Menu
 

Komentārs. Tāda savāda nedēļa Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Foto - VUGD Foto - VUGD

Skatoties, kā ziema pamazām atkāpjas, ļoti gribējās cerēt, ka pavasara pirmā nedēļa atnesīs kaut ko skaistu un dvēselei tīkamu, taču – dzīvē kā jau dzīvē – viss izrādījās mazliet citādāk.

Pārskatot aizvadītajā nedēļā notikušo, vismaz mani tā pa īstam satrauca divi ieraksti sociālajā tīklā “Facebook”, kas vēstīja par problēmām, ar ko saskārušās divas mammas, kuru bērni bija saslimuši.

Situācija abos gadījumos sākusies ļoti līdzīgi: bērns saaukstējies, ceļas temperatūra, sākas klepus, ģimenes ārsti konstatē, ka plaušās ir trokšņi un uzraksta nosūtījumu uz rentgenu. Tiktāl viss kārtībā. Taču tas, kas sākās pēc tam, spriežot pēc abu mammu ierakstiem, ir kas neiedomājams: slimnīcas uzņemšanas nodaļā (kaut kur Kurzemē) ar slimu bērnu uz rokām jāsēž vairākas stundas, pēc tam atbildīgā daktere atsakās veikt rentgenu, turklāt izturoties visnotaļ nekorekti.

Par vienas dakteres reakciju liecina “Facebook” publicētā sarakste, par otru – mammas atstāsts. Pateicoties atsaucīgiem dakteriem tajās pašās slimnīcās, mazajiem pacientiem rentgens tomēr tika veikts. Abiem diagnoze – pneimonija, abiem priekšā ilgstoša atveseļošanās…

Šķiet, lieki būtu teikt, ka mediķiem tomēr būtu jāievēro Hipokrāta zvērests (ceru, ka tāds, beidzot augstāko medicīnas mācību iestādi, vēl tiek dots) un jāpalīdz slimniekiem, lai kā varbūt šķistu, ka mamma pārspīlē un bērnam nekas nekaiš. Varu tikai iedomāties, kā ārstu teiktais: “Mammīt, nepārspīlējiet!” satracināja abas mammas…

Protams, to nekādā gadījumā nedrīkst attiecināt uz visiem mediķiem, jo lielākā daļa savu darbu tomēr veic godprātīgi. Un tomēr – šīs abas situācijas liek par kaut ko aizdomāties. Ar nepatīkamu mediķu attieksmi ir nācies saskarties ikvienam no mums. Tikai šajos abos gadījumos tas varēja beigties letāli, jo īpaši, ņemot vērā statistiku, cik cilvēku nomira ar gripas izraisītām komplikācijām.

Taču viss nav gluži tik bezcerīgi, jo pagājušonedēļ bija arī divas ļoti iedvesmojošas lietas. Pirmā, kas man ir svarīga kā rīdziniecei, – sestdien bez liekām reklāmām un apmaksātiem autobusiem Rātslaukumā pulcējās vairāki simti cilvēku, lai protestētu pret Rīgas domes vadības nekaunību un alkatību. Tas nozīmē, ka cilvēki sāk mosties un vairs neizgāž savu neapmierinātību tikai soctīklos vien. Protams, abu kaķu saimnieks par šo droši vien tikai pasmīnēja, jo, kā zināms, pošas ceļā uz Eiroparlamentu Briselē. Taču esmu pārliecināta, ka vismaz dažus nepatīkamus mirkļus un galvassāpes tas viņam sagādāja.

Otrs gadījums, kas tiešām iepriecināja, ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku rīcība, Siguldas pusē izglābjot dubļu bedrē iestigušo ķēvi, kura pati saviem spēkiem netika ārā. Teikšu godīgi – es allaž apbrīnoju VUGD puišus, kuriem nākas tikt galā ar visneparastākajām situācijām, piemēram, noceļot no koku zariem kaķus, glābjot ledū ielūzušus meža dzīvniekus un zemledus makšķerniekus, nemaz nerunājot par ugunsnelaimju likvidēšanu…

Bet visvairāk mani patīkamā nozīmē pārsteidz šā dienesta darbinieku pašaizliedzība un drosme, visu to darot par salīdzinoši zemu atalgojumu, turklāt nav dzirdēts, ka ugunsdzēsēji grasītos protestēt, pieprasot sev algas paaugstinājumu, lai gan viņi būtu to pelnījuši gluži tāpat kā mediķi, skolotāji un visi citi.

Tāpēc – lai mums visiem skaists un drošs pavasaris bez latviešiem tik tradicionālajiem kūlas ugunsgrēkiem!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.