Logo
Drukāt šo lapu

Valdība atbalsta pakāpenisku valsts aizsardzības finansējuma palielināšanu līdz 3% no IKP

Foto - Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija Foto - Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija

Pirmdien Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas izstrādāto likumprojektu "Grozījumi Valsts aizsardzības finansēšanas likumā", kas paredz līdz 2027.gadam pakāpeniski palielināt finansējumu valsts aizsardzībai līdz 3% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma, informēja ministrijā.

Atbilstoši NATO vadlīnijām, Latvija jau kopš 2018.gada aizsardzības nozarei atvēl ne mazāk kā 2% no iekšzemes kopprodukta. Šogad finansējums valsts aizsardzībai sasniedza 986,83 miljonus eiro jeb 2,25% no Latvijas iekšzemes kopprodukta. Savukārt 2024.gadā tam jāsasniedz 2,4%, 2025.gadā – 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma.

Ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko situāciju un tās attīstību, ir nepieciešams stiprināt valsts aizsardzības spējas, nodrošinot straujāku valsts aizsardzības dienesta ieviešanu, vienlaikus nesamazinot Nacionālo bruņoto spēku attīstībai paredzēto finansējumu. Lai to īstenotu, jānodrošina pakāpenisks aizsardzības finansējuma pieaugums arī pēc 2025.gada, 2026.gadā tam atvēlot ne mazāk kā 2,75%, bet 2027.gadā un turpmākajos gados – ne mazāk kā 3% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma.

Lai grozījumi "Valsts aizsardzības finansēšanas likumā" stātos spēkā, tie vēl jāskata un jāapstiprina Saeimā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024