Menu
 

Tek jumts un zūd siltums: kā nepieļaut, ka caur jumtu pieaug apkures rēķini? Apriņķis.lv

  • Autors:  Elviss Siliņš, “Eternit” tirdzniecības vadītājs Latvijā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Tekošs jumts privātmāju saimniekiem var nest lielas problēmas – sākot no bojāta īpašuma līdz ievērojamiem tēriņiem atjaunošanos darbos. Kam jāpievērš uzmanība jumta renovācijas procesā, lai pēc iespējas izslēgtu dažādus siltuma zudumus un novērstu jumta tecēšanu?

Caur jumtu tradicionāli privātmājas zaudē ap 25 % no ēkas siltuma. Lai izpildītu spēkā esošos normatīvus attiecībā uz siltumnoturību, vairumā gadījumu jumtam būs nepieciešams 40 centimetrus biezs vates siltinājums, savukārt sienām var pietikt ar 25 centimetriem. Šis fakts labi ilustrē jumta nozīmi patīkama mikroklimata uzturēšanā. Lai arī izplatītākie jumtu bojājumi saistās ar ūdens tecēšanu, jumtu nevajadzētu mainīt tikai tad, kad ūdens jau tek iekšā, jo tas atstās bojājumus uz iekšējo apdari un siltuma konstrukcijām. Jumta apsekošanu ieteicams veikt pēc ziemas, saprotot, vai neveidojas riski un problemātiskās vietas, caur kurieni jumts varētu sākt tecēt.

Siltums visbiežāk zūd mezglu savienojumos

Siltums visbiežāk no mājas pazūd dažādos mezglos, piemēram, vietās, kur jumts savienojas ar mājas ārsienām. Siltuma zudumus var veicināt arī nepareizi noslēgtas ventilācijas atveres vai neprecīzi uzstādīta vēja kaste. Problēmas var rasties arī skursteņos – tajos var rasties caurumi, kas ļauj apmainīties siltajam un aukstajam gaisam, tādējādi veicinot siltuma zudumu rašanos. Ir ļoti svarīgi gan projektējot, gan renovējot jumtus – lai minētajās salaiduma vietās neveidotos aukstuma tilti. 

Jumta logu spožums un posts

Skaudrā patiesība ir tāda – lai arī cik skaisti un lieliski gaismas avoti tie nebūtu, katrs jumta logs, visticamāk, kādreiz tecēs un radīs siltuma zudumus ēkas saimniekam. Ikviens tehnisks veidojums, kas pārtrauc un izmaina jumta viendabīgumu, rada riskus, ka caur turieni ēkā tecēs ūdens. No šādām situācijām var izvairīties, perfekti pieslēdzot logu jumta konstrukcijai, taču tas prasa īpašu rūpību un perfekti izdarītu darbu.

Siltināšana var būt dārgāka par jumta segumu

Vēl nesenā pagātnē veicot jumta renovācijas darbus, tikai retais domāja par jumta siltināšanu, un arī mūsdienās cilvēki kalkulējot aptuvenās izmaksas biežāk domā par jumta seguma materiālu cenām, kamēr realitātē konstrukciju atjaunošana un pietiekams siltināšanas slānis var izmaksāt krietni dārgāk.

Pirms veikt jebkāda veida jumta renovācijas darbus, vēlams izdomāt, vai ilgtermiņā augšstāvā nav plānots izvietot guļamistabu vai citas regulāri apdzīvojamas telpas. Ja augšstāvs plānots dzīvošanai, tad siltināšanas darbus jāveic līdz ar jumta renovāciju, jo vēlāk to darīt būs krietni sarežģītāk un, visticamāk, - arī dārgāk, jo pieejamo materiālu klāsts kļūs būtiski ierobežotāks.

Daudzi piemirst, ka siltinājuma un jumta seguma materiālu nozīme ir būtiska arī karstajā laikā jeb vasarās. Piemēram, ja jumts ir no materiāla, kas ātri uzkarst (tas raksturīgs metāla segumiem) un siltinājuma slānis nav pietiekamā biezumā, tad ilgstoša uzturēšanās augšstāvā, sevišķi siltās dienās, var būt samērā nepatīkama.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.