Menu
 

Šveices parlamenta vēlēšanās uzvar nacionālkonservatīvā Tautas partija

  • Autors:  LETA/AFP/DPA

Šveices parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvusi nacionālkonservatīvā Tautas partija (SVP), liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Parlamenta apakšnama vēlēšanās SVP ieguvusi 29% balsu, par trim procentpunktiem uzlabojot savu sniegumu iepriekšējās vēlēšanās.

"Mēs esam ieguvuši ļoti nepārprotamu šveiciešu tautas mandātu likt galdā jautājumus, kas tiem ir nozīmīgi, piemēram, nelegālo imigrāciju," sabiedriskajai raidorganizācijai RTS norādījis SVP priekšsēdētājs Marko Čiesa.

Sociāldemokrāti ievērojami atpaliek no SVP un ieguvuši tikai 18% balsu.

Savukārt labēji centriskā partija "Centrs" un liberālā partija FDP/Liberāļi katra ieguvusi aptuveni 15% balsu.

Tikmēr zaļie, kas pagājušajās vēlēšanās guva vērā ņemamus panākumus, zaudējuši četrus procentpunktus un ar 9% balsu ierindojušies piektajā vietā.

SVP priekšvēlēšanu kampaņā galvenais jautājums bija nelegālā imigrācija.

"Situācija Šveicē ir nopietna - mums ir masu imigrācija, mums ir lielas problēmas ar cilvēkiem, kas pieprasa patvērumu. Drošības situācija nav tāda pati kā iepriekš," sarunā ar aģentūru AFP norādījis SVP parlamenta frakcijas vadītājs Tomass Eši. "Daudzi ļaudis Šveicē bažījas, ka situācija kļūs vēl sliktāka."

SVP kopš 1999.gada ir uzvarējusi visās parlamenta apakšpalātas vēlēšanās.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma GFS aplēsēm šajās vēlēšanās SVP izcīnījusi 61 no 200 apakšnama deputātu vietām. Sociāldemokrāti ieguvuši 61 mandātu, Centram pienāksies 30, bet FDP/Liberāļiem - 29, kamēr zaļajiem - 21.

Vēl apakšnamā ar 11 deputātiem būs pārstāvēti Zaļie liberāļi.

Parlamenta augšpalāta, kurā pārstāvēti Šveices kantoni, tiek ievēlēta saskaņā ar mažoritāro sistēmu, un tajā tradicionāli dominē "Centrs" un FDP/liberāļi.

Vēlēšanas parasti neko daudz nemaina augšpalātas spēku samērā.

Valdību Šveicē tradicionāli veido četras partijas, kas ieguvušas visvairāk balsu, un septiņi ministru portfeļi tiek sadalīti pēc formulas 2-2-2-1.

Paredzēts, ka jaunie valdības locekļi tiks ievēlēti 13.decembrī.

Saskaņā ar sākotnējām aplēsēm pie balsošanas urnām svētdien devušies tikai 46% no 5,5 miljoniem balsstiesīgo.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.