. 15.00 dzejas mīļotāji aicināti uz pasākumu “Dzejas un mūzikas patvērums” Kauguru Kultūras namā, kur dzejniekam Ziedonim Purvam veltītajā koncertprogrammā piedalīsies TV un Radio personība Raitis Zapackis un akordeonists Renāts Vanags.

11.septembrī plkst. 16.00 Kauguru bibliotēkā notiks dzejas lasījumu pēcpusdiena “Apzeltīti rudens ceļi ienāk Jūrmalā” – tikšanās ar dzejnieku Nauri Gekišu.

13.septembrī plkst. 18.00 Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā norisināsies “Tikšanās dzejā un mūzikā”, kurā piedalīsies dzejnieki Linda Tīmane un Aigars Zirnītis, kā arī mūziķi Kaspars Tīmanis (vokāls, trompete) un Normunds Jakušonoks (sintezators).

14.septembrī plkst. 17.00 Bulduru bibliotēkā aicināti uz satikšanos ar dzejnieci un arhitekti Guntu Šnipki, savukārt Raiņa un Aspazijas vasarnīcā plkst. 17.00 norisināsies kino lektorija cikls “Rodrigo Rikarda dokumentālo filmu retrospekcija”.

15.septembrī plkst. 17.00 Imanta Ziedoņa Ķemeru bibliotēkā dzejas mīļotāji aicināti uz tikšanos ar Rimantu Ziedoni pēcpusdienas sarunā “Pa krāsaino pasaku ceļu Ķemeros”.

Pasākumi ģimenēm ar bērniem

Jaunākie grāmatu lasītāji aicināti zīmēt, dziedāt un spēlēties, kā arī tikties ar dzejoļu rakstītājiem. Savukārt jaunieši iedvesmu dzejas radīšanai varēs gūt, tiekoties ar dīdžejiem radošā pasākumā Jauniešu mājā.

Līdz 16.septembrim Bulduru bibliotēkā norisināsies bērnu zīmējumu konkurss “Uzzīmē savu dzejoli”. Konkursa darbus aicināti iesniegt Bulduru bibliotēkā vai iesūtīt e-pastā: bulduru.bibliotēŠī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Par dzejoļu ilustrācijām varēs nobalsot Bulduru bibliotēkas sociālajā vietnē “Facebook”. Konkursa rezultāti tiks paziņoti 22. septembrī.

6.septembrī plkst. 12.00 Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā notiks satikšanās “Marts Zenītā”, kurā ar jaunākajiem dzejoļu lasītājiem tiksies dzejnieks Marts Pujāts.

8.septembrī plkst. 12.00 Kauguru Kultūras namā muzikālā pasākumā “Nāc ar dzeju spēlēties” dzejolīšus varēs izdziedāt dziesmās un “izspēlēties” Gunas Miķelsones smilšu animācijās. Iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 26779216.

12.septembrī plkst. 12.30 Bulduru bibliotēkā norisināsies tikšanās ar dzejnieku Kārli Vērdiņu, pēc tās, plkst. 13.00–16.00 bibliotēkas bērnu istabā varēs klausīties Imanta Ziedoņa “Krāsainās pasakas”.

14.septembrī plkst. 12.30 Bulduru bibliotēkā ar lasītājiem tiksies dzejniece Gunta Šnipke.

Elektroniskās dzejas un dejas jauniešiem

27.septembrī plkst. 17.00 pasākumā “Elektroniskās dzejas un dejas” Jūrmalas Jauniešu mājā (Mazā Nometņu iela 1) īpaši tiek gaidīti jaunieši. Programmā – dzejas lasījumi un dzejas radīšana DJ Plastic mūzikas pavadībā, savu iedvesmas stāstu dzejas radīšanai izstāstīs elektroniskās mūzikas DJ un producente Critt un producents un mūziķis Kapteinis Reinis.

Dzeja skan pilsētā

Horna dārzā, Dubultu Kultūras kvartālā, pie Bulduru bibliotēkas un Bulduru Izstāžu nama Dzejas dienu mēnesī Raiņa, Aspazijas un Imanta Ziedoņa dzeja izskanēs audioierakstos. Ķemeru kūrorta parkā varēs izstaigāt “Ziedoņa krāsaino pasaku aleju”.

Līdz 27.septembrim (no pirmdienas līdz sestdienai) plkst. 14.00–18.00 Raiņa un Aspazijas dzejas audioieraksti skanēs Horna dārzā.

6.septembrī plkst. 11.00–16.00 Raiņa, Aspazijas un Imanta Ziedoņa dzeju varēs dzirdēt Dubultu Kultūras kvartālā.

12.septembrī plkst. 12.00–17.00 pie Bulduru bibliotēkas skanēs Imanta Ziedoņa dzejas audioieraksti.

Arī 14.septembrī plkst. 12.00–17.00 pie Bulduru bibliotēkas varēs dzirdēt Imanta Ziedoņa dzeju, savukārt plkst. 12.00–17.00 pie Bulduru Izstāžu nama skanēs Raiņa un Aspazijas dzejas lasījumi.

15.septembrī plkst. 17.00–21.00 Ķemeru kūrorta parkā “Ziedoņa krāsaino pasaku alejā” audioierakstos aicināti izbaudīt Imanta Ziedoņa pasakas.

Kultūrtūrisma maršruts “Noķer Ziedoni!”

Dzejas dienu mēnesī aicināti doties dzejiskā ceļojumā un, izstaigājot kultūrtūrisma maršrutu “Noķer Ziedoni!”, iepazīt dzejnieka Imanta Ziedoņa dzīves gājumu, personību un daiļradi. Maršruts izved pa dzejnieka Imanta Ziedoņa bērnības un jaunības takām Ķemeros, Slokā, Tukumā, Lapmežciemā, Ragaciemā un Engurē. Pieturas punkti Jūrmalā – Alberta Kronenberga Slokas bibliotēka, Kauguru Kultūras nams, Ķemeru ūdenstornis, Imanta Ziedoņa Ķemeru bibliotēka, Ķemeru bibliotēkas vecā ēka, Ķemeru stacija un Ķemeru parks. Vairāk šeit.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.