Menu
 

Tramps runā par stāvokli valstī aicina uz vienotību

  • Autors:  LETA/DPA

ASV prezidents Donalds Tramps otrdienas vakarā Kongresā teica runu par stāvokli valstī un to iesāka, aicinot uz vienotību un abu partiju sadarbību.

"Es stāvu šeit, gatavs strādāt ar jums, lai panāktu vēsturiskus sasniegumus visiem amerikāņiem," teica Tramps. "Uzvara ir nevis uzvarēt mūsu partijai, uzvara ir uzvarēt mūsu valstij."

Viņš sacīja, ka Baltā nama ceļa karte nākamajam gadam ir "amerikāņu tautas darba kārtība".

Tramps pateica, ka tā fokusēsies uz darbvietām, tirdzniecību, infrastruktūru, medikamentu cenām un imigrāciju, un ka viņš "īstenos ārpolitiku, kas liek pirmajā vietā Amerikas intereses".

Tramps aicināja izvēlēties "diženumu" un noraidīt domstarpības starp partijām.

"Mums ir jānoraida atriebības, pretestības un atmaksas politika – un jāpieņem neierobežotais sadarbības, kompromisa un kopīgā labuma potenciāls," sacīja Tramps. "Mēs kopā varam pārtraukt politiska strupceļa desmitgades."

"Mums ir jāizvēlas starp diženumu vai bezizeju, rezultātiem vai pretestību, vīziju vai atriebību, neiedomājamu progresu vai bezjēdzīgu postīšanu. Šovakar es lūdzu jūs izvēlēties diženumu," sacīja Tramps.

Tramps novērtēja atzinīgi ASV ekonomikas stāvokli, īpaši lepojoties ar zemo bezdarbu un savu nodokļu samazināšanas programmu un deregulācijas centieniem.

"Amerika uzvar katru dienu," sacīja Tramps, izpelnoties ovācijas no savas Republikāņu partijas biedriem. "Mūsu savienības stāvoklis ir stiprs," viņš teica, klausītājiem skandējot "U-S-A".

"Mūsu ekonomiku apskauž pasaule, mūsu armija ir līdz šim visstiprākā uz Zemes," sacīja prezidents.

Tramps kritizēja "smieklīgās partejiskās izmeklēšanas", ar to acīmredzot domājot izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā un šīs iejaukšanās iespējamu saistību ar Trampa vēlēšanu kampaņu.

Viņš arī kritizēja "muļķīgus karus" kā potenciālu šķērsli ekonomiskiem panākumiem.

Uzrunā Tramps aicināja demokrātu un republikāņu partijas apņemties desmit gadu laikā ASV izskaust AIDS.

"Zinātniski panākumi ir kādreiz tālo sapni pietuvinājuši rokas stiepiena attālumā," paziņoja Tramps. "Mans budžets prasīs demokrātus un republikāņus apņemties likvidēt HIV epidēmiju ASV desmit gadu laikā. Kopā mēs sakausim AIDS Amerikā un aiz tās robežām."

Saskaņā ar valdības statistiku, 2017.gadā ASV ar HIV inficējās 38 000 cilvēku.

Tramps arī pavēstīja, ka ASV tēriņos jaunām raķetēm pārspēs Krieviju, ja netiks noslēgts jauns raķešu ierobežošanas līgums.

"Varbūt mēs varam vienoties par jaunu līgumu, pievienojot Ķīnu un citus. Vai varbūt mēs nevaram, tādā gadījumā mēs krietni pārspēsim citus tēriņos un inovācijās," sacīja Tramps.

Tramps lielu daļu savas runas veltīja nelegālās imigrācijas kritikai, sakot, ka tā kaitē strādniekiem.

Viņš sacīja, ka uz robežas ar Meksiku ir "bezlikumu" stāvoklis, un vainoja nelegālo imigrāciju noziedzībā, tai skaitā slepkavībās un narkotiku tirdzniecībā.

Viņš brīdināja, ka Kongresam ir tikai 10 dienas laika, lai pieņemtu budžetu federālās valdības finansēšanai.

Tramps solīja nodrošināt, ka viņa solītais mūris gar Meksikas robežu tiktu pabeigts.

"Es to uzcelšu. Tā ir gudra, stratēģiska caurskatāma tērauda barjera. Nevis vienkārša betona barjera."

Viņš uzstāja, ka rajonos, kur šis mūris jau ir uzcelts, nelegālās robežšķērsošanas gadījumu skaits ir samazinājies.

"Vienkārši sakot, mūri darbojas un mūri glābj dzīvības," sacīja Tramps, aicinot Kongresu "panākt vienošanos" par viņa pieprasīto finansējumu šī mūra būvniecībai.

Tramps arī atzīmēja, ka ASV darbaspēkā ir vairāk sieviešu "nekā jebkad agrāk" un ka "mums arī Kongresā ir vairāk sieviešu nekā jebkad agrāk".

Kongresmenes no Trampam opozīcijā esošās Demokrātu partijas piecēlās un aplaudēja, kas no viņu puses bija rets atbalsta apliecinājums Trampa teiktajam.

Tramps teica, ka turpinās sarunas ar Ķīnu par tirdzniecības vienošanos, un solīja aizsargāt ASV darbvietas.

"Darbvietu un bagātības zagšanai ir pienācis gals," Tramps sacīja, piedēvējot to Ķīnai. Viņš arī vainoja iepriekšējās ASV valdības, ka tās pieļāvušas negodīgu tirdzniecības praksi no Ķīnas puses, tostarp intelektuālā īpašuma zagšanu.

Tramps aicināja Kongresu pieņemt mainīto Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu, kas viņa laikā panākts sarunās ar Kanādu un Meksiku, kā arī aicināja pieņemt jaunu likumu, kas noteiktu vienādus tarifus jebkurai valstij, kas noteiktu "negodīgas" nodevas kādam ASV ražojumam.

Viņš arī nosauca iepriekšējo Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu (NAFTA) par "katastrofu".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.