Menu
 

Izskata iespēju Ķekavas novadā attīstīt vēja parku

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - kekava.lv Foto - kekava.lv

Ķekavas novada domes vadība un pašvaldības speciālisti tikās ar SIA “Latvijas vēja parki” pārstāvjiem, lai pārrunātu vēja enerģijas attīstības iespējas Ķekavas novadā. Sabiedriskās apspriešanas plānotas šī gada beigās vai nākamā gada sākumā, liecina pašvaldības publicētā informācija. Ķekavas novadā vēja elektrostacijas iecerēts izbūvēt novada dienvidu daļā, pie robežas ar Bauskas novadu, kopumā uzstādot 8-15 vēja turbīnas.

Valsts enerģētiskās neatkarības un klimatneitralitātes veicināšanas nolūkos AS “Latvijas valsts meži” un AS “Latvenergo” kopuzņēmums līdz 2030. gadam plāno uzbūvēt vēja parkus ar kopējo jaudu vismaz 800 megavatu (MW). Vēja parki un tiem nepieciešamā infrastruktūra tiks projektēta, izbūvēta un ekspluatēta valsts īpašumā esošās meža teritorijās, iespējami samazinot ietekmi uz ainavu, vietējiem iedzīvotājiem un vidi.

Kā informē SIA “Latvijas vēja parki” pārstāvji, projekta realizācija pašvaldībai sniedz vairākus ieguvumus, tostarp mājsaimniecību apgādi ar atjaunīgo enerģiju, jaunas darba vietas novada iedzīvotājiem, kā arī Elektroenerģijas tirgus likumā noteiktos kompensācijas maksājumus vietējai sabiedrībai par vēja elektrostaciju radīto diskomfortu. Atbilstoši likumam, iekārtas uzstādītājs vai īpašnieks par vēja elektrostacijas darbību, ja tās uzstādītā jauda ir vismaz viena megavatstunda, ik gadu veic diskomforta kompensācijas maksājumu par katras iekārtas uzstādīto kopējo jaudu. Kompensācija 100 procentu apmērā tiek ieskaitīta konkrētās pašvaldības budžetā.

Tikšanās laikā Ķekavas novada domes vadība aktualizēja jautājumu par projekta ietekmi uz pašvaldības ceļu tīklu, nepieciešamību veikt ģeoloģisko novērtējumu un informēt par zaļās enerģijas attīstības plāniem kaimiņu novados. Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko pauda atbalstu grozījumiem enerģētikas likumā, kas pagarinātu apbūves tiesības vēja parku būvniecībai valsts mežos no esošiem 30 gadiem uz laiku līdz 70 gadiem, tādējādi aptverot divus vēja turbīnu darbības ciklus.

Šobrīd tiek veikts ietekmes uz vidi novērtējums un plānotas sabiedriskās apspriešanas iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanai. Ja pašvaldība atbalstītu vēja parku izbūvi, pirmās vēja turbīnas varētu tikt uzstādītas 2028.gadā, liecina Ķekavas novada domes informācija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.