Menu
 

Foto: Piešķir Jūrmalas Vēsturiskās arhitektūras balvas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Artis Veigurs Foto - Artis Veigurs

Šoruden jau otro gadu pasniegtas Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras balvas, lai atzīmētu iepriekšējā gadā viskvalitatīvāk atjaunotās, restaurētās un pārbūvētās kultūrvēsturiskās ēkas Jūrmalā. Par uzvarētāju atzīta senas zvejnieku mājas rekonstrukcija Dzintaru prospektā 41, pavēstīja pašvaldībā.

28.septembrī Jūrmalas kultūrtelpas un vides dizaina centrā noritēja Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras balvas svinīgais pasākums, kurā tika godināti viskvalitatīvāk atjaunoto un pārbūvēto Jūrmalas vēsturisko ēku īpašnieki.

Žūrijas komisija, izvērtējot vēsturiskās ēkas atbilstību oriģinālam un kultūrvēsturiskās substances klātbūtni, izvēlējās trīs laureātus. Visām trim ēkām ir arhitektūras pieminekļa statuss.

Pirmo vietu žūrijas kopvērtējumā ieguva dzīvojamās mājas Dzintaru prospektā 41 rekonstrukcijas projekts, kura autores ir arhitekte Liene Griezīte un Aiga Rozentāle Baiža. Šis ir viens no retajiem Jūrmalas zvejnieku māju apbūves paraugiem, kur to atjaunošanā izmantota visa vēsturiskā substance.

Piešķirot otro vietu, žūrija novērtējusi vērienīgo ēkas pārbūvi Rotas ielā 8 Lielupē. Tās autors Gundars Jātnieks atzīst, ka, lai namam atgrieztu tā vēsturisko veidolu un vienlaikus to padarītu piemērotu šodienas prasībām, paveikts fundamentāls darbs vairāku gadu garumā.

Savukārt trešā vieta piešķirta visautentiskākajam no projektiem, dzīvojamai mājai Piestātnes ielā 19 Dzintaros. Ēkā gandrīz pilnībā saglabāta vēsturiskā substance un arī šodien tā apbur ar savām pirms vairāk nekā simts gadiem amatnieku no vietējā koka darinātajām detaļām.

Pirmo trīs vietu ieguvēji saņēma skulptūras, kuru autors ir mākslinieks Kaspars Līdums.

Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra “Facebook” sekotāji arī šogad izvēlējās savu favorītu – balvu “Publikas simpātija” ieguva dzīvojamā māja Smilšu ielā 6.

Konkurss Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras balva  dibināts, lai veicinātu Jūrmalas unikālās un augstvērtīgās arhitektūras saglabāšanu un izteiktu atzinību ēku īpašniekiem par ieguldījumu pilsētas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. No 2022. gadā ekspluatācijā nodotajām uz vēsturisko apbūvi attiecināmām ēkām, tika izvirzīti 12 kultūrvēsturiski nozīmīgi objekti no kuriem piecus profesionāla žūrijas komisija izvirzīja finālam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.