Menu
 

Sekmīgi noslēdz pirmo projektēšanas posmu "Rail Baltica" trasei ārpus Rīgas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēli - edzl.lv Attēli - edzl.lv

Sperts nozīmīgs solis pretim “Rail Baltica” trases būvniecībai ārpus Rīgas – no Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas saņemts noslēdzošais būvprojektēšanas saskaņojums par Iecavas infrastruktūras apkopes punkta projektēšanas nosacījumu izpildi pirmajai būvatļaujai. Šis ir pirmais pamattrases posms Latvijā, kurā veiksmīgi noslēgta projektēšana, un tas atļauj uzsākt Iecavas apkopes punkta būvdarbus, informē “Rail Baltica” ieviesēja Latvijā – uzņēmuma “Eiropas Dzelzceļa līnijas” – pārstāvji. Būvprojektēšanu “Eiropas Dzelzceļa līniju” uzdevumā veic Latvijas un Itālijas uzņēmumu apvienība – SIA “BRD projekts” un Itālijā dibināts inženieru uzņēmums “Sintagma Srl”.

“Rail Baltica” pamattrases posms virzienā no Rīgas līdz Lietuvas robežai ir noteikts par prioritāru, kurā jau drīzumā paredzēts uzsākt būvniecību. Pirmie būvdarbi plānoti tieši Iecavas apkopes punkta teritorijā, to sākotnēji iekārtojot kā būvniecības loģistikas bāzi “Rail Baltica” būvniecībai un izveidojot savienojumu ar esošo dzelzceļa tīklu tehnikas un materiālu transportēšanai no ostām.

“Esam sekmīgi noslēguši būvprojekta izstrādi nu jau kārtējam mūsu atbildībā esošajam infrastruktūras posmam. Tas nozīmē, ka, tikko kā starptautiskā konkursā būs noskaidrots “Rail Baltica” pamattrases būvnieks, Latvija būs gatava uzsākt sagatavošanos būvdarbiem prioritārajā Lietuvas virzienā. Tieši pamattrases būvdarbu uzsākšanai ir nodrošināts finansējums 165 miljonu eiro apmērā, un darbi jāuzsāk šogad,” uzsver “Eiropas Dzelzceļa līniju” valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris. “Būvprojektēšana noslēgta, apsteidzot termiņus un iekļaujoties finansējumā, tajā liels gan uzņēmuma komandas, gan “Sintagma Srl” projekta vadītāja Valerio Baioko un Latvijas projektēšanas partnera SIA “BRD projekts” ieguldījums.”

Uz jaunbūvējamās Eiropas sliežu platuma dzelzceļa līnijas “Rail Baltica” Latvijā būs ne tikai divas starptautiskās un 16 reģionālās stacijas, bet arī divi infrastruktūras apkopes punkti – Iecavā un Skultē (virzienā uz Igauniju). Lai gan apkopes punktu pamatfunkcija būs “Rail Baltica” dzelzceļa tīkla uzturēšana, tie sniegs pievienoto vērtību pirms tiešās darbības. “Rail Baltica” izbūves laikā apkopes punkti Iecavā un Skultē kļūs par būvnieku pilsētiņām jeb loģistikas bāzēm, nodrošinot būvmateriālu, iekārtu un būvtehnikas uzglabāšanu un nepieciešamos sagatavošanas un apstrādes darbus, skaidro “Eiropas Dzelzceļa līniju” pārstāvji.

“Sliežu ceļiem, tāpat kā jebkura cita veida infrastruktūrai, nepieciešama tās uzturēšana darbderīgā stāvoklī, lai nodrošinātu efektīvu un galvenokārt drošu transporta kustību. Sliežu ceļi ir ilgtermiņa investīcija, un mēs visi vēlamies, lai jaunizbūvētā “Rail Baltica” infrastruktūra kalpo ilgu laiku un sniedz maksimālu ieguvumu. Tāpēc tiek plānoti un veidoti divi šādi “Rail Baltica” apkopes punkti – viens Iecavas pusē, otrs pie Skultes,” skaidro “Eiropas Dzelzceļa līniju” valdes loceklis Arnis Staltmanis.

Darbu sekmīgai veikšanai infrastruktūras apkopes punktos paredzēts izveidot atbilstošu infrastruktūru, turēt vajadzīgo aprīkojumu vai tehniku, kas ļauj veikt sliežu ceļu materiālu uzglabāšanu, montāžu, atjaunošanu, dzelzceļa sistēmu elementu uzglabāšanu, infrastruktūras tehniskās apkopes ritošā sastāva ekipēšanu un uzturēšanu darbspējīgā stāvoklī. Iecavas infrastruktūras apkopes punkta kopējā platība plānota ap 16 hektāriem. Paredzēts izbūvēt 1435 mm platuma sliežu ceļus aptuveni 14 km garumā, kā arī izbūvēt pieslēgumus tuvumā esošajiem 1520 mm platuma sliežu ceļiem, vēsta “Eiropas Dzelzceļa līniju” pārstāvji.

Vairāk par “Rail Baltica” infrastruktūras apkopes punktiem, pamattrases būvdarbiem un “Rail Baltica” īstenošanu var uzzināt vietnē edzl.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.