Menu
 

Mārtiņš Āboliņš: Šī gada nogalē inflācija Latvijā varētu noslīdēt zem 2 %

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, ekonomists, AS “Citadele banka”
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Patēriņu cenu inflācija Latvijā turpina strauji samazināties, un šī gada nogalē inflācija Latvijā varētu noslīdēt pat zem 2 %. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, septembrī patēriņa cenas Latvijā bija par 3,3 % augstākas nekā pērn, savukārt mēneša laikā patēriņa cenas Latvijā saruka par 0,4 %. Tas ir zemākais inflācijas līmenis Latvijā kopš 2021. gada vidus.

Septembris ir jau trešais mēnesis kopš šī gada jūnija, kad Latvijā samazinās patēriņa cenas. Patēriņu cenu samazinājums gan lielā mērā ir noticis, pateicoties  valdības lēmumam līdz gada beigām mājsaimniecībām kompensēt 60 % no elektrības sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma. Tā rezultāta elektroenerģijas cenas septembrī Latvijā saruka par 19,9 %. Bez šīs kompensācijas patēriņa cenas Latvijā septembrī pieaugtu par 0,3-0,4 %, un gada inflācija būtu ap 4 %.

Sadales tarifu pieauguma kompensācija līdz gada beigām gan nav vienīgais faktors, kas veicināja patēriņu cenu samazināšanos septembrī. Pārtikas cenas Latvijā samazinās jau piekto mēnesi pēc kārtas — septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi pārtikas cenas Latvijā saruka par 0,4 %. Kopumā kopš aprīļa pārtikas cenas Latvijā ir sarukušas par gandrīz 4 %. Visstraujāk pēdējos mēnešos Latvijā ir samazinājušās dārzeņu cenas, kas septembrī bija par 25 % zemākas nekā šī gada aprīlī.

Turpmākajos mēnešos inflācija Latvijā noteikti turpinās sarukt. Elektrības un lielākajā daļā valsts arī siltumenerģijas cenas šogad ir zemākas kā pirms gada. Ražotāju cenas augustā Latvijā bija par 8,9 % zemākas nekā pērn, un uzņēmēju inflācijas gaidas ir būtiski sarukušas. Tā ir laba ziņa Latvijas iedzīvotājiem, jo algas turpina augt un mājsaimniecību pirktspēja atkal uzlabojas. Tomēr zemāka inflācija nozīmēs tikai to, ka cenas pārsvarā neaugs vai augs lēnām, taču plašāku cenu kritumu, visticamāk, nav pamats gaidīt.

Pie pašreizējām dabasgāzes cenām tālāks apkures tarifu samazinājums šajā apkures sezonā ir maz ticams. Tāpat, neskatoties uz relatīvi vājo pasaules un it īpaši Eiropas ekonomikas izaugsmi, naftas cenas kopš vasara ir augušas par vairāk nekā 20 %. Degvielas cenas Latvijā ir palielinājušās par 14 %.

Protams, ekonomikā joprojām ir liela nenoteiktība un risku ir gana daudz, tomēr arvien vairāk pazīmju liecina, ka nākamā gada sākumā varētu sākt uzlaboties situācija arī rūpniecībā, kas lielā daļa pasaules šogad atrodas recesijā. Tas varētu atkal palielināt spiedienu uz resursu cenām pasaulē. Vienlaikus pakalpojumu cenu inflācija Latvijā joprojām saglabājas augsta, un septembrī pakalpojumu cenas Latvijā bija par 8 % augstākas nekā pirms gada.

Lai arī pakalpojumu cenu kāpumi pēdējos mēnešos ir kļuvuši nedaudz lēnāki, tomēr bezdarbs ir zems, algas strauji aug, tādēļ inflācija kritums var nebūt noturīgs. Pēc manām prognozēm, jau nākamā gada vidū inflācija Latvijā atkal varētu sākt augt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.