Menu
 

Fizisko aktivitāšu nozīme bērna dzīvē Apriņķis.lv

  • Autors:  Jekaterina Bovtramoviča, fizioterapeite, “Rimi bērniem” kustības un stājas eksperte
Foto – pexels.com Foto – pexels.com

Dažādas fiziskās aktivitātes un prasmes katrā vecumposmā neapšaubāmi ir ieguldījums bērna attīstībā, tomēr aktivitātes ir jāplāno tā, lai netiktu nodarīts kaitējums bērnam. Jebkuras fiziskās aktivitātes ir vēlamas un pat vajadzīgas, taču jāatceras, ka pārslodzei ir negatīvas sekas, tāpēc bērnu fiziskās aktivitātes vēlams plānot samērīgi, lai netiktu nodarīts kaitējums ķermenim un lai atliktu laiks gan mācībām, gan atpūtai. Iesaku vecākiem mudināt bērnus pievērsties fiziskām aktivitātēm, kas ir atbilstošas bērna vecumam.

Zīdaiņa vecumā
Fiziskajām aktivitātēm ir liela nozīme zīdaiņa attīstībā, un jau šajā vecumā mazulis var pats sev izdomāt aktivitātes – atliek vien nodrošināt atbilstošu vidi.

Kustības uz grīdas
Mazuli nevajadzētu ilgstoši atstāt šūpuļkrēslā vai citviet, kur viņa kustības ir ierobežotas. Vislabāk būtu mazo noguldīt uz grīdas, kur viņš var izdomāt dažādas aktivitātes un izkustēties atbilstoši savam vecumam un iespējām.

Piklera grupu nodarbības
Nodarbības veidotas tā, lai bērns dabiskā veidā tiktu motivēts apgūt jaunas motoriskās iemaņas un prasmes. Nodarbību telpā ir izvietoti tuneļi, kāpnes, slidkalniņi, pakāpieni, kur mazulis, iepazīstot piedāvātās aktivitātes, attīsta savas fiziskās prasmes.

Peldēšana
No 6 mēnešu vecuma zīdainis var uzsākt peldēšanas nodarbības, piedaloties tajās ar kādu no vecākiem vai peldēšanas instruktoru. Baseinā mazulim ir iespēja kārtīgi izkustēties – īpaši darboties ar rociņām un kājiņām. Peldēšanas nodarbību laikā tiek attīstīta arī zīdaiņa izturība, muskuļu spēks, kā arī nostiprinās imunitāte.

Vingrošana ar fizioterapeitu
Parasti bez iemesla vecāki ar mazuli nedodas pie fizioterapeita, tomēr, ja zīdainim ir motoriskās attīstības aizture, ieteicams apmeklēt fizioterapeitu, jo nodarbību laikā tiek trenēts spēks, kā arī atslābināti muskuļi, pozitīvi ietekmējot bērna fizisko attīstību. Taču jāņem vērā, ka, lai būtu uzlabojumi, bērnam ir jāsadarbojas ar fizioterapeitu un jāiesaistās aktivitātēs.

Masāža ar kustību elementiem
Bieži vien bērniem tiek nozīmētas masāžas ar kustību elementiem – arī tās sekmē mazuļu fizisko attīstību.

Pirmsskolas vecumā
Šajā vecumā dažādas sportiskās aktivitātes attīsta gan bērna fiziskās spējas, gan sadarbības prasmes. Muskuļu spēks, koordinācija, lokanība, līdzsvars – tās ir vien dažas no prasmēm, kuras bērns šajā laikā pilnveido un attīsta. Turklāt pirmsskolas vecumā sporta nodarbībās bērni mācās strādāt komandā.

Futbols
Viens no populārākajiem komandas sporta veidiem bērnudārza vecuma bērniem ir futbols. Treniņos bērni ne tikai attīsta koordināciju, izturību un muskuļu spēku, bet arī spēju sadarboties ar komandas biedriem.

Dejošana
Bērnudārza vecuma bērni bieži izvēlas dejot tautiskās dejas. Dejojot tiek uzlabota stāja, trenēts muskuļu spēks, koordinācija, pēdu pozīcija, kā arī pilnveidotas komunikācijas prasmes ar dejas partneri.

Braukšana ar velosipēdu
Gandrīz vienmēr bērni šajā vecumā iemācās braukt ar velosipēdu, un tas ir liels solis viņu fizisko prasmju attīstībā. Braucot ar velosipēdu, bērns mācās noturēt līdzsvaru, kā arī trenē izturību un kāju muskuļu spēku.

Skrituļslidošana
Braucot ar skrituļslidām, bērns trenē līdzsvaru, attīsta muskuļu spēku, koordināciju un stāju – līdzīgi kā braucot ar velosipēdu.

Peldēšana
Peldēšana ir lieliska vispārējas fiziskās sagatavotības nodarbība, kuras laikā bērns gūst daudz pozitīvu emociju. Būtiskākie peldēšanas ieguvumi ir stājas attīstīšana un imunitātes stiprināšana.

Skolas vecumā
Bērnam pieaugot, aug arī nepieciešamā treniņu slodze. Šajā vecumā bērni iegūst jaunas fiziskās prasmes un nostiprina esošās. Sports arī disciplinē un palīdz veidot raksturu. Bērni paši iemācās plānot un organizēt savu laiku.

Komandu spēles
Futbols, basketbols, florbols, volejbols, hokejs ir populārākās komandu sporta spēles, kurās izvēlas trenēties skolēni. Šajos sporta veidos bērni trenē muskuļu spēku, izturību un lokanību. Tāpat komandas spēles palīdz attīstīt sadarbības prasmes ar citiem komandas biedriem un paklausību trenerim. Skolēns ar katru gadu spēs labāk organizēt savu laiku un pašdisciplīnu.

Skriešana
Skriešana ir ļoti labs aerobais treniņš, kura laikā tiek trenēts sirds muskulis. Tāpat tiek trenēta izturība, kāju muskuļu spēks, kā arī skrienot uzlabojas asinsrite un elpošana.

Lēkšana ar lecamauklu
Lecot ar lecamauklu, tiek trenēti kāju un roku muskuļi, kā arī izturība, un tas vienlaikus ir arī labs aerobais treniņš.

Dejošana
Skolas vecumā bērni bieži pievēršas ne vien tautiskajām, bet arī sporta dejām un mākslas vingrošanai. Dejošana attīsta lokanību, muskuļu spēku, stāju, izturību, kā arī spēju labāk sajust savu ķermeni.

Peldēšana
Arī bērniem skolas vecumā ir ieteicams apmeklēt peldēšanas treniņus, jo tie ļoti labvēlīgi ietekmē visu ķermeni – strādā gan rokas, gan kājas, gan mugura, tāpat tas ir arī labs aerobais treniņš. Peldot tiek attīstīti arī muguras muskuļi un plecu josla.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.