Logo
Drukāt šo lapu

Pieci veidi, kā iegūt garšīgu ēdienu bez sāls

Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pieaugot iedzīvotāju interesei par veselīgāku maltīšu gatavošanu un uzturu kopumā, Santa Maria piecus populārākos garšvielu maisījumus izveidojusi bez sāls pievienošanas. Atbilstošo garšu šiem produktiem starptautiskā uzņēmuma pārtikas tehnologi panākuši ar līdzsvarotu un dažādu garšvielu izmantošanu.

“Garšīgs ēdiens un bez sāls?” – šādu jautājumu pēc garšvielu maisījumu līnijas bez pievienotā sāls ieviešanas dzirdam bieži. Viens no veidiem, lai uzņemtu iespējami veselīgāku maltīti, ir lietot mazāk sāli vai pat nemaz! Mūsu pārtikas tehnologi norāda, ka garšvielas kā mazas un it kā nepamanāmas ēdienreizes sastāvdaļas var patiešām būtiski mainīt maltītes garšu. Atbilstošā kvalitātē tās ēdiena gatavošanai piešķir tādu impulsu, kas maltītei nodrošina ne tikai izcilu garšu, bet arī kvalitāti.

Gadu gaitā iedzīvotājiem sniedzot noderīgus padomus, kā ēdienu bagātināt ar melnajiem pipariem, raudeni, rozmarīnu, malto papriku, kardamonu, kurkumu u.c, arī Latvijā ēst gatavošana kļuvusi daudzveidīgāka un veselīgāka, tādēļ esam gandarīti par jaunāko veikumu – garšvielu maisījumu līnijas papildināšanu ar produktiem bez pievienota sāls, piemēram, bez sāls tagad ir arī mūsu viens no Latvijā iecienītākajiem produktiem – citronpipari. Iesākto turpināsim, lai iespējami vairāk ēdienu šādā veidā varētu pagatavot garšīgi!

Pastiprini garšas bez papildu sāls!

Mūsu ķermenim katru dienu ir nepieciešams sāls. Tas ir kaitīgs tikai tad, ja tā ir pārāk daudz. Sāls noder, ja vēlamies paspilgtināt ēdiena garšu, bet varam to pastiprināt un patīkami kutināt garšas kārpiņas arī citos veidos. Ieguvums – patērēsim mazāk sāls, un ēšanas prieks būs lielāks.

Ko ēdienam sniedz skābums?

Skābums uzlabo ēdiena garšu līdzīgi kā sāls. Tam lieliski piemērota citronu vai greipfrūtu sula un dažāda veida etiķi. Izmantosim tos zupām un sautējumiem. Gatavojot karstu ēdienu, etiķi pārlej tikai pašās gatavošanas beigās.

Dabīgais cukurs ķiplokos, sīpolos un puravos

Gan svaigi, gan kaltēti ķiploki, sīpoli un puravi piešķir garšu mērcēm un sautējumiem. Tajos esošie dabīgie cukuri karamelizējas un izdalās jaunu smaržu un garšu palete, kas piešķir ēdienam bagātīgu garšu.

Vairāk garšaugu – bagātīgāka maltīte!

Ēdienu gatavošanā bagātīgi izmantojiet dažādus kaltētus garšaugus un gatavošanas beigās – svaigus garšaugus. Jo vairāk dažādu garšu, jo vairāk mūsu garšas kārpiņas priecājas un mazāk nepieciešams sāls. Nepieredzējušiem pavāriem dažreiz ir grūti saprast, kuras kombinācijas izmantot. Šajā gadījumā izvēlieties dažādus garšaugu maisījumus bez pievienota sāls.

Piektā garša – dabīgais umami

Umami ir dabīgs garšas pastiprinātājs, kura avoti ir ceptas un kaltētas sēnes, tomāti un saulē kaltēti tomāti. Tas ir arī ciets, ilgi izturēts siers: jo ilgāk izturēts, jo intensīvāka garša. Pievienosim šos produktu gatavotajam ēdienam, lai iegūtu bagātīgu un patīkamu garšu!

Lai iegūtu ēdienu ar bagātīgu garšu, nepievienojot papildu sāli, izmantojiet garšvielas ar spilgtu, izteiksmīgu garšu:
- asie pipari, ja tos lieto kopā ar citronu, ēdiena garšu uzlabos vēl vairāk;
- paprika;
- kajēnas pipari vai īpaši bagātīgie Tellicherry melnie pipari (Starptautiskā garšu institūta prestižā “Superior Taste Award” augstākā apbalvojuma 3 zvaigžņu ieguvēji 2023. gadā). gadā Garšas izcilības balvas ieguvēji);
- kurkuma;
- sinepju sēklas. To garša vislabāk izpaužas, kad tās tiek ceptas;
- mārrutki.

“Santa Maria” garšvielu maisījumu līniju bez pievienota sāls veido – citronpipari bez pievienota sāls, Vidusjūras garšaugu maisījums bez pievienota sāls, zivju garšviela bez pievienota sāls, vistas gaļas garšviela bez pievienota sāls un maltās gaļas garšviela bez pievienota sāls.

Klasisks plovs

Jērs, rīsi, rozīnes, kumīns, burkāni un kinza – šķiet, šeit paslēpušās visas spilgtākās un aromātiskākās garšas! Ļaujiet garšām kārtīgi “sadraudzēties” un gatavojiet nesteidzoties. Garšu var bagātināt ar maltās gaļas garšvielu bez pievienota sāls.

Sastāvdaļas (porciju skaits – 4): 500 g sīpoli, 500 g burkāni, 650 ml gargraudu rīsi, 9 tējk.rozīnes, pētersīļi, kumīns, Tellicherry melnie pipari, 2 gab. ķiploka galviņas, 500 g jērs, 100 ml vīnogu kauliņu eļļa.

Pagatavošana

Sīpolus nomizo, sakapā, burkānus nomizo, sagriež salmiņos, visu apcep eļļā kopā ar 1 ēdamkaroti kumīna. Noņem no pannas.

Jēra gaļu vai liellopa gaļas mīkstumu sagriež kubiņos un apcep eļļā kopā ar sāli un 1 ēdamkaroti kumīna.

Pannā gaļai virsū liek kārtu sīpolu un burkānu, nemaisa, pārkaisa sakapātus zaļumus, rozīnes un tad rīsus. Visu atstāj kārtās, kopā nemaisa. Tiem pa vidu iesprauž ķiploka galviņas. Visu pārlej ar ūdeni tā, lai ir pirksta platumā pāri rīsiem. Uzliek vāku un atstāj uz 30 minūtēm sautēties.

Pasniedz samaisītu kopā un bagātīgi pārkaisītu ar zaļumiem.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024